Kako obilježiti Svjetski dan čokolada u restoranu ili doma

Objavljeno: 09.07.2020.

Kada biste tražili riječ koja izaziva osmijeh, vjerojatno bi za većinu to bila ”čokolada”. Zašto je čokolada u našim mislim tik uz sreću i osmijeh, teško je reći. Možda zato što je uvijek lijep poklon ili zato što direktno utječe na vaše sretne hormone?

Čokolada je namirnica koja predstavlja vrijedan izvor energije svojstvene arome, slatkog okusa i jedinstvenog osjećaja topljenja u ustima.  Mnogima je život bez čokolade nezamisliv.

Čokolada vas navodno čini sretnijima, a kada loše raspoloženje nastupi, borba je uvijek nekako lakša uz dvije kockice omiljene čokolade. 

Čokoholičari, počnite se radovati! Svjetski dan čokolade, koji obilježavamo 7. srpnja svake godine, nije ništa drugo do posebne počasti, po mišljenju mnogih, najvećem kulinarskom izumu (Oprosti, pizza!).

Najslađi dan u godini

Svjetski dan čokolade savršena je prilika čak i za one koji si inače zabranjuju slatkiše da zaborave na zabrane, jer jednom se živi, a i Međunarodni dan čokolade je samo jednom godišnje. Na taj dan možete slobodno i bez grižnje savjesti pojesti i pokoji komadić čokolade više. Ok, možda ipak ne samo jedan. 

Odlična je ideja ovaj dan iskoristiti za pečenje svojih najomiljenijih čokoladnih slastica. Tko se može oduprijeti slasnim browniesima, čokoladnom mousseu, torti od tri različite čokolade ili pak čokoladnim muffinima? Vjerojatno nitko. 

Za vas smo pripremili recept upravo za jednu čokoladnu poslasticu, idealnu za proslavu velikog dana.

Čokoladni narančasti mousse 

Potrebno vam je: 

  • 120 g tamne čokolade  
  • 2 jaja 
  • prstohvat soli 
  • 30 g maslaca 
  • 4 žlice šećera 
  • 1/2 žličice naribane narančine korice

Priprema: 

  1. Čokoladu s maslacem otopite na pari. Ostavite da se malo prohladi. 
  2. Bjelanjke odvojite od žutanjaka pa ih izmiksajte s prstohvatom soli u čvrsti snijeg. Na kraju, u sve umiksajte 2 žlice šećera. 
  3. Žutanjke, koje ste ranije odvojili, pjenasto izmiksajte s 2 žlice šećera i kuhajte nekoliko minuta na pari miješajući pjenjačom, kako biste ih termički obradili. Nakon toga ih miješajte u otopljenu čokoladu. 
  4. U čokoladu sada lagano ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka. 
  5. Njima napunite čašice za serviranje i ostavite da se ohladi u hladnjaku. 

Jednostavno, a preukusno!

Poslužen u čašicama može se ukrasiti po želji.

Kako obilježiti Dan čokolade u restoranu?

Ovaj  se dan obilježava diljem svijeta i to na potpuno očekivan način – uživanjem u brojnim čokoladnim jelima.

Ako gosti redovno posjećuje vaš restoran, znači da im je ugodno i da vole specijalitete koje vaš restoran nudi.

Možda će ti isti gosti 7. srpnja (ili prvi idući vikend), odlučiti večerati kod vas, pa je zbog toga veoma važno da ponudite nešto neočekivano i nesvakidašnje

Organizirajte festival čokolade u vašem restoranu!

Ako odlučite organizirati nešto posebno za svoje goste na Dan čokolade, onda neka to zaista i bude poseban dan u vašem restoranu. Sve radnje treba dobro isplanirati. Od “čokoladnog menija” do dekoracije.

Čokoljupci će znati cijeniti vaš trud.

Promovirajte specijalnu ponudu  na web stranici vašeg restorana i društvenim mrežama.

Postavite vanjsku reklamu na kojoj je ponuda vidljiva  tako da prolaznici također budu u mogućnosti dobiti informacije o proslavi i postati vaši gosti za proslavu Dana čokolade.

Čokoladni meni – jelovnike naoružajte inovativnim receptima, kao što su čokoladna pizza, čokoladni njoki u raznim umacima, možda palenta od bijele čokolade, ali i čokoladni bomboni, namazi, praline, voće u čokoladi, torte i kolači, palačinke…  – kreativnost nema granice. Uz malo mašte i znanja koje ima vaš glavni kuhar, mogu se  napraviti prava mala remek djela.

Kada birate sitnu ugostiteljsku opremu, birajte onu koja odgovara temi zabave i koja se jednostavno može zamijeniti novom. S porastom ekološke osviještenosti, gosti sve češće preferiraju ekološki proizveden pribor, pa zašto im ne biste omogućili takvo iskustvo i u vašem restoranu ili kafiću?

Ovo je dan koji najčešće obilježava cijela obitelj. Zbog toga očekujte gužvu. Budite spremni na djecu i njihove posebne želje i zahtjeve, na buku i galamu koja može utjecati na atmosferu. Da biste nekako izašli na kraj sa ovim potencijalnim problemom, osigurajte dječji meni koji će ubrzati proces naručivanja te neku vrstu zabave za mališane.

Uskladite dekoraciju stolova i ambijenta s konceptom restorana. Ponekad samo promjena salveta i stolnjaka na stolu može učiniti da vaš restoran promjeni izgled i ozračje u trenutku. Kod nas možete nabaviti različite ukrase poput salveta, stolnjaka, svijeća i svijećnjaka s prikladnim motivima za bilo koju prigodu.

Mi imamo svu potrebnu kuhinjsku opremu, dekoracije i asortiman za serviranje. Na vama je samo da budete kreativni. Dajte si oduška!

I zapamtite da za dobivanje, davanje i dijeljenje čokolade, ne postoji univerzalnija gesta od one da nekome kažete “Bok, drago mi je što si mi prijatelj!”.

Sretan vam Svjetski dan čokolade! U slast!

Kuhinjska oprema

Dekoracije

Asortiman za serviranje