Ljetni kokteli u čašama

Objavljeno: 14.08.2020.

Sočno hladno craft pivo, ledeni čaj ili ledena kava, svježe cijeđeni sok od naranče... i više vrsta koktela nego što ih možete zamisliti u svojoj užarenoj glavi. Omiljenom napitku dodajte živahno društvo ili sumornu tišinu, što god više odgovara trenutnom raspoloženju. 

Pripremljeni sa sezonskim sastojcima i ispunjeni očaravajućim okusima, razigrani ljetni kokteli savršen su način da se rashladite.

Što je koktel i kako je nastao?

Koktel je alkoholno piće koje se sastoji od žestokih pića, slatkih likera, desertnih i pjenušavih vina, voćnih sokova ali i komadića svježeg voća. Sastojci omiljenog ljetnog napitka mogu biti i puno kompliciraniji i pomalo neobični, poput jaja, chilli sirupa ili sirupa od lavande...  No, to je već neka druga tema. Zadržimo se za sada na osnovnoj definiciji.

Kokteli se obično pripremaju u čaši za miješanje (shakeru), ali mogu se pripremiti i direktno u čaši (odnosno vrču, ne zavaravajmo se!).

Povijest riječi koktel (cocktail) jest malo mutna, no teško je pratiti egzaktne zapise kada se radi o piću koje uključuje alkohol. Jedino što je sigurno jest da su prvotni kokteli posluživani kao “razrijeđene” verzije poznatih žestokih alkoholnih pića, a time imali i nižu cijenu dok su danas zvijezda svakog partyja.

Koktel je najčešće kombinacija alkohola i voćnih sokova

Iako u njima možete uživati tijekom cijele godine, zahvaljujući raznolikosti sastojaka, a time i gotovo neograničenom broju recepata, kokteli su uvijek nekako najpopularniji upravo ljeti. Jer ništa ne može nadmašiti druženje na otvorenom uz dobro društvo, još bolju glazbu i najfinije grickalice.

S obzirom na to da se barovi i restorani suočavaju sa strogim mjerama socijalnog distanciranja nakon ponovnog otvaranja, poput dozvoljenog broja ljudi u objektu, u svoju ponudu pića uvrštavaju koktele koji se mogu ponijeti sa sobom. Jer zašto gosti ne bi uživali u finim koktelima bilo gdje, i bilo kad? Hodajući rivom, špicom, korzom...

Iako spremanje koktela zvuči kao kompleksan zadatak i zahtijeva godine vježbanja, neke je koktele, jednako ukusne i osvježavajuće, vrlo lako pripremiti u trenu.

Dobar koktel je hladan koktel!

Za pripremu koktela nisu potrebne ekskluzivne vještine vrhunskih koktel majstora. Sa samo nekoliko osnova i malo planiranja može se uživati u lijepoj raznovrsnosti lakih koktela. Svaki se također može prilagoditi sastojcima koji su trenutno dostupni i tako izbjeći dodatni izlet u trgovinu. 

No, svakako je potrebno koristiti kvalitetne sastojke. Kaže se da dobar koktel ima dvije tajne: prva je da je spravljen od kvalitetnih sastojaka a druga da se pravi s ljubavlju.

Kokteli se poslužuju hladni

Planirate li ispijanje koktela u hodu, lagane, kompaktne i praktične čaše riješit će vas svih briga oko posluživanja, a ne morate brinuti o pranju staklenih čaša i mogućim lomovima. Plastične čaše kasnije odgovorno odložite u kontejnere za recikliranje.

Osigurajte prekomjernu količinu leda, jer nitko ne uživa u toplom koktelu. Pobrinite se da imate dovoljno leda da koktel ostane hladan i osvježavajuć cijelo vrijeme ispijanja. Iako začini i ukrasi kao što je limunova korica nisu obavezni, podižu ukupan dojam ovog ukusnog pića. Mi ljudi smo prvenstveno vizualna bića i pića “pijemo” u tri faze: prvo očima, pa nosom i na kraju ustima. Vizualno privlačan koktel zanimljiviji je, slobodno ga ukrasite slamkama i palmama, no okus mora odgovarati izgledu.

