Objavljeno: 25.04.2019.

Najveći splitski dan svakako je Sudamja kada se slavi blagdan svetog Dujma. Sveti Dujam bio je biskup rimske Salone, pogubljen za vrijeme cara Dioklecijana.

Danas se slavi kao svetac zaštitnik grada Splita. Split je gradnjom svoje palače utemeljio upravo Dioklecijan, a njegov mauzolej je kasnije pretvoren u katedralu posvećenu Svetom Dujmu.

Iako je Sudamja vjerski, kršćanski blagdan, za Split taj dan (07. svibanj) ima značenje gradskog rođendana. Kao godina osnutka grada uzima se početak gradnje Dioklecijanove palače 295. što znači da Split ima preko 1700 godina.

Budući da na blagdan Svetog Dujma imamo dvostruki razlog za slavlje (rođendan grada Splita i dan njegovog sveca zaštitnika), u Splitu se svake godine sprema velika fešta koja traje nekoliko dana.

Osim procesija, raznih događanja, što svjetovnih, što vjerskih, igara i sportskih događaja, u Splitu nas čeka i bogata ponuda hrane.

Što su jeli prvi Splićani

Nije baš kao u doba cara Dioklecijana jer zapravo nismo sigurni što su jeli prvi Splićani. Odnosno, nismo bili sigurni, jer od nedavno na tržištu imamo jednu malu kuharicu "Što su jeli prvi Splićani" (skupina autora Dragan Jutronić, Andro Perić, Dražen Alfirević, Milorad Krešić i Đorđe Velimirović).

Napravila ju je grupa entuzijasta koji su tvrdoglavo proučavali starorimsku gastronomiju kroz povijest dok nisu došli do informacija (a nakon toga i metodom pokušaja i pogreški kod kuhanja) koje su im pomogle složiti jednu smislenu kuharicu starorimske gastronomije.

Kuharica "Što su jeli prvi Splićani" sadrži tajne starorimske gastronomije.

Iz njihovog istraživanja doznali smo nešto o tome što su jeli ljudi srednjeg sloja u starorimsko doba. Autori su napravili izbor od pedesetak recepata te dodali poglavlje o začinima koji su u ono doba bili dostupni i kako su se vjerojatno koristili kao i današnje zamjene za njih.

Kuhinja prvih Splićana definitivno se razlikuje od današnje. Čak i namirnice koje su se upotrebljavale nisu iste kao i danas, jer npr. stari Rimljani nisu poznavali krumpir, rajčice, kukuruz i šećer.

Neke namirnice koje su oni upotrebljavali, mi ne poznajemo danas, ili su završile u jelovnicima nekih drugih kultura.

Za primjer, donosimo jedan recept i popularni rimski začin.

Kokoš u kopru

Kokoš smo natrljali solju izvana i iznutra, stavili je u rimski lonac te je nakitili raznim voćem i povrćem, nešto u nju, a više oko nje. Zatim smo je prelili umakom napravljenim od samljevenog kopra, osušene metvice, lasera i gorušice uz dodatak kvasine, garuma, maslinova ulja i vina. Tako opremljenu kokoš pekli smo oko dva sata. Onda smo odvojili povrće i sok, a pečenje nastavili još neko vrijeme u otvorenom loncu da koka dobije finu koricu. U međuvremenu smo još malo dokuhali povrće u soku od pečenja i servirali uz pečenku, sve preliveno vlastitim sokom.

Pripremanje umaka: staviš u avan sjemenke kopra, suhu metvicu, korijen lasera, doliješ kvasinu, dodaš datulu, uliješ garum, umjereno gorušice i ulje, uskladiš defrutumom i tako poslužiš.

Piletina prelivena umacima od kopra ili garuma je jedno od uobičajenih jela prvih Splićana.

Sastojci:

 • kokoš - 2,5 kg
 • jabuke - 2 komada
 • kapula - 3 komada
 • poriluk - 75 dkg
 • mrkva - 50 dkg
 • selen - 1 korijen
 • datule - 6 komada
 • kopar - 45 g
 • metvica - 22,5 g
 • laser - 4,5 g
 • gorušica - 4,5 g
 • kvasina - 15 g
 • garum - 45 g
 • ulje - 0,5 dcl
 • vino - 1 dcl
 • sol (po potrebi)

Garum

Garum ili liquamen je najbitniji začin koji obilježava rimsku kuhinju. Garum je u tipiziranim keramičkim pločicama bio prisutan i na stolovima. Pravljen je u Libiji i u Pompejima, u tvornicama koje su garum pravile od raznih vrsta riba, među ostalim, i od iznutrice marinirane tune. Dopreman je posebnim transportom u Rim. Radi se o umaku zlatnožute boje koji ima vrlo specifičan okus, pa se koristio i u slatkišima. Danas postoji nešto što je prilično slično garumu, a to su riblji umaci u jugoistočnoj Aziji.

Garum je tradicionalni riblji umak, zlatnožute boje, koji se nalazio na svakom stolu u rimsko doba.

Splitska kuhinja danas

Kao i u vrijeme adventa, i za blagdan svetog Dujma u Splitu ćete naletjeti na Gastro Get. Gastro Get je skupina restorana i barova u prekrasnom sjeverozapadnom djelu Dioklecijanove palače, koji su se udružili u gastronomskom događaju posebno kreiranom za ovaj dio godine, te u skladu s prigodom. Spremat će se i neka davno zaboravljena jela te njihove današnje interpretacije, no tu će se ipak većinom nuditi suvremena jela.

Ako malo pretražite ponudu, naići ćete na jelovnike pojedinih restorana, a ovdje možemo spomenuti kozletinu na razne načine, domaće njoke s kaduljom, motar na lešo s krumpirima i kozjim sirom, dimljena sabljarka, razni rižoti, a od slatkog prevladavaju datulje.

Splitska kuhinja, kao i svaka morska kuhinja, danas se temelji na ribi, povrću i maslinovom ulju.

Blagdan Svetog Duje je najbolja prilika za degustaciju tradicionalne i suvremene Splitske kuhinje.

Pribor za jelo

Gastro ponuda kod ovakvih velikih događanja je za vrijeme lijepog vremena većinom na otvorenom. Stoga skrećemo pažnju na činjenicu da su plastični tanjuri i pribor za jelo out. Ionako će ih uskoro zabraniti, a i naši stari sigurno nisu koristili plastiku. Želimo li se vratiti korijenima i ponovno živjeti u skladu s prirodom, birajmo prirodne materijale i koristimo kvalitetne proizvode. Postoje cijele linije proizvoda za jednokratnu upotrebu od prirodnih materijala i u potpunosti biorazgradivih.

Pure vilice za zalogajčiće, od netretiranoh brezinog drveta, bez mirisa i okusa.Ekološki prihvatljiv kalup za pečenje s mnogo mogućnosti.Fingerfood Pure posuda izrađene od biorazgradivog i bezmirisnog materijala.Tanjur Pure od palminog lista, izrađeni bez kemijskih dodataka ili premazivanja.

Jedan od njih je i PURE asortiman potrošnih materijala poput tanjura, pribora za jelo i čaša tvrtke Papstar čiji asortiman se također nalazi u našoj ponudi.

 

PROVJERI PONUDU - PAPSTAR PURE