Priredite savršeni švedski stol za božićni party

Objavljeno: 22.12.2016.

Ovog vikenda dolazi nam Božić, pa smo prilično sigurni kako ste već okitili cijelu kuću. 

No, uz sve te božićne dekoracije, Božić nije Božić bez svečanog objeda, zar ne?

A za što ste se ove godine odlučili? Na objed ćete pozvati samo uži krug obitelji ili ćete za Badnjak organizirati svečani party i s prijateljima dočekati Božić?

Ako je u pitanju party, preporučujemo da umjesto formalnog i elegantno postavljenog stola radije pripremite švedski stol. 

Što je to švedski stol?

Švedski stol je vrsta skandinavskog obroka koji se sastoji od raznih namirnica na stolu kao što su hladna i topla jela, a gost sam uzima što i koliko hoće. 

Iz tog je razloga ovakav način posluživanja hrane daleko primjereniji za veća okupljanja jer će gosti lakše napuniti svoje tanjure s hranom koju najviše žele.

No postavljanje švedskog stola zahtijeva malo više truda od stavljanja tanjura i hrane na jednu hrpu jer vizualni je prikaz važan kao i praktičan raspored hrane, tanjura, pribora za jelo.

Ako želite stvoriti svoj vlastiti švedski stol koji će istovremeno biti praktičan i lijep, pogledajte naših par savjeta.

1. Pronađite savršeno mjesto za postavljanje stola

Stol s hranom bi vrlo lako mogli usporediti s nekretninama: bitna je lokacija, lokacija i samo lokacija. 

Ako imate dovoljno mjesta, postavite švedski stol u istoj prostoriji gdje ćete održati party, npr. u dnevnoj sobi. Ako to nije slučaj, švedski stol postavite u kuhinji. 

Bitno je pronaći mjesto za švedski stol

Važno je da prostorija nudi ulaznu i izlaznu točku švedskog stola, pa izbjegavajte mjesta u kojima nema dovoljno prostora za kretanje gostiju kako se ne bi stvorila gužva oko jednog mjesta. 

2. Obucite stol

Kao što smo rekli, švedski stol treba i privlačno izgledati, a najbolje ga je slojevito obući. Za početak, postavite stolnjak koji će prekriti cijelu površinu stola, a rubovi stolnjaka bi trebali padati sa stola. Da si švedski stol vizualno podigli, na stolnjak stavite nadstolnjak ili stolnu traku.

Švedski stol ukrasite stolnjakom i nadstolnjakom

Nekoliko savjeta kod odabira stolnjaka:

3. Organizirajte stol 

Postavite tanjure i salvete na dvije-tri manje hrpe odmah na početku stola kako ne bi bilo opasnosti da padnu kad gosti posežu za hranom. Neki domaćini postave i poseban stol za tanjure i pribor za jelo.

Razmislite kako želite da se gosti kreću niz švedski stol. Najsmislenije je kada se glavna jela nalaze odmah na početku stola, nakon kojih slijede prilozi, zatim salata i na kraju kruh. 

Ovakva organizacija stola omogućuje  gostima da odmah uzmu glavno jelo kako tek pri kraju švedskog stola ne bi shvatili da su pretrpali tanjur i nemaju kamo staviti sočan odrezak.  

4. Dodajte visinu

Budući da su tanjuri ravni, poslužite hranu u povišenim zdjelama i pladnjevima. Ako nemate povišene zdjele ili pladnjeve, postavite na stol kartonske kutije prekrivene ukrasnom krpom ili papirom ili prevrnite posuđe koje će vam služiti kao stalak za zdjele i pladnjeve. 

Savjetujemo da grickalice, umake, masline i kisele krastavce poslužite u fingerfood posudicama jer su veoma efektne, pa će poslužiti i kao lijepa dekoracija na stolu.  

Fingerfood posudice

5. Postavite pribor za posluživanje kod svakog jela

Kako bi gostima olakšali uzimanje hrane, kod svake zdjele bi se trebao naći i odgovarajući pribor za posluživanje. Na primjer, žlica za povrće, žlica za špagete, lopatica za hranu, žlica za serviranje… 

Još nekoliko kratkih savjeta za kraj

Na švedski stol dodajte još malo dekoracija

  • Švedski stolovi se većinom sastoje od hrane za koju nije potreban pribor za jelo, no neki gosti ipak preferiraju jesti vilicom i nožem. Za svaki slučaj, uz tanjure i salvete postavite i pribor za jelo. 
  • Ako nudite hladne nareske, na pladanj stavite pikalice kako gosti ne bi trebali prstima uzimati narezanu salamu ili sir
  • Poslužite manje tanjure jer je s njima lakše manevrirati i elegantnije izgledaju
  • Ukrasite stol svijećama, dekorativnim kamenčićima, a ukrasnu vazu napunite dekorativnim pijeskom
  • Kruh narežite što kasnije kako se ne bi posušio i poslužite ga uz meso
  • Postavite posebno mjesto gdje vaši gosti mogu odlagati tanjure kad završe s hranom
  • Ako se radi o dočeku Nove godine ili ludom božićnom partyju, za goste nabavite kape od papira, puhalice ili trube

Sretno dočekajte Božić i Novu godinu i pripremite ukusan domjenak!

Pronađite sve u Papstar ponudi