Je li vam uvijek hladno?

Objavljeno: 11.01.2018.

Jeste li vi onaj ili ona kojima je uvijek hladno?

Baš uvijek. Kolege u uredu tijekom zime rade u kratkim rukavima, a vi imate potkošulju, laganu majicu s dugim rukavima, vestu i opet lagano drhtite.

Kada dođete kući nekako je lakše jer tamo imate one tople papuče i možete pojačati grijanje bez prijekih pogleda kakvi su već normalni u uredu. 

Prilikom pojačanog grijanja kod kuće vam je možda toplije , ali steže oko srca svaki puta kad primite zimski obračun za plin ili struju za grijanje.

U pravilu, žene su te koje su zimogroznije i to zbog fizionomije, ali i zato što su podložnije ostvarivanju preduvjeta za osjećaj hladnoće. 

Nabrojit ćemo nekoliko nevjerojatnih razloga zašto vam je uvijek hladno. 

1.  Stalno vam je hladno jer ste premršavi

Kada vam je Indeks tjelesne mase niži od 18.5 to znači da ste pothranjeni što može biti uzrok stalnog osjećaja hladnoće. 
Svoj Indeks tjelesne mase možete provjeriti putem aplikacije Medicinskog fakulteta, ali i putem pametnih vaga.

Ako ste premršavi ili imate koju kila viška te krećete na debljanje ili mršavljenje možete svoj napredak pratiti i putem Soehnle osobnih vaga koje prikazuju i tjelesnu masnoću, sadržaj vode i mišićne mase u tijelu te prate uspjeh kroz prikaz razlika u željenu težinu. 

Neke od takvih vaga koje imamo u online ponudi su osobna vaga Web Connect Analysis Body, osobna vaga Body Comfort Signal i osobna vaga Pharo 200 Analytics.

2. Stalno vam je hladno, možda imate problema sa štitnjačom

Štitna žlijezda je glavna energetska žlijezda i regulira sve tjelesne stanice jer hormoni koje proizvodi direktno utječu na stanični metabolizam. 

Kada se poremeti njen rad može doći do usporavanja metabolizma, a to znači da tijelo puno sporije proizvodi energiju što dovodi do poznatog drhturenja. 

3. Stalno vam je hladno jer nemate dovoljno željeza

Ako vam je stalno hladno i ako se uz to malo blijedi, može biti da vam je razina željeza u krvi niža no što bi trebala biti. Željezo je mineral odgovaran za raznošenje kisika kroz tijelo, a uz kisik ono tijelu donosi toplinu i druge hranjive tvari.
U nedostatku željeza crvena krvna zrnca ne mogu dobro odraditi svoj posao. 

4. Stalno vam je hladno jer imate slabu cirkulaciju

Hladna stopala, loša cirkulacija

Ako su vam ruke i noge hladne kao led, a ostatak tijela je u redu tada je slab protok krvi uzrok vašeg osjećaja hladnoće.

Hladne ruke i noge mogu u nekim slučajevima biti pokazatelj neke kardiovaskularne bolesti i upozorenje za blokirane arterije. 

5. Stalno vam je hladno jer ne spavate dovoljno

Nedovoljno sna uzrok je mnogo problema među kojima su umor i iscrpljenost, ali i stalno prisutni osjećaj hladnoće. 
To se događa zato što iscrpljeni organizam lošije “radi” pa ne proizvodi potrebnu količinu topline.

6. Ne pijete dovoljno tekućine pa vam je stalno hladno

Više od 60 posto ljudskog tijela sastoji se od vode, a njena je funkcija između ostalog i regulacija tjelesne temperature.

Ako ste dovoljno hidratizirani, voda će usvojiti toplinu i polako je distribuirati te održavati tjelesnu temperaturu u jednoj komfornoj zoni.
S manje vode vaše je tijelo osjetljivije na ekstremne temperature. 
Ako vam je tijekom zime hladno to ne znači da bi trebali piti ledenu vodu, možete se hidratizirati i uz čaj. 

Kako se boriti protiv osjećaja stalne hladnoće?

Ako ste doista jedan ili jedna od tih kojima je stalno hladno, možete poraditi na nekom od uzroka: provjeriti štitnjaču kao i razinu željeza u krvi, piti dovoljno tekućine i spavati dovoljno. 

No možda doista imate samo lošu cirkulaciju (i to ne tako lošu da bi se trebali obratiti liječniku).

U tom slučaju za hladne zimske dane i opuštanja na kauču nabavite divnu toplu meku deku. Soehnle topla deka Comfort Jazz oduševit će sve zimogrozne jer uz ugodni flis dolazi i električni grijač.

Uz električnu deku koja grije:

  • potiče se cirkulacija,
  • opuštaju se mišići
  • u hladnim danima osjećate se sjajno.

Električna deka za bolju cirkulaciju i opuštanje mišića

Topla električna deka ima tri razine grijanja pa je možete podesite na željenu temperaturu i samo kasnije smanjiti. 

Ona je i sigurna. Možete se bez problema uz nju uljuljkati u san jer ima tajmer, nakon 90 minuta sama će se isključiti

Jednom kada se zaljubite u ovu toplu grijanu dekicu nećete se moći odvojiti od nje. Sigurni smo da ćete je ponijeti i na zimovanje. 

Deka (ne grijač) može se prati i u perilici rublja i to na laganom programu od 30 stupnjeva s deterdžentom za osjetljivo rublje, a ne smije se sušiti u sušilici ili pridržavati kvačicama za rublje kako se ne bi oštetile žice u deki. 

Za sve kojima je uvijek hladno tu je i Soehnle jastuk, topli električni jastuk sa šest razina grijanja koji je dizajniran kako bi zagrijao određene dijelove tijela. 

Električni jastuk Soehnle

Električni jastuk idealna je zamjena za termofor ili tople obloge koji olakšavaju upale mišića ili zakočenost.

 Električna deka i jastuk odlični su pratioci u hladnim zimskim danima, a  dolaze uz garanciju od pet godina

Samo ih treba naručiti i zagrijati se

Električna deka i Električni jastuk