
Objavljeno: 20.04.2017.
Prvog svibnja tradicionalno se slavi prvi maj ili praznik rada. A to znači da napokon počinje sezona roštiljanja!
Roštiljada je prava prilika za otići u prirodu, za družiti se oko žara i naravno - za prejesti se ukusnog mesa s roštilja.
Iako je praznik rada tek za 10-ak dana, sigurni smo da već detaljno razrađujete cijeli plan za roštiljadu.
Za početak trebate:
- okupiti društvo,
- napraviti računicu koliko mesa i ugljena treba kupiti,
- što ćete servirati za prilog uz meso,
- organizirati prijevoz,
- shvatiti isplati li se ići s jednim ili dva roštilja,
- napraviti popis jednokratnih stvari koje trebate uzeti sa sobom - čaše, pribor za jelo, salvete, posude…
Odabir mesa za roštiljanje
Nakon ovog zamornijeg dijela, počinje onaj zabavan - nabavka mesa! Vratina, ražnjići, ćevapi, pljeskavice s ribanim sirom, piletina, pileća krilca i batci za glodanje…. Mmmmm…
Što god odabrali, važno je da meso za roštilj ne bude krto. Ako kod kuće pripremate pljeskavice ili ćevape svakako ih pripremite dan prije, razdvojite folijom i ostavite u hladnjaku.
Uz ovo ukusno meso, jeger i kobasice uvijek su dobar izbor, a za roštilj birajte one malo pikantnije.
4 ukusne marinade za meso
Odabir mesa je prvi korak, a slijedi ga mariniranje. Marinade su najvažniji sastojci kod pripremanja roštilja jer dobra marinada ne samo da čini meso sočnim i ukusnim, već ga čini i zdravijim.
Zato ćemo s vama podijeliti nekoliko recepata za marinadu koje su pomalo drugačije od onih tradicionalnih. Moramo reći da su nama omiljene baš zbog toga jer su malo drugačije
Marinada od narančinog soka i meda
- 200 ml narančina soka
- 100 ml limunovog soka
- malo naribane limunove korice
- 1/2 žličice papra
- 1/2 žličice senfa
- 2 žlice maslinova ulja
- 2 žlice meda
Ova marinada odlična je za pileće batke, zabatke i krilca.
Općenito govoreći, janjetinu i teletinu preporučljivo je marinirati od četiri do šest sati, svinjetinu i perad od dva do četiri sata, a ribu i povrće od pola sata do sat.
Marinada od Coca-Cole
- 250 ml Coca-Cole
- 3 čajne žličice meda
- 3 čajne žličice soya sosa
- 3 čajne žličice ulja
- 3 režnja češnjaka (usitniti)
- 2 čajne žličice limunovog soka
- Malo pakiranje pasirane rajčice
Ova marinada odlična je za žilavija mesa, kao što su svinjska rebarca. Coca-Cola će omekšati meso koje će se topiti u ustima. Marinirajte meso najmanje dva sata.
Meksička marinada
- 1/3 šalice jabučnog octa
- 1/3 šalice bijelog octa
- 1/3 šalice maslinovog ulja
- 3 češnja češnjaka (usitnjenih)
- sok od jednog limuna
- 2 žličice kumina
- žličica mljevenog crnog papra
- žličica origana
- žličica soli
U ovoj marinadi, marinirajte meso barem jedan dan.
Marinada s jogurtom
- 200 ml jogurta
- 2 žlice ulja
- korica i sok jedne naranče
- manji luk
- 2 češnja češnjaka (usitnjena)
- 1/2 žličice cimeta
- žličica svježe naribanog đumbira
- sol, papar
Ova marinada voli sve vrste mesa i odlična je za one koji vole istočnjačke okuse.
Umaci za meso s roštilja
Umaci su posebna priča i mogu podići najjednostavniji roštilj na potpuno novi nivo. Pa čak i ako meso ne uspije kao što ste očekivali
Ukusne umake je vrlo lako i pripremiti.
Na primjer, za barbecue umak (umak za roštilj) pomiješajte kečap, senf, sitno sjeckani luk, malo tabasca, sjeckani peršin i med. Uz ovaj žestoki umak predlažemo da pripremite i malo laganiji tzatziki umak. Naribajte svježi krastavac, nježno ga stisnite da pusti višak vode i pomiješajte ga s kiselim vrhnjem, malo soli i sjeckanim češnjakom.
Pripremljene umake pohranite u posudu s poklopcem ili u posudu za pripremu umaka.
Još nekoliko savjeta za roštiljanje:
- Meso nemojte pikati vilicom kako ne bi ispustilo sok. Okrećite ga hvataljkom i pecite dok postigne dobru boju
- Uzmite sa sobom pladanj za pečenje na koji ćete odlagati pečeno meso.
- Ako ćete pripremati salate kod kuće, stavite ih u papirnate posude za salatu, a uz njih spakirajte i plastični pribor za salatu. Malo elegancije u prirodi nikome ne škodi
- U prirodu nikada nemojte ići bez otvarača za konzerve. Možda će vam trebati za otvaranje pasirane rajčice, kiselih krastavaca ili graha
- Sa sobom uzmite čaše, tanjure, žlice, noževe i vilice. Preporučujemo da odaberete liniju Papstar Pure koja je u potpunosti biorazgradiva, kompostirajuća i nije štetna za ljudsko zdravlje
- Uz pribor za jelo, preporučujemo i uvijek zaboravljene čačkalice, salvete ili papirnate ubruse
- Ako ćete pojednostaviti pripremu salata i rezat ćete povrće na licu mjesta, uzmite sa sobom nož za ljuštenje kako bi olakšali guljenje svježih krastavaca i ostalog povrća
- Da bi pohranili ostatak pečenog mesa, uzmite sa sobom posude za hranu i foliju
- Poslije ugodnog druženja, važno je za sobom sve ostaviti čisto, pa nemojte zaboraviti na vreće za smeće.
Nadamo se da ove godine za prvi maj neće kišiti. No i ako hoće, barem ove godine prvi maj ne pada u nedjelju, već ponedjeljak.
Nadamo se da ćete se dobro zabaviti i najesti
Sretan vam praznik rada i naoružajte se svim potrebnim stvarima da ga proslavite kako treba!