Kako se spakirati za savršen izlet u prirodi

Objavljeno: 10.06.2020.

Vikendi su vrijeme za odmor, izlete i putovanja. 

Bez obzira planirate li izlet u planine, kampiranje na obližnjem jezeru ili posjet nekom od osam nacionalnih parkova u Hrvatskoj, sigurni smo da ćete uživati. 

Samo da još vrijeme posluži!

S dolaskom toplijih mjeseci i vrijeme će češće biti u službi vas koji slobodne trenutke radije provodite u prirodi umjesto u shopping centru.

Izlet ili piknik u prirodi idealna je prilika za dan ispunjen zabavnim aktivnostima, ugodnim razgovorima i nezaboravnim uspomenama. Ako ćete na izlet voditi i djecu, budite sigurni da će vam jednog dana biti zahvalni. Za vrijeme odrastanja, djeca puno bolje pamte osjećaje i prizore, nove tenisice im nisu presudne. 

Uglavnom, ako planirate izlet u prirodu, ovaj naš kratki vodič će vam dobro doći. Proći ćemo kroz izbor lokacije, što i kako pakirati za izlet, a dotaknut ćemo se i ekološkog dijela ove priče.

#1 Za početak, kako izabrati lokaciju?

Možda i najvažniji detalj izleta je lokacija.

Kako bi došli do najbolje lokacije za vaš izlet, trebat će vam odgovori na prava pitanja. S kim idete na izlet? Želite li uživati u pogledu? Smeta li vam popularnost lokacija i drugi izletnici?

Najstariji Nacionalni park idealan je izbor za jednodnevni ili vikend izlet.

Prvi izbor za većinu, vjerojatno je neki od osam Nacionalnih parkova ili jedanaest Parkova prirode. 

Od najstarijeg Nacionalnog parka - Plitvičkih jezera, do najmlađeg - Sjevernog Velebita, preko prekrasnih Kornata ili bajkovitih slapova Krke. Izbora vama ne nedostaje.

#2 Kakvu hranu izabrati i kako je pakirati

Hrana koju ćete nositi svakako ovisi i o ranije dogovorenoj lokaciji. 

Ako ste odlučili osvojiti obližnji planinski vrh, vjerojatno ćete ponijeti vodu, termos bocu s hladnim ili toplim pićem, sendvič i voće. S druge strane, ako planirate izlet na lokaciji koja je pristupačnija i do nje se može doći automobilom, imate priliku i obogatiti gastronomski dio izleta. 

Svaki izlet u prirodu trebao bi uključivati fino sezonsko voće.

U tom slučaju super ideja su hladne ljetne salate. Gotovu salatu možete jednostavno staviti u kutiju s poklopcem izrađenu od BIO plastike i spremiti u prijenosni frižider ili termo kutiju pa ponijeti sa sobom na izlet. 

Bilo kako bilo, izbor hrane je na vama, ali svakako bi trebali birati hranu koja ne zahtijeva savršenu prezentaciju poput kremaste torte. 

Birajte hranu koja se jednostavno jede, finger food je odlična opcija. Ako na izletu želite pripremiti roštilj, meso začinite dan ili dva prije polaska i stavite ga u vrećice za vakuumiranje. Meso će biti ukusnije i spriječit ćete kapanje krvi i drugih tekućina. Svakako budite sigurni da vaša lokacija ima mjesto za roštiljanje ili da je dozvoljeno paljenje vatre. 

#3 Nitko ne treba znati gdje ste bili

Što želimo reći kada kažemo da nitko ne treba znati gdje ste bili? Želimo reći da prirodu i okoliš koju zateknete na lokaciji ostaviti istom takvom ili ljepšom.

Ako vam čišćenje i briga o prirodi iz bilo kojeg razloga zvuče banalno, možda izleti u prirodu nisu za vas. Ipak, vjerujemo da s obzirom na to da ovo čitate, volite prirodu i shvaćate njezinu važnost.

Čuvajte prirodu, djeca će vam biti zahvalna.

Nedavno smo (5.lipnja), proslavili Svjetski dan zaštite okoliša. Obilježavanjem se nastoji istaknuti glavne okolišne probleme i omogućiti svima da shvate svoju vlastitu ulogu i odgovornost u razmišljanju i djelovanju s ciljem održivog razvoja okoliša. 

Svaki put kada ćete planirati izlet, osim lokacije i društva, imate priliku birati čaše, tanjure, posude, zdjele i kompletan pribor izrađen od prirodnih, biorazgradivih materijala iz Papstar pure kolekcije.

Takvim izborom vi ste pozitivan primjer drugima, a podizanje svijesti o važnosti zaštite okoliša još uvijek je prioritet.

BIO pakiranja za hranu i piće