U nastavku donosimo recepte za tri koktela koji se spremaju brzo i lako, a jednako tako i nestaju.

Martini - klasik za tajne agente i one koji se tako osjećaju

Jedan od najstarijih koktela je martini - piće koje je svjetski poznatim učinio najslavniji tajni agent, James Bond. Agent 007 preferira martini spravljen od votke, no originalan recept zahtijeva trenutno veoma popularan gin.

Martini se priprema s votkom ili ginom

Iako James naručuje promućkane, a ne promiješane votka martinije, originalan martini potrebno je samo promiješati.  Mućkanjem gina eliminiraju se kompleksni biljni okusi po kojima je gin poznat. 

Sastojci: 

Omjer gina i vermuta u martiniju je proizvoljan - za “suhu” verziju potrebno je smanjiti količinu vermuta, a za “mokru” povećati (količina vermuta ne bi trebala prelaziti ⅓ gina). 

Jedan od najvažnijih koraka spravljanja uistinu dobrog martinija su jako dobro ohlađeni sastojci i svježi led koje je potrebno staviti u hladnu posudu za miješanje. Martini To go u plastičnoj čaši za martini sigurno će privlačiti pažnju. 

I to je to, uživajte u miješanju, a ne mućkanju.

Sangria - ljetno voće u čaši

Muy bien! - rekli bi Španjolci. Nema ljeta bez Sangrije, a tajna njene najbolje varijante jest odmaranje u hladnjaku nekoliko sati prije posluživanja da se svi okusi prožmu i poprime bogatiji okus.

Sangria - piće i desert u jednom

Sangria je napitak koji osvježava, hrani, ali i veseli. 

Sastojci: 

  • 1 boca crvenog vina
  • 300 ml mineralne vode
  • 60 ml voćnog likera
  • 1 limun
  • 1 naranča
  • 1 žlica šećera
  • voće po želji (kruška, breskva, jabuka, grožđe, naranča,...)

Izlijte vino u posudu te izmiješajte sa šećerom i voćnim likerom. Dodajte kriške limuna i naranče te pripremljeno narezano voće na komadiće. Za savršen okus, koktel neka odstoji u hladnjaku preko noći. Mineralnu vodu dodajte u plastičnu čašu tik pred posluživanje. Salud!

Bonus: nakon ispijanja ukusnog koktela ostaje i "aromatizirano" voće. Odličan ljetni desert, zar ne?

NOjito - bezalkoholno osvježenje

Mojito je neslužbeni kralj među koktelima. Nojito je njegova bezalkoholna varijanta, ali toliko ukusna da nećete ni primijetiti nedostatak alkohola. Izvrstan je način osvježenja i škakljanja okusnih pupoljaka.

Mohito je odličan i bez alkohola

Svi će se oduševiti ovom bezalkoholnom varijantom mojita u kojem su spojeni svi okusi originala. Odobrio bi ga i sam Ernest Hemingway, koji je volio uživati u originalnoj verziji.

Sastojci:

  • 1 l mineralne vode
  • 20-ak listića metvice
  • 2 dl soka od limete
  • kolutići limete
  • 2 žlice smeđeg šećera (ili meda, za još zdraviju varijantu)

Usitnite 10-ak listića metvice drvenom žlicom, dodajte sok od limete i promiješajte zajedno s dodanim šećerom. Dodajte mineralnu vodu, kolutiće limete i ostatak listića metvice u visoku čašu. Dobro rashladite prije konzumiranja.

Nema više nikakvih izlika da svoju ponudu ne obogatite koktelima to go. Šareni ljetni kokteli jedan su od razloga zašto je ljeto toliko očaravajuće. 

Kokteli TO GO odlični su za rashlađivanje u šetnji

Opremite se kvalitetnim tekućim sastojcima, svježim začinima i opremom iz PAPASTAR asortimana za bezbrižno posluživanje i kreirajte vlastite osvježavajuće koktele. 

-15% na sav PAPSTAR asortiman od PLASTIKE