Objavljeno: 05.01.2017.

I tako… prošlog smo vikenda ispratili staru godinu i dočekali novu. 

I kako se osjećate? Je li se što uspjelo promijeniti?

Ako ništa drugo, poprilično smo sigurni da je jedino što se do sada uspjelo promijeniti u vašim životima su brojevi na vagi. 

Jesmo li u pravu? 

No budite bez brige. Većina nas je malo pretjerala s hranom i pićem tijekom blagdana. Pa kako i ne bi?

Ukusni kolači, purica s mlincima, francuska salata, ukusno pečenje i nakon svega toga tjedan dana jedemo sarmu za ručak. Zato je baš sada pravo vrijeme da svojim prstićima i ustima kažete STOP!

Ako ne želite da vas ovaj mali višak kilograma prati kroz cijelu godinu, evo nekoliko savjeta kako se vratiti na stari način prehrane.

1. Priuštite si dane oduška

Ženama je dnevno potrebno oko 2000 do 2500 kalorija, a muškarcima 3000 do 3500 kalorija.

Ako samo jedete i jedete i lijeni ste pomaknuti i malim prstom, za dobivanje trbuščića dovoljno je 3500 kalorija. 
No, jedna neplanirana poslastica kao što su kriška torte, jedan keksić ili jedna dodatna žlica tjestenine na tanjuru neće vas ubiti.

To će biti vaše vrijeme oduška i potrebno je dopustiti si da tu i tamo uživate u “zabranjenoj hrani”. To je zdravo! Samo nemojte pretjerati i pripazite da vam to ne prijeđe u naviku. 

2. Dan započnite svježe ocijeđenim sokom naranče

Uz jutarnju kavu popijte svježe ocijeđeni sok naranče

Uz neizostavnu jutarnju kavu pokušajte popiti i čašu svježe ocijeđenog soka naranče. Tako ćete se naoružati vitaminom C koji smanjuje masno tkivo oko trbuščića. Isto tako, sok od naranče je siromašan kalorijama, a bogat vitaminima, mineralima, hranjivim tvarima i vlaknima koje su prijeko potrebne za dobru probavu.

3. Nastavite jesti

Nakon tolikog prejedanja u zadnjih nekoliko tjedana, vjerojatno mislite da bi trebali živjeti na jednom obroku dnevno, no tako ćete biti samo gladniji. 

To je zapravo i najčešća pogreška koju radimo tijekom dijeta - preskačemo obroke i ne doručkujemo. Kada je vrijeme za prvi glavni obrok toliko smo gladni da bi pojeli i slona, a tanjur očistimo u roku 5 minuta. Nakon preobilnog ručka, vaš želudac pati, a da ne spominjemo da ste vjerojatno pojeli i 70% više kalorija nego bi da ste jeli 5 obroka dnevno - 3 glavna i 2 međuobroka. 

4. Sol zamijenite biljnim začinima

Smanjite sol iz prehrane i zamijenite je začinskim biljem

Sol je začin koji se koristi u gotovo svim jelima. Pa i u nekim kolačima!

Iako sama po sebi nema veliku kalorijsku vrijednost, najviše soli nalazi se u hrani koja je ujedno i najnezdravija - hamburgeri, umaci, instant juhe…. Isto tako, sol zadržava vodu u tijelu što izaziva osjećaj nadutosti i pomicanje kazaljki na vagi u neželjenom smjeru.

Sol zamijenite začinskim biljem poput bosiljka, origana, vlasca, mažurana, metvice, lovora i ostalog začinskog bilja koji obogaćuju okus hrane. Pokušajte napraviti vlastitu biljnu mješavinu kombiniranjem određenog bilja, npr. crvenu papriku, svježi češnjak, crni, papar, lovor… Sameljite začine u mlinu za suho i svježe bilje i začinite pečene krumpire ili kuhano povrće. 

5. Zamijenite krumpir i tjesteninu zdravim namirnicama

Većini se dobar dio prehrane sastoji od tjestenine i krumpira. Ove namirnice je najjednostavnije i najbrže pripremiti, a i teško im je odoljeti.

No ove namirnice i najviše debljaju. Jeste li znali da 100 g sirove tjestenine ima oko 350 kalorija, a krumpir iako siromašan kalorijama (80 kcal) sadrži mnogo škroba i ugljikohidrata?

Iz tog bi razloga trebali zamijeniti tjesteninu i krumpir mnogo zdravijim, a isto tako ukusnim izborom:

  • Špagete zamijenite tikvicama. Pomoću rezača, narežite tikvice na duge trakice ili ploškice i dobili ste zdrave špagete. Ako nemate rezač, tikvicu ogulite na tanke trakice pomoću noža za ljuštenje. Tikvice možete skuhati odvojeno ili ih sirove ubaciti u umak i sve zajedno prokuhati još par minuta.
  • Tijesto za lazanje zamijenite patlidžanima. Patlidžan narežite na tanje ploškice. Na lim stavite papir za pečenje i svaku plošku posebno premažite maslinovim uljem. Pecite ih u pećnici oko 5 minuta na 220 stupnjeva s jedne i s druge strane. Nakon što se ohlade, radite lazanje na isti način kao što bi i s tijestom za lazanje, samo umjesto tijesta posložite patlidžane.
  • Krumpir zamijenite cvjetačom. Cvjetaču skuhajte na pari ili u vodi. Nakon toga procijedite vodu i skuhanoj cvjetači dodajte kiselo vrhnje i malo maslaca te je na kraju izgnječite u pire. Ako želite malo bogatiji okus, u pire dodajte istisnuti češnjak.

Pratite svoj napredak uz pomoć Soehnle vaga

Svakodnevno pratite prehranu, važite namirnice i na dnevnoj bazi vodite dnevnik prehrane. Da bi što kvalitetnije mogli pratiti svoj uspjeh, izvažite se prije dijete, i svakih 7 do 14 dana. 

U praćenju težine pomoći će vam Soehnle osobne vage. Možete odabrati obične analogne ili digitalne vage, a ako ste se uz zdravu prehranu odlučili baciti u sportaše, odaberite vage koje uz težinu prikazuju i tjelesnu masnoću, sadržaj vode i mišićne mase u tijelu te prate uspjeh kroz prikaz razlika u željenu težinu.

Neke od takvih vaga koje imamo u online ponudi su osobna vaga Web Connect Analysis Body, osobna vaga Comfort Select i osobna vaga Pharo 200 Analytics.

I što još čekate? Dosta je bilo čitanja i krenite s promjenama već danas!

Pratite svoj napredak