Održavanje higijene u kuhinji

Objavljeno: 09.04.2020.

Kuhinja je važan dio svakog doma, a u vremenima kada smo uglavnom doma, ona postaje i prostorija u kojoj često boravimo. Za vlasnike restorana kuhinja je sigurno centar svih zbivanja. 

Osim za nas ljude, kuhinja je i omiljeno mjesto za bakterije i viruse. 

Upravo je ljubav bakterija i kuhinje razlog zašto je potrebno posvetiti posebnu pažnju higijeni kuhinje. Ljubav je to kojoj jednostavno nije suđeno. 

Svi ugostiteljski objekti koji posluju s hranom dužni su se pridržavati HACCP sustava kontrole, također, Papstar asortiman higijene i čišćenja izrađen je prema HACCP standardima, ali postoje i dobre prakse koje pomažu održavati higijenu u kuhinji. 

Ovo su 4 savjeta i dobre prakse kada je u pitanju higijena, svima nam omiljene, kuhinje. 

#1 Perite ruke

Mnogi pogrešno misle kako do trovanja hranom dolazi isključivo zbog bakterija koje se nalaze izvan kuhinje. Ne postoji 100% zaštita od bakterija, nisu sve bakterije ni opasne, ali pranje ruku kod pripreme hrane, svakako pomaže. 

Prije pripreme hrane, kao i za vrijeme, više puta perite ruke. Možda ne obraćate pažnju, ali za vrijeme pripreme ručka više puta ćete dirati kanticu za smeće, druge kuhinjske površine i tako će bakterije dospjeti tamo gdje ih ne želite. 

Papirnati ubrusi su, higijenski gledano, najbolje rješenje.

Ruke perite sapunom i toplom vodom, dobro je imati i papirnate ubruse za brisanje ruku. U idealnom slučaju ćete koristiti i higijenske rukavice za sve što radite u kuhinji. 

Ako vam je već muka od bakterija i higijene, pokušajte se pridržavati barem ovog pravila. 

#2 Skladištenje hrane je bitno jednako kao i priprema

Pravilno čuvanje i skladištenje hrane jednako je bitno i kao pravilna priprema. Prije nego što hranu spremite u hladnjak, pustite je da se ohladi, barem do sobne temperature. Topla hrana u frižideru podložnija je kvarenju. 

Također, sirovo meso uvijek stavljajte na dno hladnjaka. Razlog je tome što će krv i druge tekućine kapati iz sirovog mesa, a ako su na vrhu kapat će po drugoj hrani koja se nalazi ispod.

Vakumirana hrana duže ostaje kvalitetna.

Kako bi spriječili kapanje možete koristiti vrećice za vakumiranje.

Idealno bi bilo pripremiti onoliko hrane koliko trebate za jedan obrok, ako nešto ostane, pokušajte potrošiti u roku od 24 sata.

#3 Zamrzavajte hranu pravilno

Najbolja temperatura za zamrzavanje je -18°C. Zamrzavanje na ovoj temperaturi paralizira sve bakterije, kvasce i plijesni iz hrane pa one nisu štetne. Hrana koja ide u zamrzivač treba biti pakirana u vrećice za zamrzavanje hrane sa što manje zraka unutra. 

Dužina i uvjeti zamrzavanja utječu na kvalitetnu namirnice. Zamrznuta svježa hrana je daleko kvalitetnija od svježe koja je pred istekom roka trajanja. 

Kada je vrijeme za pripremu zamrznute hrane, polagano je odmrzavajte u hladnjaku, to je najsigurniji način. 

#4 Održavajte higijenu “kuhinjskog alata”

Nakon kuhanja, obavezno očistite kuhinju i sve radne površine. Daske za rezanje mogu na sebi imati više bakterija od wc daske. Da, strašno, ali istinito. 

VarioBoard daska za rezanje različitih namirnica

Možete imati jednu dasku za povrće, drugu dasku za meso, još jednu za ribu i tako spriječiti unakrsnu kontaminaciju. Isti učinak možete postići i s jednom Leifheit daskom za rezanje. Riječ je o modularnoj VarioBoard daski za rezanje s 4 podloge.  Podloge su u različitim bojama pa ćete uvijek znati koja daska je za što. Povrće možete rezati na zelenoj, meso na crvenoj, ribu na plavoj, a bijelu podlogu možete koristiti za rezanje kruha. Leifheit uvijek nudi ideju više. 

Kažu kako je sreća zbog nove kuhinjske spužve pokazatelj starosti. Ako pitate nas, to je pokazatelj brige o održavanju higijene u kuhinji, nikako starosti. Osim spužvica, redovno mijenjajte žičane spužve i krpe za posuđe pa će vaša kuhinja uvijek biti sigurna i slobodna od opasnih malih organizama.

 

Kuhinjski alat

Sve za higijenu u kuhinji