Objavljeno: 19.12.2019.

Kada bismo trebali opisati božićne blagdane jednom riječi bila bi to čarolija!

Lampice koje se pale početkom prosinca u našim domovima i na glavnim gradskim trgovima označavaju početak Adventa. Ne moraju nam najaviti, već znamo, Božić je sve bliže. U zraku možemo osjetiti miris kuhanog vina, friško pečenih debrecinki ili fritula prelivenih čokoladom. Još od djetinjstva, ti nas mirisi asociraju upravo na Advent.

Sretan Božić

Gastro ponuda

Adventska gastronomska ponuda ne zaustavlja se samo na tome i svake godine iznenadi potpuno novim okusima. Oduševljava ipak to što se ponuda jela i pića sve više vraća tradicionalnim hrvatskim okusima, starim receptima i jelima koje su radile naše bake.

Germknedle s orasima i cimetom, sarma, pečeni odojak i grah salata, gulaš ili fileki, ali i recepti klasičnih dalmatinskih ribljih specijaliteta, poput hobotnice na salatu, odreska tune ili kozica na buzaru.

Za ljubitelje novih okusa, Advent u većini hrvatskih gradova nudi specijalno pripremljene burgere s egzotičnim dodacima, irski gulaš, japanski sushi, francusku guščju paštetu ili nizozemske palačinke.

Adventski stol

Ni ponuda pića ne zaostaje. Kuhana rakija ili kuhani džin, jabukovača s rumom, vrući kokteli, vino s đumbirom, domaća nepasterizirana piva i širok izbor bezalkoholnih pića.

Za one koji žele posebno nagraditi svoje nepce, mogu probati i skuplje primjerke pjenušaca i buteljiranog vina.

Uz nagrađivani zagrebački Advent, ne zaostaju ni drugi hrvatski gradovi čiju gastronomska i zabavnu ponudu ne smijete propustiti.

Donosimo pregled najvećih božićnih bajki u kojima možete uživati ovih blagdana.

Gastro ponuda Advent

Zagrebački Advent

Najveći, najbolji, ravan Adventima u glavnim gradovima Europe koji imaju stoljetne tradicije, zagrebački Advent poseban je doživljaj koji morate upisati na kartu svojih blagdanskih pustolovina.

I to kakvih pustolovina, zagrebački Advent nema centralno mjesto održavanja, cijeli grad živi u božićnom duhu.

Matram blagdanske dekoracije

Čaroliju možete pronaći na više od 15 lokacija u gradu. Posebno očarava Ledeni park na Zrinjevcu, najljepše klizalište u ovom dijelu Europe i Advent u tunelu Grič koji je ove godine u znaku Orašara.

Osim fantastične gastro ponude, Zagreb nudi stotine koncerata, radionica, predstava, nastupa, filmskih projekcija. Šteta je samo što prekratko traje. Ni cijeli mjesec nije dovoljan da se obiđe i iskusi sve što zagrebački Advent nudi.

Advent u Zagrebu

Božićna bajka obitelji Salaj

Smještena u malom mjestu Grabovnica pokraj Čazme, božićna bajka obitelji Salaj gotovo je nestvarna. Na 60 tisuća metara kvadratnih, cijelo imanje obasjava preko dva milijuna lampica. Ukrašeno je sve, svako drvce, svaka klupa, svaki krović, svjetiljka, kip ili most.

Šetnica kroz obasjano imanje odvest će vas ravno do autohtone gastronomske ponude gdje se možete okrijepiti kuhanim vinom, toplim čajevima, domaćim kobasicama, čvarcima ili kuhanom šunkom.

Spektakl koji si morate priuštiti ovog Božića.

Božićna bajka obitelji Salaj

Splitski Advent

Već tradicionalno se glavna adventska događanja u Splitu odvijaju na popularnoj Rivi.

Ono što je Split posebno osmislio ove godine je tematska podjela po danima. Kakva zabava, vraćamo se u neka stara, divna vremena zaboravljenih igara, okusa, mirisa i pjesama uz retro Božić.

Ako ste za malo rock glazbe, utorak je vaš dan za splitski Advent, ako ste možda više za opuštanje nakon posla ne smijete propustiti after work party četvrtkom, a ako vam je do smijeha uz stand up komičare, nedjelja pravac Split.

Brojne glazbene zvijezde, tradicionalna gastro ponuda mesnih i ribljih specijaliteta i obilje slatkih deserata čeka vas na street food splitskoj ponudi.

Splitski Advent

Dubrovački Advent

Poseban po mnogočemu, dubrovački Advent odvija se pod nazivom Dubrovački zimski festival. Orašar, koji se tiho provlači kroz adventsku ponudu svih hrvatskih gradova, svoj najveći sjaj pokazat će baletnom izvedbom Ukrajinskog klasičnog baleta na dubrovačkom Adventu.

Za Dubrovnik se stvarno može reći da je prijestolnica adventske kulture u Hrvatskoj. Brojne kazališne predstave, dječji, muzejski programi, izvedbe djela klasične glazbe i književni susreti nikog neće ostaviti ravnodušnim.

Tu je, jasno, i nezaobilazna gastronomska ponuda. Jednako vrhunska kao i ostatak dubrovačkog programa.

Dubrovački Advent

Vinkovački Advent

Ledena bajka i Advent na Tvrđi obilježavaju osječko božićno vrijeme već godinama.

Ove godine zasjala je još jedna zvijezda na adventskoj ponudi istoka Hrvatske, biser Slavonije, Vinkovci. Kako ga od milja zovu “Ledeni Orion”, vinkovački Advent ne smijete propustiti, ako zbog ničeg drugog, onda zbog fantastične gastro ponude tradicijskih slavonskih jela. Izgladnite trbuščiće za slavonski kulen, domaće salame i sir i vrhnje.

Osim toga, Vinkovci nude duhovni ugođaj brojnim nastupima izvođača duhovne glazbe. Nikako ga ne zaobiđite.

Vinkovački Advent

Kada sve to isprobate, zaletite se do Rijeke, Pule, Varaždina, Zadra, Šibenika ili Čakovca. Na baš svakoj destinaciji čekaju vas tisuće lampica, sobova, saonica i okićenih jelki.

Čeka vas i pravi raj za nepce, gastronomska ponuda koja je iz godine u godinu sve maštovitija i bolja, okusi iz svih krajeva svijeta ili oni tradicionalni, zaboravljeni hrvatski okusi za koje je krajnje vrijeme da ih na velika vrata vratimo na naše ulice.

Nevjerojatna ponuda street food hrane koju konzumiramo s nogu na adventskim ulicama i toplo piće koje će nas zagrijati, obilježit će i ovaj Advent.

Božićne dekoracije

Svi proizvodi za jednokratnu konzumaciju hrane i pića čekaju vas u Matramovom webshopu. Izdržljivi, otporni na temperaturu, proizvedeni od obnovljivih sirovina, u posebnoj “to go” ediciji obogaćuju iskustvo Adventske gastro ponude sa svim potrebnim dodacima za konzumaciju bilo koje vrste hrane ili pića.

 

Provjeri ponudu jednokratnih “to go” proizvoda