top 6 recepata za kuhano vino

Objavljeno: 24.11.2017.

Polako, ali sigurno, dolazi nam zima i s njome tradicija uživanja u kuhanom vinu!

Iako se pod pojmom kuhano vino najčešće misli na crno vino, u našim se krajevima nerijetko kuha i bijelo vino! Zahvaljujući tome što nismo izbirljivi i što smo narod poznat po dobrom vinu, kuhano vino se u svakom kraju Lijepe Naše priprema na pomalo drugačije načine. Netko eksperimentira s čokoladom, netko s đumbirom, a netko ostaje vjeran jednostavnosti i sve što mu treba je vino, šećer, klinčić i cimet. 

Budući da se kuhano vino pije toplo, važno je pogoditi pravu mjeru što je zaista teško! Uvijek skuhamo previše i ostatak se uvijek prebrzo ohladi! Zato će vam prije samog kuhanja vina dobro doći Leifheit termo vrčevi

Leifheit termo vrčevi za uvijek toplo kuhano vino

U Matramu imamo širok izbor Leifheit termo vrčeva. Tako imamo: 

  • Termo vrč Style. Prati ga dinamični dizajn i fini metalni sjaj. Izolacija mu je od nehrđajućeg čelika, s dvostrukom stijenkom pa kuhano vino ostaje vruće satima! Dolazi s praktičnim gumbom za otvaranje, izlijevanje i zatvaranje, a možete birati između 0,6 l, 1 l i 1,5 litara zapremnine. 

Leifheit termo vrč

  • Termo vrč Shine. Eksluzivnog je i dinamičnog dizajna s finim metalnim sjajem. Unutrašnost je izrađena od nehrđajućeg čelika s dvostrukom stijenkom koja čuva vino satima toplo. Dolazi u kapacitetima od 1 litre i 1,5 litre.

Vrč Shine

  • Termo vrč Columbus. Krasi ga retro dizajn. Također dolazi s praktičnim gumbom za podešavanje izlijevanja i zatvaranja, a kapacitet mu je jedna litra. 

Termo vrč Columbus

  • Termo vrč Bolero. Vrč bolero prati visoka kvaliteta i šik dizajn u mat izgledu. Dolazi s praktičnim gumbom za podeđavanje izlijevanja ili zatvaranja, a kapacitet mu je 1 litra. 

Termo vrč Bolero

Na adventu poslužite kuhano vino u Leifheit vrčevima

Osim što su termo vrčevi praktični za svaki dom, praktični su i za one koji na adventu u jednom od gradova lijepe Hrvatske imaju kućicu ili štand. 

Zašto? Jer nitko ne dolazi sam na kuhano vino! Dolazi se s prijateljima i obitelji. A i nitko u roku 5 minuta ne popije vino. U vinu se uživa! Zato skuhajte mnogo vina i na svaki stol stavite jedan vrč. Neka si svatko natoči vina koliko želi. Što je najbolje, gosti za stolom mogu provesti sate, a vino će i dalje biti toplo i mirisno

Bez obzira jeste li ugostitelj ili ne, svatko zaslužuje popiti vrhunsko kuhano vino! Zato vam za otvorenje sezone kuhanog vina (iako su je neki već davno otvorili), donosimo listu top 6 recepata za kuhano vino u kojima ćete uživati cijelu zimu!

1. Crno vino s rumom

Kuhano vino s rumom

Sastojci za 4 osobe:

  • litra crnog vina
  • mandarina
  • pola limuna
  • 70 g šećera
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • 4 klinčića
  • žlica suhih grožđica
  • žlica badema
  • štapić cimeta
  • 100 ml ruma

Narežite mandarinu i limun na što manje kolutove i iscijedite sok. U duboku tavu ili lonac pomiješajte iscijeđeni sok, vino, 500 ml vode, šećer, cimet, klinčiće, grožđice i bademe. 

Prokuhajte vino i na kraju dodajte rum.

