
Objavljeno: 22.12.2016.
Ovog vikenda dolazi nam Božić, pa smo prilično sigurni kako ste već okitili cijelu kuću.
No, uz sve te božićne dekoracije, Božić nije Božić bez svečanog objeda, zar ne?
A za što ste se ove godine odlučili? Na objed ćete pozvati samo uži krug obitelji ili ćete za Badnjak organizirati svečani party i s prijateljima dočekati Božić?
Ako je u pitanju party, preporučujemo da umjesto formalnog i elegantno postavljenog stola radije pripremite švedski stol.
Što je to švedski stol?
Švedski stol je vrsta skandinavskog obroka koji se sastoji od raznih namirnica na stolu kao što su hladna i topla jela, a gost sam uzima što i koliko hoće.
Iz tog je razloga ovakav način posluživanja hrane daleko primjereniji za veća okupljanja jer će gosti lakše napuniti svoje tanjure s hranom koju najviše žele.
No postavljanje švedskog stola zahtijeva malo više truda od stavljanja tanjura i hrane na jednu hrpu jer vizualni je prikaz važan kao i praktičan raspored hrane, tanjura, pribora za jelo.
Ako želite stvoriti svoj vlastiti švedski stol koji će istovremeno biti praktičan i lijep, pogledajte naših par savjeta.
1. Pronađite savršeno mjesto za postavljanje stola
Stol s hranom bi vrlo lako mogli usporediti s nekretninama: bitna je lokacija, lokacija i samo lokacija.
Ako imate dovoljno mjesta, postavite švedski stol u istoj prostoriji gdje ćete održati party, npr. u dnevnoj sobi. Ako to nije slučaj, švedski stol postavite u kuhinji.
Važno je da prostorija nudi ulaznu i izlaznu točku švedskog stola, pa izbjegavajte mjesta u kojima nema dovoljno prostora za kretanje gostiju kako se ne bi stvorila gužva oko jednog mjesta.
2. Obucite stol
Kao što smo rekli, švedski stol treba i privlačno izgledati, a najbolje ga je slojevito obući. Za početak, postavite stolnjak koji će prekriti cijelu površinu stola, a rubovi stolnjaka bi trebali padati sa stola. Da si švedski stol vizualno podigli, na stolnjak stavite nadstolnjak ili stolnu traku.
Nekoliko savjeta kod odabira stolnjaka:
- Ako želite eleganciju, odaberite jednobojan stolnjak, blagih boja. Na primjer, bijelu ili krem boju. Za kontrast, na stolnjak blagih boja postavite stolnu traku crvene ili zlatne boje.
- Želite li dočarati božićni duh, odaberite zeleni ili crveni stolnjak, a isto tako možete odabrati i stolnjak s božićnim uzorcima. Na zeleni stolnjak možete staviti crvenu stolnu traku (ipak je Božić :)), a na crveni stolnjak stavite zelenu ili bijelu stolnu traku.
3. Organizirajte stol
Postavite tanjure i salvete na dvije-tri manje hrpe odmah na početku stola kako ne bi bilo opasnosti da padnu kad gosti posežu za hranom. Neki domaćini postave i poseban stol za tanjure i pribor za jelo.
Razmislite kako želite da se gosti kreću niz švedski stol. Najsmislenije je kada se glavna jela nalaze odmah na početku stola, nakon kojih slijede prilozi, zatim salata i na kraju kruh.
Ovakva organizacija stola omogućuje gostima da odmah uzmu glavno jelo kako tek pri kraju švedskog stola ne bi shvatili da su pretrpali tanjur i nemaju kamo staviti sočan odrezak.
4. Dodajte visinu
Budući da su tanjuri ravni, poslužite hranu u povišenim zdjelama i pladnjevima. Ako nemate povišene zdjele ili pladnjeve, postavite na stol kartonske kutije prekrivene ukrasnom krpom ili papirom ili prevrnite posuđe koje će vam služiti kao stalak za zdjele i pladnjeve.
Savjetujemo da grickalice, umake, masline i kisele krastavce poslužite u fingerfood posudicama jer su veoma efektne, pa će poslužiti i kao lijepa dekoracija na stolu.
5. Postavite pribor za posluživanje kod svakog jela
Kako bi gostima olakšali uzimanje hrane, kod svake zdjele bi se trebao naći i odgovarajući pribor za posluživanje. Na primjer, žlica za povrće, žlica za špagete, lopatica za hranu, žlica za serviranje…
Još nekoliko kratkih savjeta za kraj
- Švedski stolovi se većinom sastoje od hrane za koju nije potreban pribor za jelo, no neki gosti ipak preferiraju jesti vilicom i nožem. Za svaki slučaj, uz tanjure i salvete postavite i pribor za jelo.
- Ako nudite hladne nareske, na pladanj stavite pikalice kako gosti ne bi trebali prstima uzimati narezanu salamu ili sir
- Poslužite manje tanjure jer je s njima lakše manevrirati i elegantnije izgledaju
- Ukrasite stol svijećama, dekorativnim kamenčićima, a ukrasnu vazu napunite dekorativnim pijeskom
- Kruh narežite što kasnije kako se ne bi posušio i poslužite ga uz meso
- Postavite posebno mjesto gdje vaši gosti mogu odlagati tanjure kad završe s hranom
- Ako se radi o dočeku Nove godine ili ludom božićnom partyju, za goste nabavite kape od papira, puhalice ili trube
Sretno dočekajte Božić i Novu godinu i pripremite ukusan domjenak!