Objavljeno: 26.10.2018.

Stiglo nam je zlatno godišnje doba. Prijelazna sezona koja nas od vrućih sunčanih dana vodi do hladnijih i mračnijih noći. U jesen zrak miriše drugačije, vjetar puše jače, mijenjaju se boje - kako u prirodi, tako i na tanjuru.

Jesen mnogi zbog šarenila nazivaju drugim proljećem. Mi bi se složili s tim, iako za razliku od proljeća, na jesen nitko ne ide na dijetu Zašto i bi, kad nam jesen donosi toliko finih plodova!

Sezonska ponuda namirnica u jesen je najbogatija, od voća i povrća do sjemenki i orašastih plodova. Jesen je idealno vrijeme za raznoliku prehranu bez puno truda.

Donosimo vam par jesenskih recepata, kako bi vam nadolazeći hladniji dani bili što finiji.

Šampinjoni punjeni jetricama

Sastojci:

  • 14 komada velikih šampinjona
  • 5 komada pilećih jetrica
  • 2 glavice luka
  • 20 dag sira (naribanog)
  • malo peršina
  • ulje
  • sol, papar, začin po želji

Šampinjonima otkinete stabljike i sitno ih nasjeckate. Na ulju pirjate sitno nasjeckani luk, dodate sitno narezana jetrica i nasjeckane stabljike od šampinjona. Začinite po želji i pirjajte lagano desetak minuta. Pred kraj pirjanja dodati sitno narezan peršin te posoliti i popapriti.

Šampinjone posložite u vatrostalnu posudu i lagano ih posolite. Napunite ih s pripremljenom ohlađenom smjesom. Na kraju dodate ribani sir i zapečete u pećnici na 200°C. Ovisno o veličini šampinjona, pečete nekih 15-20 minuta.

Fingerfood je uvijek dobra ideja.

TANJUR PURE, ŠEĆERNA TRSKA, 15.5X15.5CM, 50 KOMADA U PAKIRANJU SALVETA ROYAL COLL. 40X40CM, VEGA,50 KOMADA U PAKIRANJU  VILICA POMMES FRITES PURE , DRVO, 12.1CM, 500 KOMADA U PAKIRANJU

 

Butternut s kestenima

Sastojci:

  • 1-2 butternut bundeva (ili neka druga muškatna bundeva)
  • 250 g kestena
  • 4 štapića cimeta
  • nekoliko listova lovora
  • krupna sol
  • malo aceta balsamica

Bundevu ogulite i izrežite na kockice. U posudu za pečenje stavite papir za pečenje, na njega složite kockice bundeve i prelijte s malo aceta balsamica. Kestene zarežite i stavite peći. Kada su napola pečeni, izvadite ih, te kada se malo ohlade ogulite.

Dodajte oguljene kestene u posudu s bundevom. Rasporedite štapiće cimeta i lovorov list. Pecite 25-30 minuta na 200 stupnjeva. Kada je pečeno, pospite krupnom soli.

Butternut tikvica.

SET PRIBORA ZA JELO PLASTIKA NOŽ,VILICA I SALVETA, 200 KOMADAPODMETAČ OD BAMBUSA 33X45CM, 2 KOMADA U PAKIRANJUTANJUR PURE, ŠEĆERNA TRSKA, Ø15.5CM, 380 ML, 50 KOMADA U PAKIRANJU

Knedlice punjene pekmezom od šljiva

Trebat će vam:

  • pekmez od šljiva (ili nekog drugog voća)
  • kuhani krumpir (500 g)
  • oštro brašno (200 g)
  • maslac (100 g)
  • 1 jaje
  • sol
  • šećer (kristalni ili u prahu)
  • krušne mrvice

Krumpir skuhajte u kori, ogulite ga i izgnječite. Dodajte 50 grama maslaca i kada se ohladi, dodajte brašno, jaje i mrvicu soli. Zamijesite tijesto. Tijesto će biti mekanije, pa umjesto da ga valjate, napravite jednake kuglice tijesta (oko 80 grama). Kuglice tijesta zatim ručno raširite, umetnite punjenje koje ste odabrali i oblikujte knedlu.

Rana je jesen vrijeme šljiva.

