Objavljeno: 12.04.2018.

Koliko interesantna može biti tradicionalna hrana? 

Ona nam je uvijek ukusna jer smo na nju navikli, ali ona sama kao i njeno posluživanje nikada ne izaziva neko čuđenje ili interes. 

Baš kao što je uobičajena piletina s krumpirom ili svinjski odrezak u umaku od gljiva tako je uobičajen i pribor za jelo koji ga prati.  

U nekim klasičnim restoranima hranu još uvijek dekoriraju rajčicom i limunom prerezanim “cik-cak” načinom, uz pomoć onih smiješnih pomagala s televizijskih reklama.

Tradicionalno je ukusno, bez sumnje. Za prste polizati. Ali, znate li što je doista interesantno? U gastronomskom smislu, naravno. 

Kineski štapići, rižini rezanci sa svježim, sezonskim povrćem, gjoze punjene sjeckanom svinjetinom, suši i alge, soja sos sa sezamom, smeđa riža i proljetne rolice upakirane u kutije s odjeljcima ili one kartonske košarice koje se otvaraju kao cvijet lopoča. E, to je zabavno!

Mnogi ih nazivaju fancy restoranima, ali to nije tako. Ljudi u njima vole isprobavati nove okuse. Prvi je takav azijski restoran u Hrvatsku, točnije Zagreb, stigao devedesetih godina i postao pravo otkriće gastronomije.

Azijski restorani sve su popularniji i njihov broj raste po cijeloj Hrvatskoj. 

Kako to izgleda u Aziji?

Znate li kako se zove azijski restoran u Aziji? Restoran. 

Možda se već čuli taj stari vic. No, šalu na stranu. 

Znate li one zabavne videe koje često volite pogledati na Fejsu, u kojima ljudi na ulici i improviziranim fast food štandovima pripremaju hranu na razne načine, sjeckalicama, špatulama, u wok tavama i na ogromnim limenim podlogama?

Na jednoj velikoj užarenoj površini tada miješaju nabacane rezance, na drugoj sjeckaju svježe meso, a na trećoj dinstaju luk i povrće... Sve to gotovo je u samo nekoliko minuta i spremno za posluživanje.

Kineska ulična hrana

FINGERFOOD POSUDA PURE KONUSNA, DRVO          TANJUR PURE, PALMIN LIST, ČETVRTASTI      KUTIJA ZA HRANU PURE, ŠEĆERNA TRSKA

Zanimljive posudice za posluživanje hrane na azijski

 

Takva hrana najčešće je upakirana u jednostavne, kartonske, konusne i fingerfood posudice, a jede se isključivo štapićima koje mi zovemo kineskima

Azija u Hrvatskoj

Azijsku hranu u uličnoj verziji teško ćete vidjeti na ulicama hrvatskih gradova jer objekti za pripremu hrane u našoj zemlji moraju zadovoljiti razne tehničke uvjete, čuvati hranu u posebnim hermetički zatvorenim prostorijama i slijediti poprilično debelu knjigu higijenskih standarda.

No, to nikako nije bio razlog da azijska kuhinja u Hrvatskoj ne postane popularna, što dokazuje više od tridesetak azijskih restorana otvorenih samo na području Zagreba.

Sve je više i fast food i wok barova po trgovačkim centrima, ali i u turističkim gradovima na Jadranskoj obali tijekom sezone.

Dašak Azije na hrvatskim stolovima

Azijska gastronomija toliko je jednostavna da ju zaista nije teško prenijeti u stare gradske jezgre. 

Naučite kako prenijeti dašak Azije i postati omiljeni fast food bar:

1. Okusi Azije

Azijska kuhinja podijeljena je u mnogo cjelina, od kojih je svaka posebna po nekom specifičnom jelu ili okusu.

Ipak, tri najvažnije i najposebnije cjeline koje čine većinu ponude u Hrvatskoj su:

  • Indijska kuhinja posebna je po začinima. Gotovo svako jelo može se napraviti prema istom receptu, ali kad biste zamijenili samo jedan začin, okus bi postao potpuno drugačiji. Najpopularnija je kurkuma od koje se pravi curry začin, a najpoznatije jelo su samoosas - trokutići, odnosno paketići od pivskog tijesta, punjeni mljevenim mesom, lukom, češnjakom i naravno - curryjem.

