Papstar Pure kolekcija

Objavljeno: 29.06.2018.

Jeste li svjesni da se uz ribu koju ribari isplovljavaju iz mora diljem cijelog svijeta, pojedu i tone plastike?

Ovo nije samo neka bapska priča koja nas se ne tiče jer Europska Unija polako kreće s uvođenjem reda u proizvodnji plastike.

Naime, u Hrvatskoj je do sada je proizvedeno više plastike nego je ljudi, a najkritičnije su plastične vrećice, slamke, boce ali i štapići za uši te oblici plastike koju nije moguće reciklirati.

Predviđanja kažu da će, ako ovako nastavimo, do 2050. godine u našem moru biti više plastike nego ribe.

Zbog ovakve, pogubne statistike, Europa uvodi plan s ciljem proizvodnje plastične ambalaže koja je u potpunosti razgradiva ili se može reciklirati.

Ovom, ne samo gospodarskom, već i civilizacijskom projektu morat će se prikloniti sve tvrtke za proizvodnju plastike te potaknuti vlastitu kreativnost u potrazi za novim materijalima, a za to im je ostalo još samo 12 godina.

Jesmo li spremni?

U Hrvatskoj se PET boce proizvode od 1987. godine, a industrija plastike iz godine u godinu bilježi rast u proizvodnji. Vrlo mali dio te plastike se reciklira, a najveći dio završava u vodi i na obalama gdje ugrožava staništa riba i ptica.

Do 2050. u moru bi moglo biti više plastike nego ribe

Neke države poput Francuske već su zabranile proizvodnju plastičnih čaša, tanjura i pribora za jelo, pa to sada rade na prihvatljiviji način, upotrebom biološki dobivenih materijala.

Želite li krenuti u tom smjeru, zamijenite dosadašnji plastični pribor s Papstar Pure priborom.

Papstar Pure - pribor za jelo od bioloških materijala

Njemačka tvrtka Papstar već je odavno prepoznala ovaj problem i uhvatila se u koštac s ovim problemom te proizvode potpuno ekološke i kompostirajuće proizvode.

Za proizvodnju pribora za jelo, tanjura i čaše upotrebljavaju se obnovljive i biorazgradive sirovine te drvo iz obnovljivih šuma.

Proizvodnja tanjura

Tanjuri nastaju od bagassea, nusproizvoda šećerne trske koja nastaje prilikom vađenja šećera u mlinovima. On je zbog svog visokog udjela celuloze odlična sirovina, a tanjuri i zdjele koji se dobivaju vrlo su čvrsti i pogodni za mikrovalne pećnice.

Papstar Pure

Tanjuri od šećerne trske

Proizvodnja pribora za jelo

Proizvođačima plastike najveći je izazov postići bijelu boju prilikom upotrebe reciklirajućeg materijala, no Papstar Pure pribor za jelo radi se od prirodno svijetlog drva breze koje je prirodno svijetle boje te ga nije potrebno dodatno izbjeljivati.

Proizvodnja čaša

Čaše se izrađuju od bioplastike, odnosno materijala koji se naziva polyacitid i na bazi je škroba. Polyacitid se dobiva iz postupka fermentacije škroba iz šećera u kukuruzu i pšenici, a takva čaša u prirodi će nestati u manje od dva mjeseca.

Papstar Čaše i posudice od prirodnih materijalaPapstar Čaše i posudice od prirodnih materijala

Čaše i posudice od prirodnih materijala

Kako koristiti proizvode izrađene od obnovljivih izvora?

Papstar Pure proizvodi pogodni su i za restorane, hotelske lance i štandove brzom hranom jer su zdjelice i tanjuri vrlo privlačnog izgleda, izrađeni od palminog lišća i svijetlog drveta, baš kao i kartonska pakiranja za van.

Svi proizvodi iz Papstar Pure kolekcije mogu se reciklirati, dok su u prirodi razgradivi u roku od 45 do 60 dana.

Razgradnja čaše od bioplastike

Pripremite se za Europu u Matramovom web shopu. Svi možemo pomoći! 

Klik do biorazgradivog pribora