Top 6 najneobičnijih ozljeda u kuhinji

Objavljeno: 08.11.2018.

Od malih nogu djeca su izložena opasnosti. Postoji čak i vic na tu temu, u kojem mališan u prvih nekoliko godina života misli da se zove “Nemoj”.

Od malena slušamo mame i tate kako nam govore "ne diraj ovo, ne diraj ono, pazi da se ne ozlijediš, nemoj to, opasno je…". Znamo da je nož opasan i da ne prilazimo kuhinji dok se sprema ručak. Zaista, kuhinja je vrlo opasna za malu djecu, ali i odrasle. Vjerojatno se možete sjetiti trenutka u kojem ste prvi put opekli prste ili se porezali na poklopac limenke.

Ako ste ulazili u malo ozbiljnije kulinarske pothvate možda ste koji put uspjeli i zapaliti kuhinju, a u najmanju ruku svi su, pa čak i vrsni kuhari, barem jednom porezali prst kod rezanja. To je ujedno i najčešća ozljeda koja se događa u kuhinji, no ponekad se dogode ozljede koje niste niti najmanje očekivali.

Saznajte koje su najčudnije od njih i vrlo se često događaju te naučite kako ih na vrijeme spriječiti.

Najčudnija ozljeda u kuhinji #1 Opekline od ljute papričice

Ako ste ikad jeli chilli papričice, znate kako one mogu opeći usta i jezik, a ako ste ikad rezali chilli papričice i nakon toga protrljali oči, znate koja prva na popisu najčudnijih i najneugodnijih ozljeda u kuhinji.

Rezanje ljutih papričica u rukavicama

RUKAVICE LATEX NEPUDRANE S, 100 KOMADA U PAKIRANJU    RUKAVICE LATEX ALOEVERA, S, 10 KOMADA U PAKIRANJU     RUKAVICE LATEX JEDNOKRATNE, UNIVERZALNA VELIČINA,10 KOMADA U PAKIRANJU

Zaštitite ruke prilikom rezanja papričica i nikako ih ne stavljajte blizu očiju ili bilo kojeg drugog dijela lica. Naime, lice - oči, usta i nos najrizičniji su za ovakvu vrstu ozljede.

Najčudnija ozljeda u kuhinji #2 Porezotine kod rezanja peciva

Možda ne zvuči najčudnije jer su porezotine svakodnevica među članovima kuhinje, pa čak i onih najiskusnijih. Uvijek nas fascinira kada vrsni kuhari rasprostru svoju paletu kuhinjskih noževa i bez greške nabroje koja od oštrice služi za filetiranje ribe, a koja za ljuštenje, pa koji nož služi za rezanje mesa, a koji za sir ili kruh.

Najčudnije u tome je što porezotine od sjeckanja nisu najgora ozljeda jer tada samo malo zahvatite kožu. Najčudnije ozljede oštricama događaju se kod rezanja kruha ili peciva te kada noževi nisu na svom mjestu već negdje na kuhinjskoj podlozi gdje predstavljaju opasnost za druge.

Najgore ozljede događaju se kada oni padnu ili nespretnim rukovanjem završe tamo gdje ne bi trebali. Sigurnost u kuhinji trebala bi svakom vlasniku ili chefu restorana biti na prvom mjestu, a svaki bi zaposlenik trebao biti osposobljen za rad u kuhinji. Kod rezanja koristite rukavice protiv porezotina, a noževe nakon upotrebe vratite na svoje mjesto kako ne bi predstavljali opasnost za druge.

Pažljivo rukujte s noževima

DASKA ZA REZANJE SA 4 PODLOGE VARIOBOARD    RUKAVICE ZAŠTITNE PE, M, EXTRA ČVRSTE, 1 KOMAD  REZAČ ZA PIZZU, COMFORTLINE

Što god rezali, odmaknite se od kuhinjske podloge, a dasku za rezanje nikada ne stavljajte na klizavu površinu.

Najčudnija ozljeda u kuhinji #3 Ozljede zbog pada hladnjaka 

Organizacija kuhinje još jedna je prednost koja razlikuje dobrog šefa kuhinje od onoga koji to nije. Nespretno odlaganje stvari na povišene police ili pretrpavanje frižidera može vas koštati odlaska liječniku ili čak kirurgu.

