Što vam sve treba za proslavu prvog maja?

Objavljeno: 20.04.2017.

Prvog svibnja tradicionalno se slavi prvi maj ili praznik rada. A to znači da napokon počinje sezona roštiljanja!

Roštiljada je prava prilika za otići u prirodu, za družiti se oko žara i naravno - za prejesti se ukusnog mesa s roštilja.

Iako je praznik rada tek za 10-ak dana, sigurni smo da već detaljno razrađujete cijeli plan za roštiljadu. 

Za početak trebate: 

  • okupiti društvo, 
  • napraviti računicu koliko mesa i ugljena treba kupiti, 
  • što ćete servirati za prilog uz meso,
  • organizirati prijevoz,
  • shvatiti isplati li se ići s jednim ili dva roštilja,
  • napraviti popis jednokratnih stvari koje trebate uzeti sa sobom - čaše, pribor za jelo, salvete, posude…

Odabir mesa za roštiljanje

Nakon ovog zamornijeg dijela, počinje onaj zabavan - nabavka mesa! Vratina, ražnjići, ćevapi, pljeskavice s ribanim sirom, piletina, pileća krilca i batci za glodanje…. Mmmmm… 

Što god odabrali, važno je da meso za roštilj ne bude krto. Ako kod kuće pripremate pljeskavice ili ćevape svakako ih pripremite dan prije, razdvojite folijom i ostavite u hladnjaku. 

Uz ovo ukusno meso, jeger i kobasice uvijek su dobar izbor, a za roštilj birajte one malo pikantnije.

4 ukusne marinade za meso

Ukusne marinade za roštilj

Odabir mesa je prvi korak, a slijedi ga mariniranje. Marinade su najvažniji sastojci kod pripremanja roštilja jer dobra marinada ne samo da čini meso sočnim i ukusnim, već ga čini i zdravijim. 

Zato ćemo s vama podijeliti nekoliko recepata za marinadu koje su pomalo drugačije od onih tradicionalnih. Moramo reći da su nama omiljene baš zbog toga jer su malo drugačije smiley

Marinada od narančinog soka i meda

  • 200 ml narančina soka
  • 100 ml limunovog soka
  • malo naribane limunove korice
  • 1/2 žličice papra
  • 1/2 žličice senfa
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 2 žlice meda

Ova marinada odlična je za pileće batke, zabatke i krilca. 

Općenito govoreći, janjetinu i teletinu preporučljivo je marinirati od četiri do šest sati, svinjetinu i perad od dva do četiri sata, a ribu i povrće od pola sata do sat. 

Marinada od Coca-Cole

  • 250 ml Coca-Cole
  • 3 čajne žličice meda
  • 3 čajne žličice soya sosa
  • 3 čajne žličice ulja
  • 3 režnja češnjaka (usitniti)
  • 2 čajne žličice limunovog soka
  • Malo pakiranje pasirane rajčice

Ova marinada odlična je za žilavija mesa, kao što su svinjska rebarca. Coca-Cola će omekšati meso koje će se topiti u ustima. Marinirajte meso najmanje dva sata. 

Meksička marinada

  • 1/3 šalice jabučnog octa
  • 1/3 šalice bijelog octa
  • 1/3 šalice maslinovog ulja
  • 3 češnja češnjaka (usitnjenih)
  • sok od jednog limuna
  • 2 žličice kumina
  • žličica mljevenog crnog papra
  • žličica origana
  • žličica soli

U ovoj marinadi, marinirajte meso barem jedan dan. 

Marinada s jogurtom

  • 200 ml jogurta
  • 2 žlice ulja
  • korica i sok jedne naranče
  • manji luk 
  • 2 češnja češnjaka (usitnjena)
  • 1/2 žličice cimeta
  • žličica svježe naribanog đumbira
  • sol, papar

Ova marinada voli sve vrste mesa i odlična je za one koji vole istočnjačke okuse.

Umaci za meso s roštilja

Umaci za meso s roštilja

Umaci su posebna priča i mogu podići najjednostavniji roštilj na potpuno novi nivo. Pa čak i ako meso ne uspije kao što ste očekivali smiley

Ukusne umake je vrlo lako i pripremiti.

Na primjer, za barbecue umak (umak za roštilj) pomiješajte kečap, senf, sitno sjeckani luk, malo tabasca, sjeckani peršin i med. Uz ovaj žestoki umak predlažemo da pripremite i malo laganiji tzatziki umak. Naribajte svježi krastavac, nježno ga stisnite da pusti višak vode i pomiješajte ga s kiselim vrhnjem, malo soli i sjeckanim češnjakom.

Pripremljene umake pohranite u posudu s poklopcem ili u posudu za pripremu umaka.

Još nekoliko savjeta za roštiljanje:

Sve što vam treba za roštilje je kvalitetno meso, ali trebate paziti da ne bude prekrto

Papstar Pure je u potpunosti biorazgradiv

  • Uz pribor za jelo, preporučujemo i uvijek zaboravljene čačkalice, salvete ili papirnate ubruse
  • Ako ćete pojednostaviti pripremu salata i rezat ćete povrće na licu mjesta, uzmite sa sobom nož za ljuštenje kako bi olakšali guljenje svježih krastavaca i ostalog povrća
  • Da bi pohranili ostatak pečenog mesa, uzmite sa sobom posude za hranu i foliju
  • Poslije ugodnog druženja, važno je za sobom sve ostaviti čisto, pa nemojte zaboraviti na vreće za smeće

Nadamo se da ove godine za prvi maj neće kišiti. No i ako hoće, barem ove godine prvi maj ne pada u nedjelju, već ponedjeljak.

Nadamo se da ćete se dobro zabaviti i najesti smiley

Sretan vam praznik rada i naoružajte se svim potrebnim stvarima da ga proslavite kako treba!

Jednokratni Papstar asortiman za savršen roštilj