Objavljeno: 05.12.2019.

Kesteni nam uvijek mirišu na jesen. Asociraju nas na boravak na otvorenom, šetnju šumom i veselo obiteljsko druženje. Posebnu čar imaju hladnija jesenska predvečerja uz vatricu u vrtu i zvuk pucketanja kestena.

Kesten u našim krajevima počinje sazrijevati već krajem rujna. Tada se plodovi s drveta mogu lako otresti, ali ih je još uvijek teško izvaditi iz ljušture s bodljicama u kojoj sazrijevaju.

Najbolje je takve ljušture ostaviti nekoliko dana dok plodovi u njoj u potpunosti ne sazriju i sami ispadnu van.

Zreli kesteni

Zdravlje u orašastom obliku

Znate li da se kesten zove i “žir bogova”?

Taj nadimak nije dobio slučajno, kesten ga je zaradio zbog svojih visoko vrijednih nutrijenata. Čak 53% kestena čini voda, a 44% se odnosi na škrob zbog čega se kesten koristi i u proizvodnji brašna.

Kesten spada u orašaste plodove, ali za razliku od drugih iz svoje skupine, poput oraha ili badema, sadrži malo bjelančevina i masnoća. Ipak, po nečemu su vrlo slični. Radi se o pravim riznicama zdravlja.

Kesten sadrži složene ugljikohidrate koji se dugo probavljaju pa nas dugo čini sitima, vitamine A i C koji će jačaju imunološki sustav, ali i kalij, fosfor i magnezij.

Kesten ne staje samo na tome, on se može podičiti i folnom kiselinom koja se uglavnom sakriva samo u lisnatom povrću, a i nedostatkom glutena. Odlična je to namirnica za sve one koji pate od intolerancije na gluten.

Još dobrih vijesti, kesten nije kalorična hrana. U desetak velikih primjeraka tog slatkog orašastog ploda ima svega 200 kalorija.

Kesten u slatkim jelima

Kratko trajanje sezone kestena

Ipak, postoji i jedan problem s kestenima, a taj je što njihova sezona kratko traje pa ih se rijetko kada stignemo u potpunosti nauživati.

U kontroliranim uvjetima u industrijskim postrojenjima, ako ih se pravilno skladišti pri čak 80 % relativne vlažnosti zraka i temperaturi od 0 °C, kesteni u nepromijenjenom obliku, zadržavajući sva nutritivna svojstva, mogu stajati i do tri mjeseca.

U domaćinstvima takve skladišne uvjete nemoguće je postići pa smo osuđeni na konzumaciju kestena tek tijekom trajanja njihove sezone.

Ili ipak ne?

Namaz od kestena

Kesteni u svim vrstama jela

Postoji način da se u kestenima uživa dugo vremena nakon što prođe njegova sezona, samo ga se treba na odgovarajući način obraditi i zamrznuti.

Najbolje je napraviti pire od kestena i kasnije ga koristiti u pripremi svih vrsta jela.

Dodaje se juhama, salatama, varivima ili prženim jelima, a posebno će doći do izražaja u umacima koji prate mesna jela.

Ne treba posebno naglašavati, kesten je kralj slastica. Njegova ljubav s čokoladom ili vanilijom neraskidiva je.

Inspirirajte se nekim od recepata koje vam donosimo u nastavku i isprobajte nove okuse. Zavoljet ćete ih, sigurni smo.

Kesten pire

#1 Kesten pire

Kesten pire omiljena je jesenska slastica. Kako bi se termički obradili, kesteni se moraju ili skuhati u vodi ili ispeći u pećnici na 190 °C oko 20-ak minuta. Prije toga ih je potrebno sirove zarezati nožem po dužini kako bi se lakše termički obradili.

Za slatku varijantu kesten pirea na štednjaku zagrijte dva dcl vode i dodajte oko 50 grama šećera, lagano kuhajte i miješajte dok ne dobijete sirup.

Kad ogulite kestene, ubacite ih u blender i polako dodajte sirup od šećera dok ne dobijete dovoljno kremastu strukturu. Po želji možete okus pojačati i aromom vanilije, cimetom ili rumom.

Ako želite napraviti neutralan kesten pire koji ćete zamrznuti i koristiti u pripremi jušnih ili mesnih jela, samo izbacite šećer iz recepta.

Savjet za serviranje: najefektniji izgled vaše omiljene slastice postići ćete ako ih servirate u prozirnim čašama za desert ili specijalnim posudama za posluživanje hrane.

Stavite red pirea od kestena, red sjeckanih orašastih plodova, red šlaga i ponovite postupak. Za profesionalni izgled koristite špricu za dekoriranje slastica ili posebne vrećice za dekoriranje hrane . Raj za oči, ali i za nepce.

Kesten serviran u posebne posude

#2 Krem juha od kestena

Okus koji morate probati, topla jesenska juha od kestena. Priprema je jednostavna, a okus fantastičan. Najbolje je upotrijebiti baš pečene kestene, oni će dati posebnu notu vašoj juhi.

Na maslinovom ulju prodinstajte jedan veći poriluk i nekoliko stapki celera, dodajte pečene i oguljene kestene, jušni temeljac, muškatni oraščić, sol i papar. Kuhajte oko pola sata i usitnite štapnim mikserom.

Savjet za serviranje: juhu možete servirati s preprženim kockicama kruha ili dodati malo bučinih sjemenki. Iznenadite svoje goste i poslužite ih u posudama za juhu, a dio pečenih kestena ostavite za kasnije grickanje uz neko dobro vino i servirajte ih u posebnim posudama za snack.

Papstar posuda za pečenje

#3 Pečena pačja prsa s kestenima

Vrijeme je za jelo koje nije često na meniju, ali je u kombinaciji s kestenima prava senzacija, pečena pačja prsa. Priprema je tako jednostavna da smo sigurni da ćete ih od sada slagati malo češće.

Za ovo jelo koristite smrznuti kesten pire koji ste ove jeseni pripremili.

Začinite pačja prsa solju i paprom i zapecite na masnoći sa svih strana. Smanjite vatru pod tavom pa dodajte dvije žlice šećera, oko 100 grama kesten pirea, sok jedne naranče i sve dobro prokuhajte.

Savjet za serviranje: Pačja prsa možete peći i u pećnici u kalupu za pečenje, ali pazite da temperatura ne bude veća od 160 °C, a jelo poslužite na posebnom pladnju za posluživanje i efektnim tanjurima za jelo.

Uživajte u okusu jela obogaćenih kestenom i budite maštoviti u serviranju.

 

Provjerite ponudu Papstar proizvoda za jednokratnu upotrebu