Difuzori - dašak wellnessa u vašem domu

Objavljeno: 28.05.2020.

Najbolje wellness rutine su one koje će se jednostavno uklopiti u vaš raspored. 

Naravno, odlazak na tretman u salon je poseban, ali za njih je teško pronaći vremena i često ih ne možete uvrstiti u budžet.

To nikako ne znači da trebate odustati od potrage za posebnim wellness osjećajem. Vi zaslužujete najbolje, a taj wellness osjećaj možete imati i doma.

O čemu točno pričamo? 

Sigurno ste čuli za difuzore ili raspršivače mirisa. U kombinaciji s mirisnim uljima osvježit će, uz minimalno truda, vaš dom i stvoriti pravu malu oazu dobrih emocija. 

Što je difuzor mirisa i kako radi

Jednostavno rečeno, difuzor je uređaj koji mirisna i eterična ulja razgrađuje u manje molekule, raspršuje ih u zrak i tako stvara ugodan, smirujući učinak. Posao difuzora je ravnomjerno raspršiti čestice u obliku fine vodene maglice.

Ovisno o ulju koje koristite u difuzoru, imat ćete različite efekte. Različita mirisna i eterična ulja imaju drugačije učinke. Mirisno ulje lavande smatra se prirodnim lijekom za nesanicu. Miris ulja naranče djeluje opuštajuće, a opuštajući efekt ima i ulje jasmina.

Fina maglica koju raspršuje difuzor najbolji je oblik iskorištavanja mirisnih ulja.

Za razliku od raspršivača koji rade na principu zagrijavanja, difuzori hladna ulja raspršuju u prostor. Zagrijavanjem se sastav ulja mijenja, a kada koristite difuzor dobit ćete sve aktivne komponente mirisnog ulja odjednom. 

Nisu svi difuzori jednaki pa postoji nekoliko vrsta koje danas možete pronaći na tržištu. 

Vrste difuzora mirisa

S obzirom na vaše želje i potrebe možete birati između nekoliko vrsta difuzora mirisa. Mi smo detaljnije objasnili način rada 4 osnovna tipa difuzora.

Nebulizator

Ova vrsta difuzora radi samo s mirisnim uljem, ne trebaju vodu. Zrak pod pritiskom izvlači ulje na kraj cijevi gdje se onda raspršuju u prostor. 

S obzirom na to da rade bez vode, potrošit će nešto više mirisnog ulja i gotovo sigurno ćete ih čuti dok rade, jer zrak pod pritiskom koji struji kroz cijev nije nečujan. 

Ultrazvučni difuzor

Ultrazvučni difuzor koristi vibracije kako bi u prostor raspršio finu maglicu.

Fina maglica je kombinacija mirisnog ulja i vode. Voda može biti obična ili destilirana, to je manje bitno. Za razliku od nebulizatora, ultrazvučni difuzori puno su tiši i teoretski, mogu raditi čitav dan. 

Koliko ćete mirisnog ulja koristiti ovisi i o tome koliko dugo će miris biti intenzivan. Ako želite konstantno snažan miris, svakih 2 sata dodajte malo mirisnog ulja. 

Ultrazvučni difuzori dobar su izbor ako ćete ga koristiti u malom prostoru u kojem boravite, kao što je na primjer dnevni boravak.

Elegantna svjetleća kombinacija bambusa i stakla je zapravo Soehnle difuzor.

Super je što su difuzori danas opremljeni LED rasvjetom koja dodatno pojačava osjećaj wellnessa, a i dizajnerski su na zavidnoj razini, toliko da bi ih gosti mogli zamijeniti za ukrasnu rasvjetu. 

Difuzor s ventilatorom

Ova vrsta difuzora radi tako što mali ventilator pomaže pretvoriti ulje u plin. 

Međutim, baš kao i kod nebulizatora ulje koje isparava gubi dio učinka. Difuzor s ventilatorom je dobar izbor za brzu, povremenu aromatičnu terapiju.

Toplinski difuzor

Toplinski ili električni difuzor, umjesto ventilatora koristi toplinu, a konačni rezultat je isti. Razlika je što su električni nešto tiši. 

Osim razlika u načinu rada, pojedini se difuzori mogu razlikovati i po materijali od kojeg su izrađeni. Neki od difuzora imaju i funkciju automatskog isključivanja pa su idealni ako ih želite koristiti za opuštanje prije spavanja.

Soehnle Ravenna ultrazvučni difuzor ima funkciju automatskog isključivanja.

Mirisi su odličan način za uspavljivanje, ali njihovo korištenje je blagotvorno i u svakom drugom dijelu vašeg dana. 

Raspršite mirise i pozitivnu energiju vašim domom i uživajte u svakom danu. 

Difuzori mirisa

Mirisna ulja