Objavljeno: 14.03.2019.

Konačno se nazire kraj dugoj, hladnoj i nepredvidivoj zimi! Priroda se postepeno budi, bilje pupa, raste i cvijeta i daje tmurnim ulicama boju i mirise koji nas polagano mame da izađemo van.

Iako su prve zrake sunca nagovjestile proljeće još prije nekoliko tjedana, službeno se čeka 21. ožujak kada ćemo proslaviti Prvi dan proljeća. Na taj isti dan obilježit ćemo i Svjetski dan šuma,  jednog od naj raznolikijih ekosistema na planeti Zemlji.

Prvi dan proljeća obilježen je i kao Svjetski dan šuma

Svježi zrak, regulacija vodenog ciklusa, hrana, pročišćavanje zraka, lijekovi - za sve te blagodati koje nam život svakodnevno pruža, velikim dijelom zaslužne su i šume.

Zato se u ožujku osim prvog dana proljeća, 1971. godine počela obilježavati još jedna planetarno bitna stvar poznata kao i Svjetski dan šuma.

Želja je probuditi svijest o važnosti koju šume imaju za čitavu planetu i potaknuti ljude da krenu živjeti na održiv način.

Šume kao najsloženiji ekosustav na Zemlji pokrivaju preko 30% ukupne Zemljine kopnene površine i čuvaju preko 80% biološke raznolikosti našeg planeta.

Od 90-tih godina prošlog stoljeća, izgubljeno je više od milijun i pol kilometara šuma, za što je u velikoj mjeri zaslužan čovjek. Šteta je u razmjeru veličine jednog kontinenta, te umjesto da se površina šuma širi, ona se smanjuje.

Zašto je važno da čuvamo šume:

●  Ne samo da ljudski životi ovise o šumama, već je potrebno imati na umu da su šume staništa brojnih biljaka i životinja. Svi zajedno čine održiv ekosustav, te ako je narušena jedna stavka, postepeno će ispaštati i ostale.

●  Šume i drva zadržavaju ugljik, što pomaže u smanjenju negativnih klimatskih posljedica u urbanim središtima koja su jedni od glavnih zagađivača okoliša. Stotine tisuća automobila, tvornice, kućanski aparati, sredstva za čišćenje, amonijak i brojne druge stvari koje svakodnevno koristimo uništavaju prirodu.

●  Šume pomažu u regulaciji tih štetnih plinova, reguliraju kakvoću vode i pospješuju njenu kvalitetu.

●  Drva nam štede energiju kod grijanja, te ako se strateški postave na pomno odabrana mjesta u urbanim područjima, mogu ohladiti zrak za 8°C, što smanjuje potrebu za korištenjem klima uređaja za 30%.

●  Također, drva štite od buke. Ako ste se našli u prilici i živite u blizini prometnih cesta ili tvornica čiju buku je gotovo nemoguće ignorirati, sadnja drva ne samo da će pročistiti zrak, već će smanjiti glasnoću koju prometnice i tvornice proizvode.

●  Sam pogled na zelenilo asocira na prakticiranje zdravih navika, a boravak u prirodi pozitivno utječe na mentalno zdravlje, sprečava bolesti i služi kao mjesto za odmor, rekreaciju i socijalizaciju.

Kako proslaviti prvi dan proljeća i Svjetski dan šuma?

S obzirom na to da nam stiže toplo vrijeme i sunčani dani, konačno je prilika za druženje na otvorenom.

Što možete uraditi kako bi obilježili Svjetski dan šuma:

● Zasadite stablo - Ako ste u prilici, kod kuće ili kod zgrade zasadite stablo! Čak i jedno malo drvo koje je dobilo priliku za rastom napravit će razliku. A voće koje imate običaj kupovati u trgovini, uz malo truda i strpljenja može biti zdravi plod iz vašeg vrta. A ako nemate vrt, nađite neko malo obiteljsko gospodarstvo u blizini. Na taj način poduprijet ćete i mala gospodarstva.

Proslavite Svjetski dan šuma tako da zasadite nešto.

● Organizirajte roštilj - Zašto ne bi organizirali roštilj na otvorenome i pozvali obitelj i prijatelje na druženje? Proljeće i toplije vrijeme idealna su prilika za organizaciju slavlja na svježem zraku. Dan proveden u prirodi napunit će vas energijom i bit ćete spremni za nove pobjede.

Predlažemo da za “grill party” koristite pribor napravljen od biorazgradivog materijala, koji osim što nije štetan za vaše zdravlje, također ne zagađuje okoliš.

     

● Rekreirajte se - Možda je vrijeme da krenete s rekreacijom? Otiđite u šetnju na svježem zraku, počnite trčati, otiđite na planinarenje ili krenite na posao ili u školu biciklom. Vaše tijelo će vam biti zahvalno ako ga pokrenete.

● Počnite reciklirati - Ako još do sad niste, bilo bi krajnje vrijeme da počnete odvajati papir, plastiku i ostali otpad. Recikliranje stvarno ne oduzima mnogo vremena, a Zemlja će vam itekako biti zahvalna.

Steknite zdrave navike koje će pozitivno utjecati na vas i na okoliš koji vas okružuje. Čak i jedna mala promjena u vašem životu učinit će pozitivnu razliku.

Marimo za prirodu jer ona brine o nama

Prirodi i šumama potrebno je posvetiti veliku pozornost zato što su ugrožene zbog lošeg gospodarenja, kiselih kiša, onečišćenja, nemara, požara i ostalih nepogoda.

Površine šuma konstantno se smanjuju zbog povećane potrebe za potrošnjom drveta i drvnih prerađevina. Osim drva i drvnih prerađevina razlog je i urbanizacija, te dobivanje sastojaka za razne proizvode široke potrošnje, primjerice palmino ulje.

Čovjek mora postati svjestan da je on jedan od glavnih uzroka nastalih problema. Još uvijek nije prekasno zaustaviti uništenje ako shvatimo da je šumama potrebna ljudska zaštita. Želimo li da i buduće generacije uživaju u prirodi u kakvoj smo imali i mi priliku uživati, vrijeme je da shvatimo da je održiv razvoj ključ života na Zemlji!

Proizvodi koji čuvaju prirodu