2. Kuhano vino s čokoladom

Kuhano vino s čokoladom

Sastojci za 5 osoba:

  • 750 g crvenog vina 
  • 250 grama tamne čokolade (70% kakaa)
  • 500 ml vode
  • 300 g šećera
  • 100 gr kakaa u prahu
  • 2 štapića cimeta
  • 4 zvjezdasta anisa
  • 10 klinčića
  • 2 naranče

U lonac ili dublju tavu ulijte vodu, šećer, kakao, čokoladu i sve začine. Propirjajte na laganoj vatri sve do kad ne zakipi. Maknite s vatre i mutite pjenjačom dok se svi sastojci ne sjedine. Na kraju dodajte narezane naranče i crveno vino. Ponovno sve zagrijte i poslužite.

3. Kuhano vino prema Jamie Oliveru

Kuhano vino Jamie Olivera

Sastojci za 8 osoba:

  • 2 litre crnog  ili bijelog vina (glavno da je kiselkasto)
  • 2 klementine
  • limeta
  • 250 g šećera
  • 6 klinčića
  • muškatni oraščić
  • 2 štapića cimeta
  • mahuna vanilije
  • 3 lovorova lista
  • indijski oraščić
  • 3 zvjezdasta anisa

Za početak treba pripremiti bazu za kuhano vino. Upalite vatru i u tavu postepeno dodajte šećera, korice klementina i limete, klinčić, cimet, lovorov list, naribani muškatni oraščić i štapić vanilije. Dodajte vina toliko da prekrije šećer i kuhajte sve do kad se smjesa ne pretvori u sirup, tj. bazu.  

Dodajte anis i dvije litre vina. Lagano kuhajte pet minuta no pripazite da vino ne zavrije kako ne bi izgubilo aromu. Ako želite ublažiti okus, slobodno dodajte čašu vode. 

4. Kuhano bijelo vino s kardamomom

Kuhano bijelo vino

Sastojci za 4 osobe:

  • litra bijelog vina (npr. Chardonnay)
  • 1 i 1/2 šalice soka od jabuke
  • 1/3 šalice meda
  • 1/3 suhih grožđica
  • narezana naranča
  • narezana jabuka
  • 4 štapića cimeta
  • vanilijin štapić
  • žlica kardamoma
  • čajna žličica klinčića
  • čajna žličica đumbira

Sve sastojke stavite u dublju tavu, lonac ili vrč i kuhajte ih 15-ak minuta.

5. Skandinavsko kuhano vino

Skandinavsko kuhano vino

Kuhano vino se u Skandinaviji naziva Glögg i najčešće se priprema od crnog vina, klinčića, muškatnog oraščića, cimeta i šećera. 

Evo recepta za 4 osobe:

  • litra crnog vina
  • sušene grožđice
  • pečeni bademi
  • kardamom
  • klinčić
  • cimet
  • narančina korica

Sve sastojke stavite u lonac i ostavite ih 24 sata prije kuhanja. Tako odstajali napitak zagrijavajte na laganoj vatri, po želji dodajte šećera i malo ruma.

6. Kuhano ‘vino’ za djecu (bezalkoholno)

Kuhano vino za djecu

Sastojci za 4 osobe:

  • 500 ml soka od naranče (može iscijeđeni ili kupovni)
  • 500 ml soka od jabuke
  • 4 vrećice voćnog čaja po želji
  • štapić cimeta
  • 2 klinčića
  • naranča
  • jabuka
  • iscijeđeni sok imuna
  • 7 žlica meda

U litru vode dodajte koricu cimeta i klinčić te kuhajte dok voda ne zavrije. Vodu maknite s vatre, dodajte vrećice čaja te sok od jabuke i naranče. 

Nakon nekoliko minuta izvadite vrećice čaja, još jednom sve zagrijte do vrenja, dodajte limunov sok i med. Prema želji dodajte narezane jabuke i naranče.

Preporučujemo da uz kuhano vino poslužite domaću štrudlu ili božićne keksiće  Unesite obilje dobrog raspoloženja i utoplite se uz vino!

Leifheit termo vrčevi za ukusno vino!