
Objavljeno: 24.08.2017.
Kada su ljudi prvi put pojeli nešto malo, nešto lijepo servirano i nešto što nije uključivalo strogo sjedenje za stolom - to je bio početak Finger fooda.
Kanapeići i mali sendviči danas su “pod obavezno” na svakom domjenku, a dižu i svako vjenčanje. Finger food podrazumijeva i sasvim jednostavne male porcije sira i pršuta na štapiću ili komplicirane male kombinacije koje vode do erupcije okusa u ustima.
Zato ozbiljni restorani i caterinzi u doba žestoke konkurencije, visokih zahtjeva i prohtjeva klijenata moraju u svojoj ponudi imati Finger food i chefove koji će ih znati napraviti i servirati.
Ipak, ova je hrana znak sofisticiranosti i elegancije, pa ako želite da i vaš restoran bude simbol elegancije, vrijeme je da u ponudu uvedete Finger food zalogajčiće.
No prije nego li svoju ponudu obogatite ovim ukusnim zalogajčićima, red je da saznate nešto o njima. Kako su uopće ti zalogajčići stvoreni i kako je su iz jednostavne ulične hrane postali elegancija koja se jede rukama u svakom profinjenom restoranu.
Što je Finger food i zašto je uopće stvoren?
Finger foodom smatra se hrana za koju nisu potrebne dvije ruke i koju ne morate jesti u sjedećem položaju. Možete hodati i bez problema pojesti zalogaj, a pri svemu tome nije potrebno posuđe niti pribor za jelo. Ako želite nešto posjeti, sve što trebate je pokupiti hranu s prstima i staviti je u usta.
Nitko zapravo ne zna gdje je počela priča o ovakvoj hrani, no neki tvrde da postoji od kako su ljudi počeli jesti. Uostalom, pribora za jelo nije bilo tisućama godina. Međutim zna se zašto su izumljeni. Ljudi su htjeli jesti, no u istom vremenskom periodu su željeli da im ruke budu raspoložive za druge radnje.
Prvi prozvani Finger food - sendvič iz Europe
Sendvič je nedvojbeno najpoznatija i najpopularnija Finger food hrana dostupna danas, iako većina sendviče ne smatra Finger foodom.
No prva prozvana Finger food hrana bila je sendvič! A priča o nastanku sendviča zanimljiv je komad povijesti.
Većina povjesničara slaže se kako je sendvič postojao čak i prije nego što su postali poznati pod njihovom sadašnjem nazivu, ali početak službenog sendvičarenja veže se za Johna Montagua, četvrtog lorda Sandwicha.
Lord od Sandwicha bio je poznati kockar. Jednoga dana davne 1762., tijekom danonoćnog kockanja, Earl je postao frustriran kada je bio prisiljen ostaviti karte i otići jesti. Tada je naredio da mu kuhar napravi nešto što bi mogao jesti jednom rukom, bez ikakvog pribora kako bi mu druga ruka i dalje bila slobodna za kockanje. Kuhar je požurio ispuniti zahtjev grofa, pa je meso narezao na tanke kriške i stavio ga između dvije kriške kruha. I ta hrana odmah je postala hit!
Postoje i povjesničari koji smatraju da je lord Sandwich tijekom obilaska istočne Europe i Mediterana vidio sendviče pa samo iskopirao koncept.
Postoje i dokazi o postojanju sendviča u staroj Grčkoj i Rimu, kao i u drugim europskim zemljama.
Najpoznatiji Finger Food: kanapeji iz Francuske.
Kanapeji su potekli iz Francuske, javili su se sredinom 19. stoljeća. Riječ kanape odnosi se na rezanje kruha bez korica koji na vrhu sadrži malo lagane hrane. Kanape se razlikuje od sendviča u tome što se sastojci kod sendviča nalaze između dvije kriške kruha, a kanapeji sve sastojke imaju na vrhu jednog komada kruha.
Kao što se i sendviči mogu napraviti na različite načine, tako se i kanapei mogu kombinirati. Kanapei su veliku popularnost stekli u SAD-u tijekom alkoholne prohibicije. To što je alkohol bio zabranjen nije značilo da su ga Amerikanci prestali piti.
Ono što je prohibicija najviše potaknula bilo je crno tržište alkohola. Klubovi i barovi možda nisu nudili alkohol na sva zvona, ali svi su znali tajne lokacije u kojima se alkohol točio kao i prije.
Kakve to veze ima sa kanapejima? Pa upravo su se oni, kao jednostavna hrana, posluživali uz ilegalni alkohol.
Finger food danas
Postoje tisuće različitih načina kako se danas pripremaju sendviči i kanapeji.
Danas je Finger food nadahnut japanskim, kineskim, tajlandskim, indijskim, grčkim, francuskim i španjolskim utjecajima.
Kada se miješaju kulture, miješaju se i kuhinje.
Ovisno o događaju možete pronaći Finger food poput mesnih prerađevina, puno različitih vrsta sira, malih kobasica, piletine, mini hamburgera i mini mesnih pita, te tofua na sendvičima s raznovrsnim sjemenkama i prženim povrćem.
Industrija se stalno razvija i postoji toliko potencijala za eksperimentiranje s Finger foodom. Malo je vjerojatno da će kuhari i profesionalci ikada prestati stvarati nove recepte za njih.