Kako održavati laminat?

Objavljeno: 15.09.2016.

Bilo bi lako očistiti svaku vrstu poda pomoću parnih čistača. Zar ne?

Nema muke, nema živciranja, a podove bi čistili i češće nego što to sad radite.

No, bez obzira na tvrdnje proizvođača, parni čistači mogu oštetiti drvo, bambus i laminat. To su sve vrste podova koji zahtijevaju malo više truda i održavanja.

Laminat se u biti sastoji od slojeva materijala lijepljenih zajedno. Bilo koja vrsta tekućine, a pogotovo para, će odlijepiti te slojeve i na kraju će nabubriti i/ili puknuti. A i para može isušiti površinski premaz koji služi kao zaštita laminatu.

Iskreno... stvarno je teško održavati laminat... 

Ali predobro izgleda da bi ga se odrekli.

Pa evo par savjeta za održavanje laminata koji će vam olakšati život smiley

1. Redovito metite laminat i očistite mrlje

Iako je laminat poprilično otporan na ogrebotine, kombinacija sakupljene prljavštine i grubih čekinja na metli može ostaviti velika oštećenja na podu.

 • Izbjegavajte metle s grubim čekinjama. Grube čekinje ili tvrda slama mogu ošteti laminat, pa odaberite Leifheit metlu Xtra Clean Eco Plus. Njezine čekinje napravljene su od mješavine prirodnih vlakana pa su zbog toga savršene za čišćenje osjetljivih parketnih i laminatnih podova.
 • Izbjegavajte usisavanje. Izbjegavajte usisavanje laminata, osim ako nemate nadogradnju s mekom četkom.
 • Metite u smjeru pločica. Ako metete u smjeru pločica, skupljate prljavštinu koja se nalazi i između laminatnih pločica.
 • Odmah očistite mrlje od tekućina. Ako prolijete bilo koju vrstu tekućine, pa čak i vodu, odmah je očistite. Tekućina ne bi smjela ostati na laminatu dulje od pola sata jer može oštetiti i obojiti zaštitni sloj laminata.

2. Prebrišite laminat toplom vodom

Prebrišite laminat toplom vodom i sjajit će se kao suza

Temeljito mokro pranje trebali bi obaviti svakih nekoliko mjeseci ili prije ako je laminat zaista prljav. Jedan od najboljih načina čišćenja laminata je toplom vodom jer ona neće za sobom ostaviti mrlje ili tragove na laminatu. A i voda neće oštetiti zaštitni sloj laminata jer je ona najblaže postojeće sredstvo za čišćenje podova.

 • Napunite kantu toplom vodom. Voda bi trebala biti mlaka.
 • Namočite mop u toplu vodu i dobro ga iscijedite. Previše vode može obojiti i nabubriti laminat. Ako želite biti sigurni da nećete oštetiti laminat, Leifheit u svojoj ponudi ima Wringmop - brisač poda s integriranim sustavom za cijeđenje. Za cijeđenje jednostavno spustite sustav prema dolje. Leifheit isto tako nudi i cijeli set za čišćenje podova Clean Tweast Mop s ugrađenim rotacijskim mehanizmom koji izvrsno cijedi krpu bez potrebe umakanja ruku u vodu. Dakle, imat ćete potpunu kontrolu nad vlažnosti mikro vlakana na krpi smiley
 • Prebrišite laminat i osušite ga. Temeljito prebrišite laminat i pustite da se osuši. Ako mislite da je previše vlažan, obrišite ga suhom i čistom microfiber krpom. Ako je nemate, dobro će doći i pamučna krpa.

3. Očistite laminat octom i vodom

Ocat je savršeno sredstvo za čišćenje laminata od blatnjavih mrlja

Ocat je savršeno sredstvo za čišćenje laminata od blatnjavih mrlja. No, pošto je ocat previše abrazivan da bi se koristio u čistom obliku, potrebno ga je razrijediti vodom.

 • Napravite sredstvo za čišćenje. U bočici s raspršivačem (sprej bočici), pomiješajte 60 ml octa s jednom litrom vode.
 • Poprskajte laminat sredstvom za čišćenje. Malo po malo poprskajte laminat sredstvom za čišćenje. Nemojte poprskati cijeli laminat odjednom jer sredstvo morate obrisati gotovo odmah.
 • Obrišite sredstvo za čišćenje vlažnom krpom. Odmah nakon prskanja, obrišite ocat vlažnom krpom ili pomoću brisača podova. No pripazite koju vrstu navlake za brisač koristite. Najbolje su navlake za osjetljive površine kao što su Leifheit Extra soft navlaka ili Leifheit Picobello navlaka. Vlakna na Leifheit Extra soft navlaci su pamučna i dobro apsorbiraju vodu, a Picobello navlaka napravljena je od mikro vlakana i posebnih čekinja koje malo strše i kupe prljavštinu iz svakog otvora.

Još nekoliko malih trikova za čišćenje laminata

Još nekoliko dobrih savjeta za čišćenje laminata

 • Za čišćenje laminata koristite dječji šampon. U kanti pomiješajte 4 litre tople vode s 2 jušne žlice dječjeg šampona. Koristite isključivo dječje šampone, jer su šamponi za odrasle previše jaki.
 • Koristite Leifheit sredstvo za čišćenje. Leifheit sredstvo za čišćenje parketa i laminata ne ostavlja tragove, a štiti i praznine osjetljivog laminata i parketa od vlage.
 • Uklonite žvakaću gumu plastičnim nožem. Ostružite žvakaću gumu plastičnim nožem, a ostatke uklonite pomoću meke i vlažne krpe. Za bolje rezultate krpu možete navlažiti i mineralnom vodom.
 • Obrišite mrlje od sokova, vina ili tinte vlažnom krpom. Ove mrlje obično se mogu ukloniti vlažnom mikrofiber krpom. Za tvrdokorne mrlje možda ćete trebati dodati i malo sredstva za čišćenje podova.
 • Uklonite mrlje od cipela gumicom za brisanje. Jednostavno uzmite gumicu i obrišite mrlje.

Eto, održavanje laminata i ne mora biti toliko komplicirano, zar ne? Nadamo se da smo vam udijelili pokoji dobar savjet i da ćete ih primijeniti kod kuće! Naravno, kao i neke od Leifheit proizvoda za čišćenje podova koje možete naći i u našem web shopu.

Slobodno pogledajte smiley

Pogledajte Leifheit proizvode za čišćenje podova