Objavljeno: 16.08.2018.

Ljeto je najljepše doba u godini, a svaki vrt, voćnjak i vinograd tada krase boje najljepših i najslađih voćki i povrtnica.

Ljeto je i doba kad se zbog vrućine i visokih temperatura klonimo kuhinje i teških jela, a na zabavama poslužujemo samo roštilj ili gradele uz puno hladnih predjela, salata i povrća jer tako je najlakše i najbrže.

Mogli bismo reći da upravo takve večeri najbolje završavaju jer nitko ne razmišlja koliko je pojeo. Sve što je na stolu zapravo ima vrlo malo kalorija, a domaćice nikad nisu opterečene teškom pripremom hrane. Svi su opušteni, a od menija je važnija dobra zabava.

Postoji tu još jedna strana, oni koji ljeti čuvaju ravni trbuščić pa su povrtnice i voće s puno vode i malo šećera savršen izbor za uživanje u suncu na plaži.

Da bismo vam pomogli s pripremom hladnih sezonskih salata, evo nekoliko recepata koji će svaki ljetni stol učiniti primamljivim.

Od glavnih namirnica trebat će vam patlidžan, svježi krastavci, rajčica, paprika i dinja.

Mmm… Ovo već sad zvuči primamljivo, zar ne?

Evo i recepata.

1. Ljubičasto - zelena salata

Pogađate, u ljubičasto - zelenu ljetnu salatu ide patlidžan, a preporučujemo da je poslužite uz roštilj.

Ljetna salata od patlidžana i rukole

Od sastojaka će vam trebati:

  • 1kg patlidžana
  • 3 češnja češnjaka
  • 200g rukole
  • 150g feta sira

Priprema je, kao što smo i u uvodu obećali, vrlo jednostavna.

  1. Patlidžan operite i narežite na tanke kolutove, a zatim ih posolite kako bi pustili vodu. Nakon kratkog stajanja, popržite ih na roštilju i ostavite da se prohlade.
  2. Patlidžan sada ponovo posolite i dodajte mu sitno nasjeckani češnjak i rukolu pa posipajte drobljenim feta sirom.

Feta sir je “žedan” pa se nemojte ustručavati uz salatu popiti malo više vode. Ili smo možda htjeli napisati vina? Hmm. 

2. Kus-kus i povrtnice

Hladne ljetne salate obožavamo jer hlade našu dušu na paklenim vrućinama, a mogu poslužiti i kao odlična užina na poslu ili putovanju.

Ljetna salata od kus-kusa

Za salatu od kus-kusa i povrća bit će vam potrebno:

  • 500g kus-kusa
  • 1 paprika
  • 1 svježi krastavac
  • 1 rajčica
  • 100g tvrdog sira (ementaler, cheddar)
  • masline
  • maslinovo ulje

Priprema:

  1. Kus-kus pripremite uobičajeno i ostavite da se ohladi.
  2. Papriku, rajčicu i krastavac nasjeckajte, a masline prerežite na pola pa sve skupa dodajte u posudu s ohlađenim kus-kusom. Dodajte maslinovog ulja, soli i papra po želji.

Gotovu salatu možete jednostavno staviti u kutiju s poklopcem i spremiti u prijenosni frižider ili termo kutiju pa ponijeti sa sobom na put ili plažu.

Osvježavajuća dinja s limetom

Nismo zaboravili na voće, a evo i jedne fora salate u kojoj glavnu ulogu ima dinja.

Iako je mnogi uspoređuju s lubenicom, dinja ima vrlo specifičan okus. Na plažama ćete je najčešće vidjeti nasjeckanu i spremljenu u plastične čaše za smoothie ili posudicama za voćnu salatu, no postoje i zanimljivi načini da od nje napravite ozbiljan obrok.

Ljetna salata od dinje i limete

Za salatu će vam trebati:

  • 1 dinja
  • 1 svježi krastavac
  • 2 dcl soka od limete
  • 50 g Feta sira
  • 2 žlice sezama
  • malo maslinovog ulja
  • malo origana, timijana i soli

Priprema također na zahtijeva puno vremena, a za ovu odličnu ljetnu salatu trebat će vam samo 15-ak minuta.

  1. Na laganoj vatri popržite sezam, pazeći pritom da ne zagori pa ga ohladite u tavi.
  2. Dinju narežite na kockice i ogulite svježi krastavac pa i njega narežite na kockice.
  3. Kako bi pripremili dressing, izmiješajte sok od limete, maslinovo ulje, origano, sol i poprženi sezam.
  4. Dinji i krastavcima dodajte feta sir koji ste također narezali na kockice pa sve zajedno prelijte dressingom.

Sva tri recepta imat će pomalo mediteranski štih, pa će vas i po povratku s godišnjeg podsjećati na more i uživanje.

Želite li ovim salatama iznenaditi goste na zabavi, poslužite ih u zanimljivim i praktičnim posudicama na koje nitko neće ostati ravnodušan.

Posudice potražite u našem web shopu, a mi vam želimo dobar tek! 

Klik na zabavne posudice za salatu