Indijska kuhinja Samoosas

PAPIR ZA UMATANJE HRANE NEWSPRINT            FINGERFOOD PURE TANJUR LEAF, ŠEĆERNA TRSKA       FINGERFOOD HVATALJKE PURE, DRVO

Prezentirajte hranu na indijski način

 

  • Kineska kuhinja u velikim količinama koristi ri-žu (tako je barem zovu Kinezi koji žive u Hrvatskoj ). Pakira se u zanimljive kutijice i jede kineskim štapićima. Zanimljivo jelo iz kineske gastronomije je i pohani sladoled, a Kinezi su izmislili i proljetne rolice te wok.

Spring rollice popularno su kinesko jelo

TANJUR PURE, PAPIR, OVALNI         FINGERFOOD PURE TANJUR DROP, ŠEĆERNA TRSKA         TANJUR PURE, PAPIR OVALNI

Posudice za kinesku hranu

 

  • Japanska kuhinja poznata je po sušiju, a upravo ovu vrstu kuhinje nazivaju riznicom zdrave hrane. Ovu vrstu kuhinje obilježava originalna priprema u kojoj se pažnja posvećuje svakom zalogajčiću i njegovoj prezentaciji. Naravno, najpopularnija namirnica iz japanske kuhinje je svježa riba te ljepljiva riža i alge.

Japansku kuhinju najviše je obilježio suši

TANJUR PURE, PALMIN LIST, FISH     TANJUR PURE, ŠEĆERNA TRSKA, Ø26CM     FINGERFOOD POSUDA PURE OKRUGLA, DRVO

Posudice za posluživanje hrane na japanski

2. Prezentacija na azijski

Ako ste ikada kušali jela iz azijske kuhinje ili ste i sami vlasnik nekog azijskog restorana, onda znate da su sva azijska jela maštovita i da je, iako se radi o izmiješanim sastojcima, prezentacija vrlo bitna

Ovdje se na hranu ne stavljaju dekoracije već je hrana dekoracija na tanjuru. Paleta boja među namirnicama i pomno osmišljeni umaci krase tanjure zanimljivih, neobičnih oblika, a svako jelo izgleda kao pravo umjetničko djelo. Pogotovo suši. 

3.  Posuđe inspirirano zelenim azijskim poljima

Jedan od ciljeva azijske kuhinje je i pomno odabrano posuđe za serviranje hrane. One koji vode ovakav tip restorana ne zanima dosadno posuđe koje se koristi u svim ostalim restoranima, već neobične posudice, izrađene od prirodnih materijala, koje izgledaju baš poput onih iz autohtonih kineskih restorana.

Rižina polja

Koristite Pure kolekciju jer priroda to zaslužuje

 

Zapravo, cijela je azijska kuhinja inspirirana prirodom, no to nije ništa neobično jer su upravo kompanije, odnosno ljudi s ovog kontinenta najveći uzgajivači i izvoznici riže, žitarica i bambusa koji krase zelena azijska polja.

Da bi vaša kuhinja usred Jadranske obale postala inačica prave kineske, japanske ili indijske oaze, preporučujemo da koristite proizvode iz Matramove Pure kolekcije.

Pure kolekcija - cilj je postignut!

Pure proizvodi izuzetno su pogodni za azijske restorane i wok barove.

Privlačne zdjelice i tanjuri izrađeni su od palminog lišća i svijetlog drveta te svježih vlakana i celuloze, a za restorane s dostavnom službom tu su i privlačna, kartonska pakiranja za van.

KUTIJA ZA HRANU ZA VAN PURE, KARTON     KUTIJA ZA HRANU ZA VAN PURE, KARTONKUTIJA ZA HRANU ZA VAN PURE, ŠEĆERNA TRSKA

Pure kolekcija proizvoda za one koji misle zeleno

 

Azijski restorani osim svoje prezentacije brinu i o okolišu, a u skladu s time, Papstar Pure kolekcija nudi jednokratne tanjure, posudice i pribor za jelo koji nije potrebno posebno reciklirati.

Ostaci hrane zajedno s potrošnim priborom mogu se baciti u isti otpad bez da štete okolišu. 

Budući da se zaista radi o kvalitetnom potrošnom priboru (noževi zaista režu, vilicama zaista možete ubosti u list zelene salate, a tanjuri nisu lagani i ne lome se), Pure proizvodi su izvrsni za one koji misle zeleno.

Cilj upotrebe Pure kolekcije proizvoda je autohtona, azijska prezentacija hrane koja je zaista neupitna uz korištenje ovog posuđa i pribora za jelo.

I naravno, vilice i žlice iz Pure kolekcije idealna su zamjena kineskim štapićima za sve koji ne znaju baratati štapićima poput Azijata.

Pure proizvodi za azijski restoran