FINGERFOOD POSUDE POSUDA TRIANGLE, PLASTIKA, 7.7.X9.5X9.5CM, 50 KOMADA U PAKIRANJUSALVETA AIRLAID ZA PRIBOR, M-LINE, 32X40CM, 50 KOMADA U PAKIRANJUFINGERFOOD ČAŠA DUPLO DNO, PLASTIKA, 140ML, Ø7.3X6.4CM, 10 KOMADA U PAKIRANJU

Knedle kuhajte u slanoj kipućoj vodi oko 12 minuta. Kada se knedle kuhaju, za to vrijeme rastopite preostali maslac u tavi i dodajte krušne mrvice. Kuhane knedle uvaljate u krušne mrvice. Kod posluživanja, po želji dodate šećer.

Mini pite od jabuka

Sastojci za tijesto (ako ne želite kupovati gotovo tijesto ):

  • 280 g brašna (oštrog ili pola-pola)
  • 150 g maslaca
  • 50 ml vode
  • 50 g šećera

Za nadjev od jabuka:

  • 6-8 jabuka (ovisi o veličini)
  • 50 g maslaca
  • 50 g šećera
  • limunov sok
  • žlica mljevenih oraha
  • malo cimeta u prahu

Zamijesite brašno, šećer i maslac, te kada dobijete mrvičasto tijesto lagano počnete dolijevati vodu i mijesiti dok se ne formira kompaktno tijesto. Tijesto zamotajte u prianjajuću prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku oko pola sata. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.

Ako nemate male kalupe, poslužit će vam i kalup za muffine. Kalup premažete maslacem. Tijesto razvaljajte, izrežite u krugove veličine kalupa i posložite ih. Nemojte zaboraviti probušiti tijesto vilicom. Tijesto pečete 15-20 minuta, taman toliko da za to vrijeme pripremite nadjev

Ogulite jabuke i narežite ih na kockice. Maslac rastopite i dodajte mu šećer. Miješate polako na laganoj vatri dok se šećer ne karamelizira, a tada mu dodajte jabuke. Pospete s malo cimeta i pirjate oko deset minuta dok jabuke ne omekšaju. U nadjev dodajte mljevene orahe i sve zajedno promiješajte.

Na pečeno tijesto stavite nadjev i na kratko vratite u pećnicu (5-7 minuta).

Kod posluživanja, mini pite možete ukrasiti šlagom.

Mini pite od jabuka.

FINGERFOOD TANJUR PLASTIKA PS, 7X7CM, 50 KOMADA U PAKIRANJUŽLICA PURE, DRVO, 15.7CM, 25 KOMADA U PAKIRANJUSALVETA ROYAL COLL. 25X25CM, 50 KOMADA U PAKIRANJU

Jesenski desert na štapiću - karamelizirane jabuke

Od sastojaka vam treba:

  • jabuke (Granny Smith)
  • drveni štapići
  • karamel preljev
  • 2 žlice mlijeka
  • nasjeckani lješnjak ili orah (4 žlice)

Preljev:

  • 200 g šećera
  • 6 žlica vode
  • 250 g slatkog vrhnja
  • 25 g maslaca
  • ekstrakt vanilije (1 žličica)

Pomiješajte šećer i vodu te ih zagrijte na umjerenoj vatri. Kuhajte oko 8 minuta, povremeno lagano promiješajte. Kada šećerni sirup poprimi tamniju boju, maknite lonac s vatre i oprezno dodajte slatko vrhnje u neprekinutom mlazu, brzo miješajući. Dok je smjesa još vruća umiješajte i maslac i ekstrakt vanilije te sve zajedno dobro promiješajte.

Ako su vam se stvorile grudice šećera, probajte ponovno zagrijati smjesu i promiješati.

Jesen na tanjuru.

FINGERFOOD PIKALICE, GOLF, 18CM, BAMBUS, 250 KOMADA U PAKIRANJURAŽNJIĆI PURE, DRVO, Ø3.5MMX20CM, 1000 KOMADA U PAKIRANJUFINGERFOOD PIKALICE, HEART, 18CM, BAMBUS, 100 KOMADA U PAKIRANJU

Jabuke operete, ogulite i narežete na veće komade. Kako bi se karamela lakše primila, stavite ih na papirnati ubrus i lagano potapkajte.

Narezane jabuke posložite na papir za pečenje i u svaki komad zabodite štapić. Stavite jabuke u hladnjak dok pripremate karamel.

Narezane jabuke na štapiću umočite u karamel i brzo pospite usitnjenim lješnjacima (ili orasima). Karamelizirane jabuke vratite u hladnjak na nekoliko minuta.

Savršen "prilog" svim ovim jelima je čaša kuhanog vina Želimo vam ugodna jesenska druženja uz fine zalogaje!

Pribor za jesenski finger food party