Kako odabrati parnu postaju?

Objavljeno: 26.09.2016.

Hm… da… glačanje… Svakome najomiljeniji kućanski posao.

Toliko omiljen da jedva čekate još i čitati o glačanju. 

Ma samo se zezamo jer znamo da je to jedan od zamornijih kućanskih poslova. 

Toliko zamoran da nas većina samo gomila oprano rublje na jednu hrpu i “čeka pravo vrijeme” da je barem malo smanji.

Ako vaša hrpa rublja često skriva krevet ili stolac u kutu sobe tada je parna postaja pravo rješenje za vas.
A mi ćemo vam pomoći odabrati onu savršenu smiley

Što je parna postaja?

Leifheit parna postaja

Možda neki tek ulaze u svijet glačanja, pa započnimo s objašnjavanjem što je zapravo parna postaja. 

Parna postaja zagrijava glačalo tako da grije vodu u spremniku. A glačalo je preko cijevi za vodu spojeno na parnu postaju te se tako opskrbljuje parom pod tlakom.

Što je veći tlak pare to su veći izgledi da ćete u jednom potezu izglačati i gornju i donju stranu odjeće. Tako štedite vrijeme i prijeko potreban trud. 

Velika prednost parnih postaja je ta što se para proizvodi u odvojenom spremniku, pa je glačalo samo po sebi lakše i jednostavnije za korištenje od uobičajenih parnih glačala. 

A s druge strane, parne postaje su poprilično veće od samih glačala pa je potrebno više prostora na dasci za glačanje. No, Leifheit je riješio i taj problem s daskom za glačanje Air Active koja ima dodatno mjesto za cijelu parnu postaju smiley

Parnim postajama je Brzina drugo ime

Bez obzira koju parnu postaju kupili, njih sve povezuje jedno - brzina glačanja. 

Uzmimo za primjer košulju. Ne onu sintetičku i jeftinu, već onu bolje kvalitete - od čistog pamuka ili svile. Znate da je takve košulje užasno glačati. Ne užasno, nego nemoguće. Uvijek ostane barem jedan mali nabor s kojim nam se stvarno ne da više zezati.
E, to je uobičajen scenarij kod običnog glačala, a s parnom postajom dovoljan je samo jedan prelazak glačala preko tkanine i eto košulje bez nabora.

Kako odabrati najbolju parnu postaju?

Recimo da ste se odlučili za parnu postaju. Istina, malo je skuplja investicija, ali vrijedi svaku lipu. Sada je pravo pitanje koje značajke gledati? Koje su bitne, a koje je samo lijepo imati?

Pri odabiru stvarno morate biti sitničavi jer postoji hrpa kvalitetnih brendova parnih postaja. Pa kako izabrati najbolje? 

Ovdje su neki od glavnih savjeta koji će vam pomoći donijeti pravu odluku smiley

Savjet #1: Pratite recenzije parnih postaja

Prvi korak za odabir parne postaje je čitati recenzije na internetu

Započnite s proučavanjem recenzija na internetu. Postoji mali milijun foruma gdje korisnici komentiraju svoje parne postaje i dijele svoja iskustva. 

Isto tako, na internetu postoje i profesionalnije recenzije i testiranja raznih parnih postaja. Neka testiranja secirala su parne postaje do najsitnijeg detalja. 

Odaberite nekoliko najboljih recenzija i usporedite ih prema svojim važnim faktorima. Npr. prema cijeni, kvaliteti, performansama ili zapremnini spremnika.

Savjet #2: Izlazna snaga parne postaje

Sljedeći savjet je da razmišljate o izlaznoj snazi. O izlaznoj snazi ovisi koliko učinkovito parna postaja proizvodi i upravlja toplinom.
Neka okvirna preporuka je da gledate parne postaje s izlaznom snagom od 1200 W. Takva snaga će biti i više nego dovoljna i izglačat će one najzahtjevnije materijale. Naravno, slobodno se odlučite i za slabiju snagu.

Savjet #3: Vrsta površine na glačalu

Površina, tj. ploča ispod glačala smanjuje trenje između glačala i materijala odjeće. Ova površina štiti tkaninu i olakšava glačanje, a mogu biti napravljene od raznih materijala:

  • Aluminij: Uglavnom se nalazi na jeftinijim glačalima. S vremenom može postati 'ljepljiv' što može uzrokovati nabore na odjeći. No aluminij može imati i premaz koji mu produljuje vijek trajanja i rijetko kad za sobom ostavlja nabore na odjeći.
  • Nehrđajući čelik: Klizi glatko preko tkanine, a ploča se ravnomjerno grije. No tijekom glačanja trebate paziti na gumbe i zatvarače jer oni mogu oštetiti glačalo.
  • Keramika: Kao i nehrđajući čelik, glatko klizi preko tkanine, na odjeći ne ostavlja sjajne tragove i ravnomjerno širi toplinu.

Savjet #4: Proučite sve bitne specifikacije

Prije odabira parne postaje svakako bi trebali znati sve značajke koje jedna parna postaja može imati. Naravno, zbog posebnih značajka, neke parne postaje će biti malo skuplje od drugih, pa je bitno odrediti prioritet. Pa što bi sve trebali znati? 

  • Brzina zagrijavanja. Brzina zagrijavanja parnih glačala obično je oko 2 minute, no ima i onih koje se zagriju i do 1,5 minute. 
  • Pritisak pare. Pritisak pare obično se kreće od 4 bara pa sve do 6,5 bara.
  • Spremnik za vodu. Spremnik za vodu može biti odvojiv parne postaje, a može biti i integrirani. Isto tako neki spremnici za vodu imaju sistem protiv skupljanja kamenca, pa toplo preporučujemo da jednog takvog i odaberete.
  • Regulacija temperature. Kod nekih parnih postaja morate ručno regulirati temperaturu dok neka glačala sama reguliraju temperaturu ovisno o materiju kojeg glačaju. A to svakako olakšava naporno glačanje.

Naša preporuka: Leifheit daska za glačanje s parnom postajom

Leifheit daska za glačanje s parnom postajom

Zašto bi uvijek bilo ili-ili kad možete imati sve u jednom- dasku za glačanje s ugrađenom parnom postajom. A to znači da nećete trebati dodatni prostor na dasci za cijelu parnu postaju.
Osim što daska ima ugrađenu parnu postaju, ona ima još nekoliko dodatnih funkcija:

  • Klizanje zraka: omogućuje glačanje bez nabora
  • Usisavanje zraka: odjeća više “neće bježati” s daske za glačanje
  • Ekstrakcija zraka: uklanja višak pare.

Parna postaja ima maksimalan tlak do 6,5 bara i zagrije se u roku dvije minute. Glačalo je keramičko, s ergonomskom tipkom za paru, a spremnik za vodu ima kapacitet od 1 l. 

Mislimo da je ovo jedno od najboljih rješenja kad je u pitanju muka oko glačanja smiley

Slobodno zavirite u naš web shop i pogledate ostale daske za glačanje, glačala, posebne navlake za glačala i…

Ma toliko toga imamo da će vam možda i glačanje uz nas postati jedna od omiljenih zanimacija.

Barem se nadamo wink

Klik do glačanja bez muke