Objavljeno: 25.01.2018.

Organizacija dječjeg rođendana danas je jedan prilično stresan posao za svakog roditelja. Gdje slaviti, koja će biti tema i gdje naći ukrase, kakvu tortu pripremiti, kakvu pizzu naručiti i najvažnije - kako zabaviti klince?

Kada su današnji roditelji bili djeca, organizacija dječjeg rođendana bila je sasvim drugačija. Sve se znalo. Klinci će piti limunadu, grickat će grickalice, a torta će biti od čokolade. Ako je bilo lijepo vrijeme igrali su se na dvorištu, a ako je bilo ružno igrali su se u sobi. Sami su se animirali, bez animatora.  

Danas se tjednima prije nabavljaju dvorci na napuhavanje, bukira se klaun ili animator, a roditelji su spremni izdvojiti i do 2.000 kuna na proslavu dječjeg rođendana koji traje dva sata. 

A klincima je ipak najbitnije da pušu svjećice na torti koja je čokoladna, popiju sok i puno se igraju. Oni nisu toliko zahtjevni. 

Zato, odvažite se i organizirajte rođendan kod kuće. I dobro se zabavite. Nemojte zaboraviti da organizirate dječji rođendan, a ne malo vjenčanje. 

1. Odaberite temu za dječji rođendan 

Bez obzira imate li dječaka ili djevojčicu, glavno pravilo dječje zabave je: neka bude veselo. Likovi iz dječjih crtića tema su koju klinci najčešće biraju, ali pitajte svoje dijete što najviše voli. 

Prema temi ćete najlakše odabrati ostale dekoracije i izgled rođendanske torte. Ako želite biti originalni, smislite svoju vlastitu temu i odaberite boje koje će prevladavati.

Organizirajte party s nekom od sljedećih tema:

2. S djetetom napravite popis koga će pozvati

Vaše dijete sigurno ima mnogo prijatelja iz vrtića i škole, a gdje su još djeca s dodatnih aktivnosti poput sporta ili plesa koje ne želite zaboraviti pozvati. Pa onda bratići i sestrične i djeca vaših bliskih prijatelja. 

Napravite zajedno s djetetom popis onih s kojima se najviše voli družiti i zabavne pozivnice od kartonskog papira. Neka ih vaše dijete podijeli prijateljima, a svakako upišite svoj broj telefona na pozivnicu kako bi vam roditelji lakše potvrdili dolazak.

3. Dekoracije za dječji rođendan

Prema temi koju ste odabrali, nabavite i dekoracije koje će se savršeno uklopiti u prostor. Djeci su baloni uvijek interesantni bez obzira na to što su jednostavni.

Dodajte vesele girlande koje ćete objesiti po zidovima. Neka prostor za igru i zabavu izgleda što veselije.

Za klince nabavite rođendanske šeširiće i puhalice koje će kao uspomenu moći ponijeti kući (i kasnije fućkanjem izluđivati ukućane). 

Stol uredite šarenim salvetama i konfetima, a u jednu staklenu čašu ubacite šarene slamčice kako bi klinci mogli sami odabrati najdražu boju.

Ne zaboravite na svaku čašu napisati ime djeteta. Oni s četiri godine ne znaju čitati, ali znaju kako izgleda napisano njihovo ime.

4. Rođendanska hrana, piće i pribor 

Na dječjem rođendanu najvažnija je igra pa djeca ne misle previše na hranu. Najpraktičnija hrana za dječji rođendan je pizza, koju svi klinci obožavaju. 
Umjesto pizze možete napraviti i slana peciva punjena šunkom i sirom ili party hrenovke te ih poslužite u fingerfood posudicama.

Uz pizzu, na stol stavite i grickalice koje će djeca moći uzeti tijekom igre. Za hranu možete upotrijebiti šarene plastične vilice, ali vrlo je vjerojatno da će se sve jesti rukama pa vam samo treba više salveta. 

Prdlažemo da napravite simpatične muffine u šarenim košaricama i svakako se posvetite torti.

5. Rođendanska torta

Je li vam se ikada dogodilo da se vaše dijete vratilo s rođendana i na vaše pitanje kako je bilo, žalosno slegnulo ramenima i odgovorilo: “Nije bilo torte.”...?

Vjerovali ili ne, djeci je torta visoko na ljestvici prioriteta kada je rođendan u pitanju. Na spomen torte zacakle im oči, a kad je njihov rođendan u pitanju nitko im ne smije oduzeti puhanje svjećica. 

Predlažemo vam da upalite rođendanske svjećice i ugasite svjetlo, to će ih posebno iznenaditi.

Uz tortu onim većima možete poslužiti i dječji šampanjac, koji možete poslužiti u posebnim čašama na stalku kako bi se osjećali posebno i “odraslo”.

6. Osmislite igre i snimite glazbene podloge za ples

Odaberite tradicionalne igre kako bi se sva djeca mogla uključiti u igru. Organizirajte kreativne radionice s kojih će djeca moći ponijeti svoje radove kući kao uspomenu na rođendan.

Znate koje aktivnosti vaše dijete voli pa je vrlo vjerojatno da će to zabavno biti i njegovim prijateljima. 

Organizirajte karaoke party ili natjecanje u pjevanju sa žirijem. Osmislite nagrade za najbolje izvođače i utješne nagrade za ostale sudionike natjecanja.

Još nekoliko praktičnih savjeta:

  • Sklonite namještaj u kući ili vrtu kako bi djeca imala što više prostora za igru.
  • Ograničite vrijeme rođendana na dva-tri sata. Djeca će nakon toga biti razdražljiva i nemirna.
  • Nemojte zaboraviti na roditelje koji će dovesti djecu i doći po njih. Ostavite im malo torte i skuhajte kavu, bit će im drago, a djeca će biti sretna jer će imati još malo vremena za igru.
  • Rođendanska torta neka uvijek bude čokoladna osim ako slavljenik ne inzistira na nekoj drugoj vrsti torte. 
  • Nemojte organizirati filmski rođendan. Djeca neće biti mirna i teško će svi zajedno gledati crtić. Djeca na rođendanu očekuju zabavu, dok crtiće mogu gledati kod kuće. Igra razvija dječju maštu i njihove motoričke sposobnosti.

             Gusarski rođendan                         Rođendan za princeze

           

Sve za šareni dječji rođendan možete nabaviti u Matramovoj web trgovini!