Biomaterijali pomažu umanjivanju klimatskih promjena

Objavljeno: 22.04.2020.

22. travnja je datum kada se obilježava Dan planeta Zemlje. Ova godina je ipak posebna, jer se obilježava 50. obljetnica. 

Glavni krivac bio je Gaylord Nelson, američki senator koji se, shvativši posljedice izlijevanja nafte uz obale Kalifornije, potrudio da se 22. travnja proglasi praznikom naše planete. 

2010. godine Ujedinjeni Narodi su Dan planeta Zemlje proglasili međunarodnim i danas se obilježava u 190 zemalja svijeta. 

Svake godine fokus budu specifični problemi, ali ideja je uvijek ista. Osvijestiti ljudski utjecaj na okoliš i smanjiti negativne posljedice. 

Kako smanjiti klimatske promjene

Ovogodišnja tema su klimatske promjene i akcije koje bi trebali provoditi kako bi njihov utjecaj na okoliš bio što manji.

Svi jako dobro vidite posljedice klimatskih promjena. Neki dijelovi planete bilježe sve češće ekstremne uvjete, kiše i suše. Polarne ploče se tope, a razina mora raste. 

Svojim odlukama možeš pomoći smanjivanju utjecaja klimatskih promjena.

Ako želite okrenuti glavu od problema, možete reći da pojedinac na to ne može utjecati ili kako je to normalan ciklus u životu jednog planeta. Ako želite pomoći planeti i onima koji dolaze nakon vas možete razmisliti o alternativi. 

Korištenje biomaterijala

Biomaterijali su oni koji su izrađeni od potpuno obnovljivih sirovina, kompostirajući su, a neki su i 100% biorazgradivi. 

Papstar Pure proizvodi su u potpunosti biorazgradivi i proizvedeni od prirodnih materijala

Pure linija sadrži čaše od bioplastike ili bagasa biljke. Inovativni materijali koje Papstar koristi namijenjeni su toplim napitcima, a mogu podnijeti temperaturu do 90 °C.

Osim čaša, Papstar pure linija pokrila je cijeli arsenal proizvoda za jednokratnu upotrebu izrađenih od biomaterijala. Slamke od papira za topla ili hladna pića, jednokratni beštek koji je iznimno izdržljiv, miješalice za kavu izrađene od kvalitetnog brezinog drveta, kalupi za pečenje hrane…

Što je bioplastika

Jednostavno rečeno, bioplastika je plastika izrađena od drugih biomaterijala umjesto nafte.

Može se dobiti ekstrahiranjem šećera iz biljaka poput kukuruza ili šećerne trske, koji se onda pretvara u PLA ili bioplastiku. Korištenjem PLA plastike, umjesto one proizvedene od nafte, ukupna potrošnja nafte bi se smanjila za 8%. 

Proizvodi od bioplastike jednako su učinkovita, ali puno pametnija verzija jednokratnog pribora za jelo.

Kao što smo rekli, bioplastika je također plastika. Možete se zapitati, kako je onda bolja od “obične” plastike…

“Obična” plastika se dobiva iz nafte koja se nalazi duboko ispod površine zemlje, a dolje je s njom zarobljen i štetni ugljik. Ako bioplastiku odbacite u prirodu, umjesto da reciklirate, ona će također ispuštati ugljik. U slučaju bioplastike to je ugljik koji je biljka uzela iz atmosfere dok je rasla i tako ga samo vraća natrag. To je savršen balans. 

U slučaju “obične” plastike koja se dobiva iz nafte, oslobađa se ugljik koji prije nije postojao u atmosferi jer je bio zarobljen duboko ispod površine zemlje. 

Što je bagasa biljke

Bagasa su suha vlakna šećerne trske. Velike količine bagase nastaju kao nusprodukt u šećeranama ili mlinovima. Umjesto da se baci, bagasa se koristi za proizvodnju papira. Danas se mnoge odgovorne kompanije bore za veću primjenu bagase kao obnovljivog izvora energije. 

Od 5 do 10% svjetske proizvodnje papira se zasniva na poljoprivrednim proizvodima, a bagasa je najznačajnija među njima. Prednost korištenja bagasa biljaka je svakako što se smanjuje sječa šuma.

Proizvodi od bagasa biljke su posebno čvrsti i imaju glatku površinu.

Jednokratni tanjuri iz Papstar Pure linije izrađeni su upravo od bagasa šećerne trske. 

U svakom slučaju, izbora je dovoljno za svakoga komu je stalo do okoliša. 

Nemojte okretati glavu, u suprotnom će vas problem dočekati iza ugla. 

 

Papstar Pure linija proizvoda od biomaterijala