Objavljeno: 10.01.2019.

Prljavi podovi, prašina na policama, paučina u kutevima i prljavo posuđe. Ukućani ili zahtjevni gosti uvijek će primijetiti da niste dobro očistili ove dijelove vašeg doma, kafića ili restorana. To su najčešće i osnovne površine koje bi trebale uvijek biti čiste.

Zašto uopće čistite? Ako je to zbog ugleda i onoga “što će drugi reći ako bude prljavo?”, tada su navedene površine dovoljne da ih zadovoljite. No, ako čistite zbog zdravlja, trebate obratiti pažnju i na ostale dijelove koji možda nisu toliko vidljivi.

1. Očistite ispod namještaja

Osnovna značajka uspješnih ugostiteljskih objekata je ukusna hrana, a slijede doživljaj i ambijent u kojem se gosti nalaze, stoga vlasnici restorana ili kafića moraju posegnuti za raznim namještajem, slikama i predmetima kojima će popuniti prostor. A svi znamo da su upravo takva područja omiljena odredišta prašine.

Prašina na zidovima, namještaju i ispod njega može biti zaista grozna stvar. Prilikom brisanja podova nemojte nikako zaboraviti krpom proći ispod ormarića, klupa ili separea. Naime, prašina je savršen uvjet za prikupljanje klica koje izazivaju probleme s dišnim putevima.

Teško dostupna područja ispod namještaja najlakše ćete očistiti pomoću rotacijskog mopa. 

SET ZA ČIŠĆENJE PODOVA CLEAN TWIST MOP, CLICK SYSTEM   NAVLAKA ZA BRISAČ PODA CLEAN TWIST MOP ART. L52019, MICROFIBRA   SUPRA METLA, 35CM, SA TELESKOPSKOM DRŠKOM 100-140CM

2. Očistite rubove između podova i zidova

Područja gdje se spajaju zidovi - drvene lajsne ili neki drugi metalni ili keramički spojevi još jedno su mjesto na kojem se skuplja prašina, a redovito zaboravimo proći vlažnom krpicom da bi ih očistili.

Razvucite zavjese i sunce će vam odmah pokazati gdje ste se potrudili obrisati prašinu, a gdje baš i niste dali sve od sebe. Ako na zidovima imate tapete, to je još jedno mjesto koje biste trebali češće očistiti. Samo prijeđite kažiprstom po zidu i sve će vam biti jasno. 

Brisanje zidova posebno vrijedi i za kuhinju i kupaonicu te okomite površine koje gosti najčešće dodiruju, kao što su npr. vrata toaleta.

BRISAČ ZA PLOČICE I STAKLA TUŠ KABINE FLEXI PAD, 20 CM, CLICK SYSTEM

BRISAČ ZA PLOČICE I STAKLA TUŠ KABINE FLEXI PAD, 20 CM, CLICK SYSTEM NAVLAKA ZA BRISAČ PLOČICA I TUŠA, FLEXI PAD , 20 CM ART.41701 KRPA ZA ČIŠĆENJE PROZORA DUO, 20X20CM

3. Očistite prostor oko vratiju

Uz vrata toaleta, kritična područja ugostiteljskog objekta su i rubovi svih vratiju koja postoje, počevši od ulaznih. Naime, kada čistite, najčešće gledate ispred sebe i ne počistite nešto što je prljavo, a ne vidi se.

Rutinsko čišćenje nikad ne uključuje niti okvire slika ili prozora, a trebalo bi. Na tim mjestima mogli bi imati malene goste - bube i pauke zarobljene u paučini. A tko želi piti jutarnju kavu uz strah da mu osmeronožni prijatelj ne upadne u šalicu?

Prisustvo bilo kakvih žohara i muha znak su nezdrave okoline. Riješite ih se što prije.

ČETKA ZA PRAŠINU DUSTY, TROSTRANA, CLICK SYSTEMBRISAČ PRAŠINE DUSTER XL, 38CM, CLICK SYSTEM BRISAČ PROZORA WINDOW M, 26CM , CLICK SYSTEM

4. Očistite ventilacijske otvore

Dok ste se već popeli na te ljestve, uzmite brisač prašine ili usisavač pa očistite ventilacijske otvore i filtere kao što su oni za usis dima cigareta, grijanje ili klima uređaj.

Uz ventilaciju, još jedna površina na koju često zaboravljate su radijatori i grijalice. Zapravo, bilo kakve rešetke kroz koje prolazi zrak mogu biti stanište prašine i nečistoće pa ih nikako nemojte zaboravljati u svojoj rutini čišćenja. Tako će zrak u prostoru nesmetano prolaziti i biti čišći.

ČISTAČ ZA ŽALUZINE, JALOUSETTA, 9X2.5CMČISTAČ ZA RADIJATOR FLORETTA, 23.5X8.5CMNAVLAKA ZA BRISAČ PODA PICO SPRAY, 30X24CM

5. Očistite biljke

Biljke mogu očistiti zrak, ali samo ako ste vi očistili njih. Upravo su zeleni listići ovih živih bića koja služe kao ukras u poslovnim objektima, ugušeni ispod debelog sloja prašine. Njihova osnovna zadaća je stvoriti prostor udobnijim i svježijim, a osim što će poboljšati kvalitetu zraka, prema nekim vjerovanjima mogu poboljšati raspoloženje i potaknuti kreativnost.

No, ako održavanje živih biljaka predstavlja preveliki izazov za vas, možete koristiti i umjetno cvijeće, no nemojte se nadati da neće biti potrebno ponekad i na njemu obrisati prašinu. 

Leifheit - "Uvijek ideja više"

Njemačka tvrtka Leifheit jedan je od najvećih svjetskih lidera kada su u pitanju alati i sredstva za čišćenje

Pod geslom “Uvijek ideja više”, Leifheit je do danas patentirao niz alata za čišćenje, kako za domaćinstvo, tako i za profesionalne potrebe. Što je najbolje, svi alati su:

  • kvalitetni,
  • multifunkcionalni,
  • ergonomični i
  • ekonomični.

Pogledajte sve proizvode iz Leifheit ponude