Objavljeno: 24.01.2019.

Postoji li netko tko još nije čuo za izraz da “jedemo očima”? On bi se mogao protumačiti na dva načina:

Kada vam je netko rekao da nije gladan ali da jede očima, vjerojatno ste se mogli poistovjetiti jer ste se i sami našli u situaciji gdje bi pojeli sve što vidite jer je jednostavno bilo toliko neodoljivo ukusno.

Drugi izraz vezan je uz mozak. Čovjekov mozak programiran je na veoma intrigantan način. Sve što čujemo, vidimo, osjećamo, mirišemo...sve to dopire do našeg mozga i on stvara percepciju na temelju informacija koje je primio.

Hrana nam budi tri osjetila, a to su okus, miris, te vizualna privlačnost. Već na temelju mirisa ili slike koju vidimo odlučit ćemo hoćemo li nešto pojesti ili ćemo radije tu hranu izbjeći. Stvari koje su ugodne oku imaju veće šanse da nam postanu atraktivne i veća je šansa da ćemo je pojesti i htjeti je okusiti opet.

Ukusi su različiti. Nekima je definicija dobrog obroka obilan obrok od kojeg ne možeš disati još dva sata kasnije, a nekima je dovoljno malo, no bitno da je zadovoljilo njihove okusne pupoljke.

A za neke nema veće sreće od švedskog stola i “all you can eat” ponude restorana.

Fingerfood ili baby hrana

Minijaturna hrana postala je veoma popularna jer u zalogaju ili dva možete pojesti nešto, bez straha da ćete se pretrpati i nećete moći isprobati još neke stvari s menija. Uostalom tko ne voli vidjeti nešto malo i slatko na tanjuru?

Pizza s dostave ili domaća pizza, samo grickalice ili neki “junk food na stolu” već je pomalo izlizana tema. Začinite svoje zabave s minijaturnom hranom.

Mnogo je praktičnije gostu ponuditi “finger food” nego kuhati kompletan ručak ili večeru. Za pripremu ćete izgubiti mnogo više vremena od planiranog, a ovako ćete goste iznenaditi nečim novim, te pritom uštedjeti novac i vrijeme + nema tone posuđa za pranje!

Karakteristično je da se njoj posvećuje mnogo više pažnje, jer želimo da estetski izgleda najbolje moguće, a u ovu grupu spada sve i svašta: sendviči, pizze, burgeri, bruskete, tortilje, ražnjići, povrće i voće, slastice, morski plodovi, ribe itd.

Na vama je da stvorite savršenu kombinaciju nakon koje neće biti više bacanja hrane i nakon koje će gosti željeti vaše recepte. Napravite party iznenađenja i iznenadite goste s nezaboravnim menijem.

Također ukoliko ste vlasnik nekog restorana i cateringa, ovaj trend morao bi postati bitan dio vaše ponude. Većina dostava nudi već viđenu ponudu plata, pizza i ostalih jela. Zašto baš vi ne bi bili među trendseterima i ponudili nešto dobro i novo?

Mi predlažemo sljedeće kombinacije za prste polizat:

Grilano povrće je savršen i lagan izbor za sve koji će radije odabrati vege varijantu umjesto mesa.

Krumpir i tikvice? Još jedna atraktivna vege varijanta!

Tko ne voli mini burgere još? Pojedeš ga u zalogaju, bez straha da će ti kapnuti umak na majicu, još manje i slađe. Možete ih napraviti na stotinu načina, mesne ili vegetarijanske. Za svakoga nešto.

Sendviče isto tako možete servirati na bezbroj načina i rijetko koji gost će se žaliti što ste baš njih odabrali servirati.

Želite li poslužiti nešto "egzotičnije", škampi u raznim varijacijama vama po želji su uvijek dobar odabir.

  

Ili mini salata u posudici 

I kandirane jabuke! Mmmm jednostavno savršeno.

Potražite pribor za vaš sljedeći finger food party