Objavljeno: 09.12.2016.

Ajmo… u planine, u planine jer tamo nema zime!

Nikad nam baš nije bila jasna ova pjesma, ali istina je da prilikom penjanja ne osjećate previše hladnoću.

Svaki planinar zna koliko je važno dobro se spakirati. Na planini si sam. Nema nikoga, nema ceste na kojoj te može pokupiti netko tko se kreće usput.

Jedino tko može doći po tebe Gorska služba spašavanja (GSS), a to znači samo jedno - radi se o stvarno kriznoj situaciji i o tvojoj nesreći će pisati svi portali. Joooj ne!

OK, ovdje nećemo pisati o pakiranju za ekspediciju koja traje tjednima, već o praktičnim stvarima koje bi trebali imati na kraće izlete u planinu.

Sveto trojstvo: gojzerice, čarape i ruksak

Prije nego što krenete u brda morate definitivno imati tri stvari:

  1. Gojzerice - koliko god bilo vruće u planine se ne ide u patikama. Pogotovo ne u starkama. S takvom obućom uopće ne bi smjeli kročiti na bilo kakvu uzvisinu.
  2. Čarape za planinarenje - tanke sintetičke čarape uzrokovat će žuljeve. Nije se lako penjati ni kad je sve savršeno, a penjanje sa žuljevima na petama zvuči kao aktivni odmor iz pakla. Dobro odaberite čarape
  3. Ruksak - leđa se baš loše oznoje prilikom uspona. Pokušajte naći ruksak koji ima otvor tj. mjesta za ventilaciju. Dobro bi bilo da se radi o ergonomskom ruksaku koji je vodootporan. Dobro procijenite i veličinu ruksaka. 

Što sve staviti u ruksak za planinarenje?

1. Bočice s vodom i termosica

Prvo pravilo svakog putovanja: Nikuda bez vode! 

Sa sobom bi trebali ponijeti minimalno 1,5 litre po osobi, a neki ruksaci imaju predviđeno mjesto za vrećice s vodom pa tako štede prostor.

No ako nemate “profesionalnu opremu”, vodu je pametnije raspodijeliti u više manjih bočica.

Termos boca je obabvezna ljeti i zimi

 

Također, u zimskim i ljetnim mjesecima uvijek imajte termos bocu sa sobom. Ljeti čuva hladnoću, a zimi toplinu.
Ima li išta bolje od malo odmora usred prirode uz topli čaj?

2. Termo čaša za kavu

Ako je kava vaš najbolji prijatelj i potreban vam je samo mali gutljaj ovog crnog napitka za dodatnu energiju i volju kako bi došli do vrha, tada nikako ne možete bez termo čaše za kavu.

Termo čaša za kavu

Možete piti kavu u autu dok putujete do početne točke avanturističkog planinarenja, a i bit će vam vjerni suputnik tijekom putovanja prema gore.

Uz praktičan klizni poklopac, pit ćete bez prolijevanja, a kava će ostati vruća i do nekoliko sati.

3.  Kutijice za pohranu sendviča

Iako će vas na vrhu u planinarskom domu dočekati topli grah, gulaš ili neko dobro meso s roštilja, vjerojatno je da ćete već ogladniti i na putu prema gore.

Svježi zrak i tjelesna aktivnost znače i povećani apetit.

Procijenite sami koliko ćete pojesti, a hranu podijelite u više manjih obroka.

Sendviče spakirajte u papirnate kutije za hranu, a kada ste gotovi s jelom nemojte zagađivati prirodu i pospremite sve za sobom.

4. Posuđe za pohranu hrane

Kako ne bi jeli samo sendviče, čokoladice i banane, možete sa sobom uzeti i praktično posuđe u kojem hrana ostaje svježa kao i kad ste je stavili unutra.

Kod kuće možete napraviti zdravi Smoothie kako bi se tijekom planiranja naoružali dodatnim vitaminima i mineralima ili možete spremiti neku zdravu salatu i pohraniti je u posudicu. Dobro je napomenuti kako ove posudice ne propuštaju zrak ni vodu, pa nema razloga za brigu smiley

5. Otvarač za konzerve

Svi znamo da se je za planinarenja i dulja putovanja najbolje opskrbiti konzervama. Praktične su i ne zauzimaju mnogo mjesta.

Možete uzeti konzervu tune, paštetu, kuhani grah s čilijem, gulaš… Ma imate mnogo toga za izbor.

No, što kada te konzerve treba otvoriti? Neke konzerve na sebi nemaju otvarač, pa se snalazimo svime što imamo oko sebe. Na primjer malim nožićem koji često nema zadovoljavajući rezultat.

Zato uvijek sa sobom uzmite otvarač za konzerve i pribor za jelo da možete s nečim vaditi hranu iz konzerve smiley

Otvarač za konzerve

6. Plastični tanjuri i pribor za jelo

Ako se radi o podužem planirenju, vjerojatno ćete trebati uzeti i malo veći odmor. Barem od pola sata koje bi trebali iskoristiti za opuštanje i dobivanje dodatne energije.

Dakle, dobro vrijeme za prizalogajiti nešto smiley

Kako ne bi jeli s nogu ili direktno s konzerve, pronađite neko lijepo mjesto, sjednite na travu, iz ruksaka uzmite papirnati tanjur i pribor za jelo i - dobar vam tek.

Papirnati tanjur

Nakon obroka, sve lijepo pospremite sa sobom i krenite dalje do svojeg odredišta.

7. Maramice - suhe i vlažne

Ima ljudi koji su od malena naučeni da ne izlaze iz kuće bez paketa maramica. Ako niste jedan od te vrste prisilite se da na planinarenje uzmete paket maramica, rolu toalet-papira, a može i papirnate ubruse i salvete.

Naravno, vlažne maramice su uvijek dobrodošle.

8. Kabanica za kišu koja može iznenaditi

Zamislite se s kišobranom kako se spuštate. Svoj planinarski izlet tempirajte prema vremenskoj prognozi, a kabanicu uzmite samo za nepredviđenu kišu.

9. Rezervna odjeća

Uvijek sa sobom ponesite rezervnu odjeću. Barem čarape. Na planini ili planinarskom domu ne morate lijepo izgledati, no ako su vam čarape, majica i hlače vlažne od znoja nastat će veliki problem.

Moguće je da se prehladite.

10. Otvarač za boce

I na samom kraju, uzmite sa sobom otvarač za boce! Zašto?

Pa da proslavite što ste došli do cilja smiley

Otvorite bocu najomiljenijeg pića, uzmite čaše (mogu biti i plastične, ali na stalku) i nazdravite!

Želimo vam sunčan dan u planinama.

Odaberi svoju termos bocu