Kesteni i mlado vino: pripremite pravi jesenski party

Objavljeno: 11.10.2018.

Jesen je čarobna, a posebno su romantične boje lišća, jabuka i jesenskih plodova. Čak su i vinske mušice simpatične sve dok ih ne otjeraju zima i hladnoća.

I još prije nego počne sezona kuhanog vina, prava je prilika da uz posljednje zrake sunca pripremite jesenski party u kojem će glavnu ulogu imati pečeni kesteni i mlado vino.

Istina je da u prohladnim jesenskim večerima nema ljepšeg nego stiskati se uz vatricu i slušati pucketanje kestena koji se prevrću na rupičastoj podlozi. A još kad se skupe prijatelji pa se uz smijeh i mlado vino prepričavaju stari događaji... E to je neprocjenjivo. 

Tko ne bi želio tako provesti jesensku večer, bio bi čudan.

Vrijeme je za kestenijadu

Najpoznatija kestenijada održava se u Hrvatskoj Kostajnici (koja je ime dobila upravo po tom slatkom jesenskom plodu - kostanju). Osim Kostajnice, kestenijade i marunade održavaju se diljem cijele Hrvatske, a osim kestena, gosti mogu uživati u zabavnim i glazbenim programima te naravno - dobroj kapljici.

Gdje nabaviti kestene?

Sve što vam treba za dobru kestenijadu su vrt ili dvorište koji mogu, a i ne trebaju biti grijani. Trebat će vam i ognjište te naravno - kesteni.

Da biste bili sigurni u kvalitetu kestena, ispitajte teren gdje su ubrani. Za to vam neće trebati nikakva posebna oprema već samo lokacija šume.

Gdje nabaviti najbolje kestene

Kažu da najbolji kesteni, odnosno maruni rastu pod Učkom, a savjetujemo da izbjegavate vapnenačko tlo. S druge strane, najpogodnija su ilovito-pjeskovita tla s nešto većim postotkom gline.

Da biste bili sigurni da su kesteni kvalitetni, provjerite njihovu koru. Trebala bi biti sjajna i bez rupica, dok bi njihova težina trebala biti malo veća, a da pritom nisu vlažni već potpuno suhi.

Kako pripremiti kestene?

Nakon što ste nabavili savršene kestene, nemojte zeznuti njihovu pripremu. Kesteni se, kao što već znate, mogu peći i kuhati, a zapravo se najviše polemika vodi oko rezanja i vremena termičke obrade.

Kuhani kesteni

Iako se za pravu kestenijadu preporučuje pečenje kestena jer će njihov miris namamiti mnoge prolaznike, možete biti drugačiji od ostalih pa pripremiti i kuhane kestene.

Kesten pire

FINGERFOOD ČAŠA, PLASTIKA, 200ML, 7X7.2X7.2CM, 20 KOMADA U PAKIRANJU FINGERFOOD ČAŠA PISA, PLASTIKA, KOSA, 170ML, Ø5.9X8CM, 5 KOMADA U PAKIRANJU FINGERFOOD POSUDA PLASTIKA PS, 50ML, 5X4.5X4.5CM, 50 KOMADA U PAKIRANJU

Iako ne postoji zdraviji način termičke obrade jer se kod kuhanja kesten “rješava” malo vitamina, a kod pečenja minerala, neke osobe jednostavno više preferiraju kuhani kesten. On je punijeg okusa, može služiti za pripremu jela i slastica. Jedini problem predstavlja čišćenje.

Evo ekspresnog savjeta:

I kestenima prije kuhanja treba napraviti rez. Da. To je bio taj savjet. 

Naime, često ćete naletjeti na recepte pravilnog kuhanja kestena, no na informaciju da ih prerežete nećete uvijek naići. Napravite rez s gornje strane, pustite vodu (malo veću količinu vode) da proključa pa uronite kestene i kuhajte oko 20 minuta.

Pečeni kesteni

Većina ljudi ipak više voli kestene pećene na vatri (na rupičastom plehu) ili na štednjaku (na tavi), a moguće ih je jednako dobro ispeći i u pećnici.

A rezanje? Nemojte se mučiti križićima. Kestenu jednostavno zarežite koru poprijeko, s one strane koja nije spljoštena. Ako ih pečete u pećnici, tada ih prije pečenja još malo poškropite vodom. Gotovi su onda kada se rastvore i unutrašnjost ploda dobije laganu boju.

Saznajte kako ispeči kestene u pećnici

   SALVETA ROYAL COLL. 40X40CM, MAJESTIC DEER, 50 KOMADA U PAKIRANJU   SALVETA ROYAL COLL. 40X40CM, RUSSEL, 50 KOMADA U PAKIRANJU

Da biste ih lakše gulili, dovoljno je da ih pravilno ispečete (do kraja), a pomoći će vam i umotavanje u vlažnu krpu koja će nakon pečenja omekšati koru.

Kako poslužiti kestene?

Aha! Stvarno ste mislili ste da su vam za jesenski party potrebni samo kesteni? A u čemu ćete ih poslužiti?

Klasika, bez previše kompliciranja, to je naš savjet. Preporučujemo papirnate konusne vrećice ili “tuljce”. One su najspretnije za nošenje, a najčešće su izrađene od masnog papira. Tako je nemoguće opeći prste.

Kestenijada party

FINGERFOOD POSUDA PURE KONUSNA, DRVO, Ø12.5X24CM, 50 KOMADA U PAKIRANJU   VREĆICE PAPIRNATE NEWSPRINT ZA KROMPIRIĆE, MASNI PAPIR, 27X19X19CM, 1000 KOMADA U PAKIRANJU   KONUSA POSUDA PURE ZA POMMES FRITES DRŽAČ ZA UMAK, KATON, 100GR, 50 KOMADA U PAKIRANJU

Možete odabrati i konusne posude koje su još k tome izrađene od recikliranog papira pa ih možete uz ostatke oguljenih kestena baciti u bio otpad.

A mlado vino?

U slatke jesenske gušte ubraja se i vino. Prije nego što postane pravo, veliko i odraslo, vino je najslađe kad je mlado i još podsjeća na okus grožđa. Slatka vinska kapljica odlična je za završetak jesenskog partyja.

ČAŠE PLASTIČNE KRISTAL NA STALKU PS, INVITATION, 0.2L, 20 KOMADA U PAKIRANJU  ČAŠE PLASTIČNE KRISTAL NA STALKU ZA CRVENO VINO 0.2L, 10 KOMADA U PAKIRANJU    ČAŠE PLASTIČNE KRISTAL PS, 0.2L, 10 KOMADA U PAKIRANJU 

Ako planirate organizirati jesenski party, za posluživanje vina iskoristite plastične čaše na stalku koje izgledaju efektno i sofisticirano.

Nama je još jedino preostalo zaželjeti vam da uživate, a vas šaljemo u naš web shop gdje se možete pripremiti za uživanje u jesenskom vikendu. 

Jesenski party uz jednokratni pribor