Objavljeno: 15.12.2016.

Božićni blagdani najveselije su doba godine. Dolaze nam prijatelji i rodbina koju dugo nismo vidjeli, svi se družimo, zabavljamo, kitimo bor i uživamo za blagdanskim stolom na kojem se uvijek nađu razne delicije. 

No božićni blagdani mogu biti i najstresnije doba godine. U žurbi kupujemo darove, u zadnji čas nabavljamo sve za svečani ručak i večeru, a uz redovni posao je malo kome na pameti i temeljito čišćenje doma.

I to je sasvim normalno. No ako ste pozvali prijatelje i rodbinu na blagdanski objed ili party, ne možete ih dočekati razbacanom odjećom na kauču, hrpom prašine na prozorima, ljepljivim podom i mrljama od hrane na pločicama u kuhinji. Iz tog smo se razloga odlučili podijeliti s vama par korisnih savjeta koji će vam pomoći dovesti kuću u red za otprilike sat vremena. 

Ključ je u postavljanju prioriteta

U kratkom vremenskom roku ne može sve biti blještavo bijelo, pa se usredotočite na one dijelove i prostorije koji će gosti vidjeti. Za blagdansku večeru ili party, najvažnija područja za čišćenje su dnevni boravak, predsoblje/hodnik, kupaonica i kuhinja.

Vjerojatno nećete imati vremena sve temeljito pomesti i sakupite svaku mrvicu s poda. To ionako nije previše bitno jer će gosti svoju pozornost više posvetiti većim i gornjim površinama kao što su police, stol i mjesta na koja će odložiti piće.

Zapravo želite sve čiste elemente u razini s očima. Prije nego što počnete, opremite se rukavicama, spužvicama, krpama i ostalim alatom za čišćenje

Jeste? Onda ste spremni za naš plan čišćenja.

Čišćenje predsoblja i dnevnog boravka 

Uz Leifheit proizvode, čišćenje dnevne sobe nikada neće ovako izgledati
Da vas čišćenje ne bi dovelo do ovakvog ludila, potrebni su vam i kvalitetni alati za čišćenje 
 

1. Riješite se svih papira

Za početak se riješite svih novina i časopisa sa stola i kaučeva. Na brzinu pregledajte svaku hrpu papira i provjerite treba li vam išta od toga. Ako ste sigurni da je za bacanje, onda bacite u smeće (onu žutu kantu smiley).

Ostatak papira sakrijte u kutijicu ispod kreveta ili u neki ormar i organizirajte ih kasnije.

2. Suočite se s prašinom

Obrište prašinu s polica, prozora i ekrana televizora. U tome će vam pomoći krpa micro magic s anti-bakterijskim sastavom, brisač prašine Duster ili još bolje - rukavica za prašinu od mikrovlakana pomoću koje ćete brzo i lako doprijeti do svakog kuta police. 

Na kraju prođite krpom po namještaju i temeljito uklonite dlačice prašine s kauča na kojem će gosti sjediti.  

3. Očistite staklene površine

Da bi na brzinu maknuli mrlje sa staklenih površina, pošpricajte krpu sa sredstvom za čišćenje stakla i površine obrišite kružnim pokretima.  

Za brzo čišćenje prozora upotrijebite krpu s dva lica čija je bijela strana namijenjena mokrom i temeljitom čišćenju, a žuta strana za sušenje bez tragova. 

4. Pometite pod 

Metite širokim i dugim potezima od unutarnjeg kuta sobe prema van i nemojte brinuti ako propustite 1-2 cm poda jer to nitko neće vidjeti.

Za pod bez mrvica, dobro će vam doći Leifheit metle kao što su:

  1. metla za parket Eco Plus namijenjena za čišćenje osjetljivih parketnih i laminatnih podova
  2. Supra metla pogodna za čišćenje parketa, laminata i pločica
  3. Leifheit set za čišćenje u kojem se nalazi lopatica s automatskim zatvaranjem i metla.

Supra metla Leifheit

Trebate li na brzinu pomesti tepih dobro će vam doći i čistač tepiha kojemu posebne četkice omogućuju čistoću bez crta, sve do zidnih lajsni. Iako će čišćenje biti brzinsko, vjerujte nam da poslije nećete imati potrebu za usisavanjem. 

Očistite kupaonicu

Kupaonica mora biti čista kao suza
Kupaonica je jedna od prostorija koja zahtijeva savršenu čistoću

 

Kupaonica je prostorija za koju želite da bude čista kao suza. To ne znači da trebate kleknuti na sve četiri i pomahnitalo ribati pod. Umjesto toga, usredotočite se na ono što većina ljudi zapravo koristi - wc školjka, ogledalo i umivaonik.

1. Uhvatite se ukoštac s WC školjkom

U WC školjku sipajte sodu bikarbonu, navucite rukavice i pomoću četke temeljito očistite unutrašnjost WC-a. Ako se u WC školjki nakupio kamenac, ulijte malo Coca-Cole u školjku i pričekajte pola sata. Na kraju prebrišite vanjsku stranu WC školjke krpom za čišćenje toaleta

2. Prebrišite sve površine u kupaonici

Našpricajte ogledalo sredstvom za čišćenje prozora i prebrišite ga kružnim pokretima. Leifheit nudi posebno dizajniranu krpu za čišćenje ogledala i stakla koja omogućuje čistoću bez crta na staklu i ekološki je prihvatljiva.

Brisač za pločice i stakla

Tuš kabinu na brzinu prebrišite brisačem Flexi Pad posebno dizajniranom za brisanje pločica i stakla tuš kabine te na kraju prebrišite sve površine u kupaonici krpom za čišćenje Sanitary.

I na kraju - kuhinja

Iako je za čišćenje kuhinje potrebno najviše vremena, planski je možete očistiti i za 15 minuta
Kuhinja je najzahtjevnija za čišćenje, pa se uhvatite samo najbitnijih dijelova

 

Kuhinja je uvijek srce i duša bilo koje zabave. Ovdje se želite usredotočiti na radne površine, stol, pločice i pod.

Ubacite prljavo posuđe u perilicu suđa i započnite pranje. Ako nemate perilicu, operite posuđe ručno, a izgorene ostake na štednjaku pokušajte ostrugati plastičnom karticom ili koristite abrazivnu stranu spužve za posuđe (zeleni dio). 

Na brzinu sredstvom za sjaj i čišćenje pločica prebrišite sve kuhinjske površine i na kraju pometite i prebrišite pod. Za brzo i temeljito brisanje poda može vam dobro doći i brisač poda sa špricom Pico Spray koji prska ravnomjerni mlaz vode. 

Brisač poda Pico - Leifheit

Evo, to je to!

Sada se malo odmorite i pričekajte goste.

Nadamo se da ćete imati super party poslije kojeg ćete ovako i onako trebati očistiti kuću laugh

Ako trebate kvalitetne alate za čišćenje, znate gdje ih naći.

Jednim klikom do seta za brzinsko čišćenje