Objavljeno: 20.12.2018.

Prvi snijeg je pao, a Božić nam kuca na vrata. Neki su već krenuli s kićenjem bora, postavljanjem jaslica i stvaranjem božićnog ugođaja. Još jedno veselje blagdanskog razdoblja je svečana večera kada jednostavno sve mora biti savršeno.

Kako bi i ove godine oduzeli dah vašim gostima uz savršeno dekorirani stol, slijedite sljedećih nekoliko savjeta. 

Uskladite ukrase i boje

Prije nego što krenete u odabir dekoracije za blagdanski stol, obratite pažnju na njegovu okolinu. Naime kako bi postigli poseban ugođaj, preporučujemo da se stol stilski slaže s dekoracijama vašeg bora i onih malih slatkih božićnih figurica koje mama uvijek stavlja na svaku slobodnu površinu.

Prema tome, ukoliko bi ove godine odlučili prijeći s klasičnog crvenog na novi luksuzni zlatni set za ukrašavanje bora, morate obavezno krenuti u nabavu novih dekoracija za vaš stol.

Manje je više

S obzirom da će za stolom sjediti cijela obitelj ukrasite stol pametno. Neka dekoracija bude baš onoliko koliko treba, tj. ostavite dovoljno mjesta za hranu i ruke koje posežu za zdjelom punom francuske salate na sredini stola. 

Dekoracije za božićni stol

     

Kako bi za vašim stolom postigli taj efekt potrebne su samo sljedeće stvari:

Naravno ovisno o vašem ukusu i veličini stola možete koristiti i dodatne ukrase kao što su ukrasni kamenčići, girlande ili jednostavno neke dodatne podmetače za tanjure i čaše.

Odabir pribora za jelo i čaša

Ovisno o hrani i piću koje ćete posluživati morate planirati kako postaviti stol. Poželjno je da se i dalje pridržavate pravila manje je više. To znači da pribor za jelo treba posložiti prema pravilima korištenja i postaviti čaše koje su primjerene za sve vrste pića koje poslužujete.

S desne strane tanjura postavite nož oštricom okrenut prema unutra i pored njega žlicu. Na lijevu stranu stavite vilicu, a pribor za desert stavite horizontalno od tanjura. Čaše se stave desno iznad noža tako da je čaša za vodu prva, a desno od nje ostale čaše.

I salvete su dio obavezne dekoracije blagdanskog stola. Ove godine nemojte napraviti trokut od salvete i staviti je ispod pribora za jelo. Savijte je u krunu ili paunov rep i stavite na tanjur. Budite apsolutni pobjednik večeri. 

Savršeno postavljen blagdanski stol

    

Kompleti spašavaju stvar

Najjednostavniji i najpopularniji način ukrašavanja stola je definitivno korištenje dekoracija s istim ili sličnim motivima. Proizvođači su već odavno prepoznali potrebu za jednostavnim i prigodnim ukrašavanjem božićnog stola.

Prema tome ako vam se sviđa neki stolnjak s motivom zlatnih zvjezdica olakšajte si i pitajte da li ima i salveta, čaša te ostalih ukrasa s istim ili sličnim motivom.

     

Pozitivna strana je i to što u današnje vrijeme možete jako lako naručiti komplete putem webshopa. Zavirite u naš. 

Klikni za blagdane s Matramom