Alati za pripremu jela.

Objavljeno: 25.07.2019.

Tijekom pripreme hrane mnogo toga može poći po zlu. Dokazano je da dobra organizacija kuhinje ubrzava pripremu jela te pozitivno utječe na smanjenje nepoželjnih tenzija.

Bez obzira na to koja je prilika; prijateljsko druženje, večera za kolege, godišnjica, dolazak turista, vaša kuhinja uvijek mora biti u stanju pripravnosti.

Čarobni štapić nemamo, no izdvojili smo nekoliko alata za pripremu hrane najbliže tome. U nastavku vam donosimo popis od 10 pomagala koja omogućavaju bržu pripremu raznih jela, lakše snalaženje kuhinjom i pomažu prilikom njezine organizacije.

#1 Daska za rezanje (više njih)

U svakoj vrhunskoj kuhinji pronaći ćete po nekoliko primjeraka ovog pomagala. Postoji nepisano pravilo koje glasi: nakon sirovog mesa, peradi ili morskih plodova, ne režite gotovu hranu na istoj dasci.

Najbolja opcija je da imate dasku za različite vrste namirnica i to u različitim bojama (na primjer, povrće se reže na zelenoj podlozi, meso na crvenoj, plava je za ribu, a bijela za kruh).

Upamtite da s više od jedne ploče za rezanje možete izbjeći trošenje dodatnog vremena na pranje ploče prije rezanja sljedeće stavke, zato je ovo pomagalo definitivno neizostavni dio svake kuhinje.

Izbjegnite trošenje dodatnog vremena s daskama za rezanje u boji.

#2 Nož za ljuštenje

Krumpir, mrkva ili neko drugo gomoljasto povrće s lakoćom ogulite s pravim nožem za ljuštenje. S obzirom na to da je ovaj alat relativno malen, držite ga na vidljivom mjestu.

Prilikom kupnje ovog alata pozornost obratite na prianjanje ručki u ruku kako bi se njime ugodnije rukovalo i spriječilo klizanje iz mokrih ruku. Održava se jednostavno tako da ne stvara dodatne brige.

S pravim nožem za ljuštenje gulite s lakoćom.

#3 Rezač za povrće Chips Slicer

Bez obzira na to da li su salate neizostavni dio vašega menija ili jednostavno volite grickati povrće, trebali bi razmisliti o dobrom rezaču povrća. Ovaj alat uštedjet će vam vrijeme i riješiti vas napornog sjeckanja.

Ako još uvijek niste sigurni treba li vam ovaj alat u kuhinji, zamislite povrće usitnjeno na jednake komade. Periv je u perilici i lako se održava pa nećete imati problema s čišćenjem.

#4 Digitalna kuhinjska vaga

Tko kaže da vagi nije mjesto u kuhinji? Ovo pomagalo vrlo je korisno i prije svega u gram precizno, tako da ne morate brinuti jeste li pogodili pravu mjeru. Neizostavni alat svake kuhinje.

Uz digitalnu vagu svaki gram će biti na svojem mjestu.

Jednom kad krenete koristiti digitalnu kuhinjsku vagu, mehanička će postati prošlost. Kako se koristi? Na površinu izrađenu od sigurnosnog stakla stavite sadržaj koji želite izvagati, zatim na digitalnoj ljestvici provjerite težinu.

#5 Mlin za tvrdi sir

U svakoj kuhinji može se pronaći barem jedna kocka tvrdog sira. Pripremate li bolonjez, pizzu ili nešto treće, neizostavni dodatak bit će ribani sir. Uz mlin za sir možete usitniti i tvrde sireve poput parmezana. Ovaj neobičan alat koristi se na gotovo jednak princip kao i mlin za orašaste plodove.

Pripremate li bolonjez ili pizzu, neizostavni dodatak bit će ribani sir.

U spremnik se umetne sir i čvrsto pritisne metalnom polugom. Prilikom kupnje mlina za sir pozornost obratite na polugu. Ako se poluga može priključiti na bubanj s obje strane, bit će pogodan i za dešnjake, jednako kao i za ljevake. Kod čišćenja vam neće stvarati probleme jer se vrlo jednostavno i brzo rastavi.

#6 Otvarač za konzerve

Jedan od neizostavnih alata u kuhinji koji ubrzava pripremu jela je i otvarač za konzerve. Kod odabira otvarača posebnu pozornost obratite na udobnost ručke kako njime bi lakše rukovali. Koristi se za otvaranje konzervi različitih dimenzija. Ovakav alat dobro dođe kod otvaranja velikih konzervi koje nemaju kukicu na poklopcu.

#7 Rezač za jaja

Ako vaš restoran u ponudi nudi doručak, večeru ili neku salatu čiji je glavni sastojak kuhano jaje onda je rezač jaja alat koji će vam uštedjeti vrijeme. Prilikom kupnje rezača pozornost obratite na njegovu izdržljivost i funkcije.

Gledajte da žice budu izrađene od nehrđajućeg čelika. Dobar rezač može se iskoristiti i za rezanje nekog drugog povrća poput gljiva ili krumpira kuhanog u svojoj ljusci. Najvažnije, ovaj koristan alat periv  je u perilici posuđa.

Dobar rezač za jaja može se iskoristiti i za rezanje nekog drugog povrća.

#8 Zaštita od prskanja

Opekline od ulja su jedan od najgorih neprijatelja svakog kuhara. Znamo da narodna poslovica ne kaže uzalud ”bolje je spriječiti nego liječiti”, zato se zaštitite na vrijeme. Prilikom kupnje zaštite od prskanja, laganu prednost pred plastikom dajte zaštiti izrađenoj od nehrđajućeg čelika. Obratite pažnju na veličinu tava i lonaca koje imate u svojoj kuhinji i prema tome odaberite veličinu ovog kuhinjskog alata. Prema nekim procjenama najčešće dimenzije kuhinjskog posuđa kreću se oko 28 centimetara.

#9 Držač za kuhinjski pribor

U kuhinji uvijek držite red. Kako bi uštedjeli na vremenu, lakše se snalazili i izbjegli zbrku, kuhinjska pomagala uvijek držite na istom mjestu. U organizaciji kuhinji pomoći će vam držač za kuhinjski pribor na koji možete odložiti pomagala koja najčešće koristite. Prilikom kupnje ovo alata pozornost usmjerite na broj pokretnih kuka za odlaganje kuhinjskog pribora.

#10 Zidni držač ubrusa i folija

Tko zna osobu koja nije, barem jednom, zaprljala ruke prilikom kuhanja? Također, druženje s pećnicom u ove ljetne dane dodatno zagrijava atmosferu. Znoj i masne ruke na listi su mrskih neprijatelja kuhara, zato bi se u svakoj kuhinji trebao pronaći barem jedan zidni držač ubrusa.

Elegantno kučište od nehrđajućeg čelika.

Prilikom kupnje ovog kuhinjskog alata, ako želite uštedjeti na novcu, vremenu i prostoru, razmotrite zidni držač ubrusa koji u sebi ima integrirane i spremnike za aluminijsku i prozirnu foliju.

Poseban trik za kraj

Sa spomenutim kuhinjskim alatima koji štede vrijeme možete izvesti posljednji magični trik - što prije nestati iz kuhinje

Ponudu svih ostalih korisnih kuhinjskih pomagala i alata možete provjeriti u našem web shopu.

ORGANIZIRAJTE SVOJU KUHINJU UZ LEIHFEIT