ciscenje

Objavljeno: 30.05.2019.

Svatko tko u turističkoj sezoni iznajmljuje smještaj za goste – privatne apartmane, sobe, kampove ili se radi o cijelom hotelu – zna da su čistoća i higijena možda najvažnije stvari na koje će gost obratiti pažnju. 

O čistoći i urednom održavanju prostora ovisi hoće li se gost vratiti i iduće godine, hoće li vam dati dobru ocjenu, hoće li vaš smještaj preporučiti nekome u budućnosti. 

Čistoća je pola... dobrog reviewa!

Zbog toga je čišćenje jedan od najbitnijih preduvjeta kvalitete smještaja. Nisu dozvoljene greške, brzopletost ili površnost.

Briga o čistoći apartmana, stana ili vile za iznajmljivanje bi trebala biti organizirana još u pripremi sezone – jer nakon što u sezoni gost ode, vi ćete najčešće imati samo nekoliko sati da očistite i pospremite prostor za novog gosta.

Cjelokupno održavanje smještaja oduzima mnogo vremena, ali je bitan aspekt za kasnije poslovanje jer veliki dio recenzija smještaja na internetu uključuje mišljenje o čistoći. I gosti koji traže smještaj u najvećem broju slučajeva traže informacije o urednosti i čistoći prostora. 

Zato je važna i organizacija poslova oko pripreme i održavanja smještaja,  tako da se sve stigne obaviti temeljito, na vrijeme i svake godine prije nego počnete dočekivati goste.

Bilo bi dobro da sve što koristite za čišćenje i održavanje bude na jednom određenom mjestu, kako bi se lakše i brže snalazili. Tu također možete držati i alat za manje popravke. 

Održavajte prostor čistim

Kad govorimo o cjelokupnom održavanju objekta, istina je da je gostu vrlo važan prvi dojam. Iako se uvijek pretpostavlja da je najvažnije kako prostor izgleda iznutra, gostu će i prvi pogled na fasadu, vrt ili parking mjesto biti jedan od kriterija za kasniju ocjenu.  

Ni najljepša fasada neće vas spasiti ako se iznutra niste pobrinuli za ugodan i čist prostor, zato kod pripreme obratite pažnju na gotovo sve:

 • Pregledajte zidove i ako negdje postoje mrlje, pokušajte ih obrisati vlažnom krpom ili, ako imate vremena – prebojiti.
 • Provjerite vrata i prozore, operite stakla, popravite ako se nešto slomilo. Važno je  provjeriti odvode i dovode vode, sve prekidače i utičnice.
 • Pregledajte sve kućanske aparate – svi oni moraju biti ispravni i čisti.  Perilicu rublja i perilicu posuđa upalite na jedan od programa za provjeru ispravnosti i ujedno ih tako očistite. 
 • Nabavite dasku za peglanje i peglu.
 • Provjerite i izmijenite žarulje ako ne rade.
 • Provjerite krevete i ormare i popravite ako škripe i/ili se ne otvaraju lagano. 
 • Operite sve tepihe, zavjese i posteljinu. Dubinski usišite sjedeći namještaj u dnevnom boravku.

 • Provjerite slavine, poklopac na wc školjci, kadu i tuš. Uz ispravnost, sve to mora biti i besprijekorno čisto. Izgled i opremljenost kupaonice su od velike važnosti. 
 • Provjerite bojler i dostupnost tople vode. Provjerite ručnike i posteljinu i izmijenite sve što više nije za upotrebu. 
 • Zamijenite istrošene madrace i jastuke.
 • Provjerite kuhinju, spojeve, odvode, ulijte sredstvo za čišćenje odvoda za svaki slučaj. Također provjerite čaše, tanjure, pribor za jelo i posuđe. Neka sve bude u besprijekornom stanju i u dovoljnom broju. 
 • Pregledajte stol i stolice  - pazite da imate dovoljan broj stolica – on mora odgovarati maksimalnom broju osoba koje primate u smještaj. 
 • Osvježite prostor mirisom. 

Pranje i opremanje

Isto tako, za kvalitetno održavanje smještaja je važno da sve prostorije dobro očistite, operete podove i prozore, obrišete prašinu, provjerite kuteve zbog paučine. 

Ostavite barem 3 kompleta posteljine za svaki ležaj i neka svakog gosta dočekaju barem 2 velika i jedan mali ručnik. Ostavite im i dodatan komplet

Provjerite toaletni papir, šampon i sapun za ruke. Neka gosta dočekaju pune posudice. 

Naravno, sve to silno čišćenje je prilično naporno, a uvijek iziskuje dodatno vrijeme. Naročito ako se sve radi ručno.  

Zato Matram u svojoj ponudi nudi i proizvode tvrtke Leifheit  - koja je jedan od najvećih svjetskih lidera kad su u pitanju proizvodi i alati za čišćenje.

Patentirali su niz alata za pomoć u domaćinstvu, ali i za profesionalno čišćenje. Posebno možemo istaknuti mopove i perače podova koji jednako odgovaraju domaćinstvu kao i većim sustavima i njihovim profesionalnim potrebama. 

Leifheit također nudi niz alata za čišćenje prozora i kupaonice, kao i za profesionalno čišćenje, ali i razne alate i kutije za organizaciju smočnice i kuhinje. 

 

 

 Olakšajte si pripremu smještaja za nadolazeću sezonu.

Provjerite Leifheit ponudu