Pivo i hrana povezuju ljude

Objavljeno: 12.09.2019.

Svi pravi pivski fanovi znaju da su karte za Oktoberfest davno rasprodane. Hrvatska također nudi divne pivske manifestacije, no ne čeka vam se u redu za pivo i burgere na Rujanfestu, a Dani piva u Karlovcu taman su se preklopili s vašim ljetovanjem?

Danas diljem Hrvatske organiziraju se festivali piva (Medulin Craft Beer Festival, Zadar Craft Beer Festival, po prvi put  Dugopolje Beer Fest..). S obzirom na ubrzani razvoj micro pivovara, očekivano je da ima i veći broj festivala posvećenih upravo tom mnogima omiljenom piću.

Craft ili komercijalna, piva dolaze u raznim recepturama, bojama, mješavinama i oblicima i moglo bi se reći da su pivoljupci konačno došli na svoje. 

Lager, ale, stout, porter, bezalkoholna, jaka, pšenična, voćna piva… postoji toliko vrsta ovog drevnog napitka, a za osvježenje uz festivalski ugođaj i proslavu početka jeseni ne trebate vaditi putovnicu iz ormarića, jer vrlo lako možete sami organizirati svoj mini (ili malo veći) Beer Fest.

Pereci su uvijek finiji uz čašu dobrog piva!

Potrebno je samo odabrati i nabaviti željeno pivo, pivske entuzijaste, dekoracije, zakusku i Beer Fest može početi!

Prvo i najvažnije: pivo

Nema festivala piva bez, pogađate, piva. Iako je izbor piva u aluminijskoj i staklenoj ambalaži u supermarketima danas prilično dobar, pravi stručnjaci, ali i pivski fanovi priznaju samo pivo iz točionika.

Pivo iz točionika prvi je izbor pivskih znalaca.

Zašto je točeno pivo tako posebno? Velike limene bačve pomoću tlaka zadržavaju sve ono najbolje od piva, koju god vrstu odabrali. 

A vrsta ima skoro za svako nepce, koliko god ono profinjeno bilo.

Postoji nekoliko podjela piva:

Prema vrsti kvasca 

Prema vrsti kvasca razlikujemo lager i ale piva. Lager piva ili “piva donjeg ili hladnog vrenja” najviše se konzumiraju i najraširenija su u prodaji. Naziv “pivo hladnog vrenja” dobiva jer se u proizvodnji koristi vrsta kvasca Saccharomyces uvarum čije vrenje započinje pri 6 - 8°C, a završava na 9-18°C te se taloži na dnu posude. Lageri se međusobno mogu razlikovati po boji, aromi i volumenskom udjelu alkohola. Ale piva ili “piva gornjeg ili toplog vrenja” u zadnje vrijeme doživjela su veliki procvat na pivarskoj sceni. Vrenje je “toplo” jer kvasac Saccharomyces cerevisiae počinje vreti na 10°C, a završava pri 25°C i taloži se na vrhu posude. 

Prema volumnom udjelu alkohola

Iako većina ljudi smatra da su svijetla piva “laganija”, odnosno sadrže niži udio alkohola od tamnih piva, no to ne mora biti pravilo.

Prema volumnom udjelu alkohola piva se dijele na bezalkoholna, lagana, standardna i jaka piva i ta se podjela većinom koristi za oporezivanje.

Bezalkoholna piva ni su u potpunosti bez alkohola te ona mogu sadržavati do 0.5% alkohola, lagana sadrže manje od 3,5% alkohola. Piva koja sadrže više od 3,5, a manje od 5,5% alkohola su standardna, a jača su ona koja sadrže više od 5,5% alkohola u ukupnom volumenu.

Prema sirovini sladovine

Nekada se pivo proizvodilo isključivo od pšeničnog i ječmenog slada koji je još uvijek baza veličine lagera i aleova.

Boja piva ne označava nužno i njegovu jačinu.

Posljednjih nekoliko godina na popularnosti dobiva pivo proizvedeno od pšeničnog slada koje se naziva i Bijelo pivo jer takvo pivo ima bijelu pjenu i bljeđu boju od piva s ječmenim sladom. U Europi se još mogu pronaći i ražena piva, a tradicionalno afričko pivo proizvodi se od prosena slada

Prema boji

Većina ljudi razlikuje svijetlo i tamno pivo, no u pivskom se rječniku ustvari radio o različitim nijansama žute, crvene, crveno smeđe i crne boje. Lageri i aleovi mogu biti i svjetliji i tamniji dok su najpoznatije crne vrste piva porter i stout koja potječu iz britanskog područja. 

Priča o različitim vrstama pada u vodu ako pivo nije adekvatne temperature, jer nema goreg od toplog piva. Pratite upute proizvođača i ohladite pivo na traženu temperaturu bilo da je ono u bačvi, staklenim bočicama ili limenkama.  

Pivske čaše

Iako svaka vrsta piva ima svoj oblik čaše, za bilo koji party najpogodnije je koristiti jednokratan pribor

Organizator ne mora brinuti o slomljenim čašama ili nedostatku istih ako koristi jednokratne čaše. 

Njih će vjerojatno biti dovoljno za sve pivske entuzijaste, a lako ih je i na kraju skloniti. 

Beerfestovi su uvijek mjesta pozitivnih emocija i nitko neće zamjeriti ako se pivo posluži u jednokratnoj čaši, no najbolje za okoliš je da ona nije plastična.

Papir, kukuruzni škrob, šećerna trska ili bio-plastika su biorazgradivi tako da svi mogu uživati i čaši hladnog piva bez grižnje savjesti, a u Matram webshopu izbor je zaista širok. 

Uz dobro pivo najbolje ide dobra hrana

Gdje je pivo tu je i hrana, složit će se svi posjetitelji pivskih manifestacija jer kao i kod kušanja vina treba “pročistiti nepce” ukusnim obrokom. 

Burgeri i hot dogovi nezaobilazni su pratitelji osvježavajuće čaše piva, no ne treba ni zaboraviti pivski klasik: dobri stari perec

Pivski perec karakterističan je za germansko područje.

Perec je najčešće pratitelj germanskih piva, no proširio se po cijelom svijetu pa njime možete i odati počast slavnom Oktoberfestu.

Naravno, burgeri i pereci nisu jedine opcije. Finger food pruža više opcija za kreativno dekoriranje, a simpatični zalogajčići rado su viđen gost različitih fešta.

Kod posluživanja hrane i dekoriranja lako se može izbjeći jednokratna plastika. Kutije, posudice, drvene štapiće i pribor od biorazgradivih materijala pronađite u Matram webshopu.

Čaša od biorazgradivog materijala Tanjur, pribor i čaša od bio razgradivog materijala Kartonska kutija za burgere

 

Sve za Beer Fest pronađi ovdje