Tanjuri, posude i drugi jednokratni pribor od bambusa

Objavljeno: 17.09.2020.

Europska unija je prije nekoliko godina donijela odluku s kojom je najavila početak borbe za prirodu i okoliš. 

Prema direktivi o smanjenju utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš, od 2021. zatvorit će se tržište za jednokratne plastične proizvode i to u slučajevima u kojima postoje lako dostupne i cjenovno pristupačne alternative. Kao što je to slučaj s npr., pikalicama za street food. Iako su plastične pikalice bile standard, one od bambusa ih mogu zamijeniti u bilo kojem trenutku. 

Zašto baš bambus?

Bambus je rod biljaka iz porodice trava, a ima ih preko 150 različitih vrsta. Raste u tropskim i suptropskim područjima, a može se protegnuti do visine od 30 metara. Posebno je zanimljivo kako u samo jednom danu može narasti jedan metar, pa se njegovom sjetvom ne narušava prirodni sklad. 

Zanimljivo je i kako se svaki dio bambusa može iskoristiti u različite svrhe, ali o tome više nešto kasnije u tekstu. Recimo samo kako se koristi u građevini, ali i u beauty svijetu u proizvodnji dezodoransa i lijekova. 

Jedna, možda slabije poznata činjenica o bambusu, je ta da u usporedbi s drugim biljkama, u atmosferu ispušta do 30% više kisika. Samo ovo je odličan razlog da i vi pokušate posaditi bambus. Ili barem korištenjem proizvoda od bambusa pokažete svoje stavove. 

Za njegov uzgoj nisu potrebni pesticidi niti herbicidi, a ima i prirodno antibakterijsko svojstvo. 

Jednokratno posuđe od bambusa dobro podnosi visoke temperature.

Super je što je bambus materijal koji neće prenositi nikakve mirise na hranu ili piće, a može podnijeti i temperature do 70°C. 

To su neke od karakteristika bambusa koje ga čine logičnim i možda najbolji izborom za proizvodnju ekološki prihvatljivog posuđa i pribora za jelo

Posuđe i pribor izrađeni od bambusa su u potpunosti biorazgradivi. 

Koji dijelovi bambusa se koriste

Kako bambus raste tako odbacuje staru koru, ona pada na zemlju i s vremenom se apsorbira. Kada se bambus koristi za izradu jednokratnog posuđa, ti ostaci kore se kupe s poda odmah nakon opadanja. Nakon toga se čiste i obrađuju kako bi se mogli oblikovati u posudu, pladanj ili postolje

Ono što je nekada bila kora bambusa, danas je elegantno posuđe i drugi pribor.

Tako izrađeno posuđe i pribor su izdržljivi, 100% biorazgradivi i gotovo uvijek lijepo izgledaju. Pogotovo danas kada je sve “drvoliko” u trendu. 

Tri plusa za jednokratno posuđe od bambusa

Jednokratno posuđe od bambusa je dobar izbor za vašu obitelj, vaše goste i naš planet. 

Tanjuri, posude i drugi jednokratni pribor od bambusa garantiraju 100% biorazgradivost. S obzirom na način proizvodnje, u potpunosti će se razgraditi za 2-6 mjeseci. 

Što god poslužili na tanjuru od bamusa, uvijek je barem 3 puta finije.

Siguran je za korištenje kod djece jer nema štetnih kemijskih spojeva kao neke vrste plastike. Radi se o prirodnom proizvodu, a oni su za mališane, čije se tijelo još razvija, najbolji izbor. 

Zbog svojih karakteristika bambus postaje sve popularniji, a zbog rapidnog rasta i jednostavnog uzgoja njegova će popularnost vjerojatno još rasti. 

Bambus ne zahtijeva ponovnu sadnju, a uz to se izuzetno energično obnavlja. 

Nekada je bio samo alternativa plastičnom jednokratnom priboru za jelo, a danas ga potpuno zamjenjuje. Barem ovaj dio pribora i posuđa od plastike koja stotinama godina ostaje u morima. 

Pribor i posuđe od bambusa idealni su za street food hranu, obiteljski piknik, ali i svakodnevnu upotrebu. 

 

Bambus asortiman za jednokratnu upotrebu

Bambus dekoracije