Da, ozbiljni smo. Još jedna od čestih i najčudnijih situacija u kuhinji je prevrtanje hladnjaka ili zamrzivača. Pazite da najteže stvari uvijek stavljate na dno hladnjaka, a staklenke nikako nemojte držati u vratima jer će se prevrnuti kod otvaranja.

I police koje se nalaze iznad glave uvijek držite organiziranima kako vam ne bi ispadale stvari i završile na nečijoj glavi. Isto vrijedi i za noževe kojima definitivno nije mjesto u visećim policama.

Najčudnija ozljeda u kuhinji #4 Trovanje kemikalijama

Ne biste vjerovali koliko su kemikalije štetne kada ih držite na pogrešnim mjestima. One ne predstavljaju opasnost samo za vas već i za vaše goste.

Nemojte dozvoliti da bilo tko ima pristup ormariću u kojem se nalaze proizvodi za čišćenje ili neka druga vrsta kemikalije. Ako već moraju biti u kuhinji, držite ih pod ključem i nikako blizu hrane. Najbolje ih je držati podalje od kuhinje, u spremnicima u kojima inače odlažete stvari za održavanje kako ne bi završile u hrani.

Pažljivo čistite kuhinju i držite kemikalije podalje hrani

ZNAK UPOZORENJA ZA SKLIZAK POD, 59 X 28 CM           PROFI KOLICA SA POLUGOM ZA CIJEĐENJE BRISAČA, KANTA KAPACITETA 17 L     SPUŽVA ZA POSUĐE UPIJAJUĆA, 19X18CM, 5 KOMDA U PAKIRANJU

Usred nepravilnog rukovanja deterdžentima za pranje može doći i do razlijevanja tekućine po podu što može dovesti do proklizavanja i lomova. Kod čišćenja podova također vodite brigu da budu dobro osušeni i uvijek postavite upozorenje za sklizak pod.

Najčudnija ozljeda u kuhinji #5 Alergijske reakcije kod pripreme hrane

Kada je u pitanju strast prema kuhanju, ne razmišljamo o tome da neke namirnice mogu biti opasne. Naime, na svijetu postoji nekoliko tisuća vrsta alergena, a samim time ljudi su često izloženi alergijskim reakcijama i to već kod same pripreme hrane. Ne moraju je čak niti staviti u usta, a može ih stajati života.

Istina je, alergijska reakcija može nastati uslijed atopijskog dodira i dovesti do dermatitisa ili urtikarije, odnosno rinitisa i astme usred udisanja hrane. Najčešće se radi o morskim plodovima i ribi. Pa eto, prije nego se zaposlite kao kuhar, obavezno se testirajte na alergije.

Najčudnija ozljeda u kuhinji #6 Vatra na obrvama

Opekline. Svakodnevna pojava u kuhinji. Jeste li ikad pokušali flambirati? Danas je poznato da šefovi kuhinje često iskušavaju nove recepte i inovativne načine pripreme hrane koji ih dovode u opasnost. Flambiranje je definitivno među njima. Vatra prilikom flambiranja često završi na obrvama, trepavicama i odjeći.

Flambiranje

DRŽAČ ZA KUHINJSKI PRIBOR, PROLINE FLASTER HACCAP, 5MX5CM, 6 KOMADA U PAKIRANJU KAPA KUHARSKA OD FLISA, BANDANA, 23X32.5CM, 40 KOMADA U PAKIRANJU

Osim toga, tim načinom pripreme hrane može izgorjeti i čitava kuhinja pa treba biti vrlo oprezan. I opekline od prženja i prskanja ulja također su u ovoj kategoriji, kao i opekline kod rukovanja tavama s metalnom drškom. Samo ćemo reći da njima nije mjesto iznad friteze ili štednjaka gdje se prži i kuha, stoga ih nikad, ali baš nikad nemojte staviti tamo.

I još nekoliko savjeta za kraj…

  • Uvijek režite na dasci za rezanje, a noževe držite čistima i suhima.
  • Nikad nemojte stavljati nož u sudoper s pjenušavom vodom.
  • Aparat za gašenje požara obavezan je dio opreme u kuhinji!
  • Uvijek koristite malene ljestve da biste dosegnuli visoke police.

Nadamo se da ćete sigurnost u kuhinji od sada gledati na drugačiji način. Služite se pomagalima za rezanje i pripremu hrane kojih je danas zaista mnogo i spriječit će ove najčudnije ozljede u kuhiji.

Istražite ponudu Lifeheit proizvoda za profesionalce