Pobijedite nesanicu uz pomoć aromaterapije

Objavljeno: 27.10.2016.

Jeste li noćas dobro spavali?

Na žalost je velika vjerojatnost da niste.

Naime, čim se na vratima pojavi jesen, preplavi nas neka depresija. Dani su sve tmurniji i hladniji, često pada kiša, a mi bi htjeli ostati kod kuće ušuškani u krevetu, a kad bi trebali ići spavati nikako da zaspimo.

A kao točka na i, ovog vikenda se sat mijenja unatrag (s 3 na 2 sata) što će nam dodatno poremetiti san. Dulje ćemo spavati, a kasnije ćemo ići u krevet.

Pa ako već sada teško zaspite ili se budite tijekom noći, možda će vam pomoći aromaterapija mirisa.

Eterična ulja i mirisi

Blagodati eteričnih ulja su beskrajne! Ona smiruju, opuštaju, pune nas energijom, a neka na nas djeluju i kao afrodizijak.

No da bi eterična ulja osim ugodno mirisa imala i terapijsko djelovanje, ona trebaju biti prirodna i kvalitetna.

Naime, na tržištu se eterična ulja često miješaju s jeftinijima ili im se dodaju razni aditivi, pa budite sigurni da ste nabavili eterično ulje od pouzdanih proizvođača kao što je Soehnle.

Kako primijeniti aromaterapiju mirisa

Eterična ulja mogu se utrljati na kožu ili inhalirati, ali se nikada ne smiju uzimati oralno. Mi ćemo se usredotočiti na inhalaciju, tj. na aromaterapiju koja će vas pripremiti na spavanje i dati vam kvalitetan odmor.

Najpopularniji načini za aromaterapiju su uljne lampe, raspršivači mirisa i tople kupke.

Tako u posudu od aroma lampe ili raspršivača mirisa možete naliti eterično ulje i pomiješati ga s vodom.

Raspršivač mirisa Soehnle

Zatim postoje i električni raspršivači koji rade po principu topline. U njih se ulije ulje i ukopčaju se u struju. Kad se aparat zagrije, molekule ulja se raspršuju po prostoriji.

Raspršivač mirisa s LED rasvjetom Lucca

Prije nego ih počnete koristiti, imajte na umu da je za ugodnu atmosferu bitan svjež zrak pa je spavaću sobu potrebno zračiti najmanje dva puta na dan po 15-ak minuta.

Evo nekoliko najpopularnijih eteričnih mirisa za opuštanje i bolji san.

1. Eterično ulje lavande

Eterično ulje lavande će vas smiriti i pripremiti za spavanje

Nema sumnje da je lavanda jedan od najboljih i najpopularnijih opuštajućih mirisa.

Smatra se prirodnim lijekom za nesanicu, pa se često nalazi u sapunima i proizvodima za opuštajuću kupku i parfemima. Bitno je spomenuti da se njezinim ekstraktom sve više pune i jastuci.

Mirisno ulje lavande

Dakle, nos pun ovog ljubičastog cvijeća može vam pomoći da brže zaspite, bolje spavate i probudite se svježe odmorni. Isto tako, lavanda djeluje antiseptički i usporava živčani sustav pa je zbog toga odlična i protiv stresa. Prema statistikama najučinkovitija je kod žena, mlađih osoba i onih s blagom nesanicom.

Kako bi bolje spavali, na jastuk možete nakapati par kapi eteričnog ulja ili ga dodati u raspršivač mirisa.

Ako želite dobiti maksimalno opuštanje tada pomiješajte 3 kapi lavande s 3 kapi kamilice i 2 kapi eteričnog ulja jasmina.

2. Eterično ulje kamilice

Eterično ulje kamilice opušta živce i mišiće

Druga po redu najpoznatija biljka za opuštanje je zasigurno kamilica. Ova biljka odavno je poznata kao opuštajuće i smirujuće sredstvo, pa se za bolji san često preporučuje piti topli čaj od kamilice prije spavanja.

Naime, kamilica sadrži tvar, tj. flavonoid apigenin koji djeluje na naš mozak kao lijekovi za anksioznost, a uz to podiže razinu glicina u tijelu - aminokiselinu koja opušta živce i mišiće.

3. Eterično ulje vanilije

Eterično ulje vanilije opušta i pročišćuje organizam

Vanilija se smatra jednim od najpopularnijih i najskupljih začina na svijetu, a ima širok spektar primjene. Najčešće je koristimo u kolačima, proizvodima za njegu tijela te aromaterapiji jer njezin miris opušta i pročišćuje organizam. Vanilija također uklanja stres, groznicu, nesanicu te ublažava reumu.

Mirisno ulje vanilije

Dodajte eterično ulje vanilije u toplu kupku ili raspršivač prije spavanja ili poslije napornog dana i riješite se svih nakupljenih briga.

4. Eterično ulje jasmina

Eterično ulje jasmina ima i afrodizijačka svojstva

Jasmin se već odavno koristi za izradu parfema i proizvoda za njegu kože. U mnogim je kulturama poznat po svojih afrodizijačkim svojstvima i kao jedno od najučinkovitijih antidepresiva.

Koliko je jasmin učinkovit dokazuje činjenica da ga čak i liječnici preporučuju kod ublažavanja stresa, depresije, nervoze, nesanice i sličnih poremećaja.

Mirisno ulje jasmina

Dokazano opušta um i tijelo, podiže raspoloženje i uspješno suzbija negativne emocije kao što su ljutnja i tuga.

Za što bolji učinak pomiješajte par kapi eteričnog ulja jasmina s par kapi eteričnog ulja kamilice, citrusnim uljima ili ružom.

Za kraj nekoliko savjeta za sigurnu upotrebu eteričnih ulja

Eterična ulja čuvajte u tamnim bočicama (najbolje ih je ostaviti u originalnim bočicama) i hladnim mjestima jer se njihova ljekovita svojstva zbog svjetla, topline i vlage mogu smanjiti.

Naravno, eterična ulja nikako ne smijete uzimati oralno, a ukoliko dođe do kontakta ulja s očima, isperite ih blagim proizvodom za čišćenje lica.  

Slobodno isprobajte i druge mirise koji vas mogu smiriti kao što je miris cimeta i sjećanje na bakine kolače. Nakon što odaberete svoj idealan miris, dovedite ga u spavaću sobu.

Opustite um, riješite se nesanice i pružite si čudesnu aromaterapiju.

Vjerujte nam na riječ, spavat ćete kao beba smiley

Želimo vam slatke snove!

Pružite si pravi wellness prije spavanja