Kako napraviti prirodan deterdžent za čišćenje podova?

Objavljeno: 08.09.2016.

Dobro… možda ne jedete baš s poda, ali zašto podove ne bi očistili prirodnim, netoksičnim sredstvima za čišćenje?

Možda imate kućne ljubimce ili mališane koji pužu i igraju se na podu. A da ne spominjemo da vjerojatno i povremeno protrčkarate bosonogi od sobe do kuhinje.

Ili kupaone.

A tako vam na stopalima, pa i na čarapama mogu ostati štetni ostaci deterdženata koje isto tako nosite sa sobom u krevet.

Ali i ne samo to. Zar stvarno želite i udisati te kemikalije samo zato da imate čiste podove?

5 prednosti prirodnih sredstava za čišćenje

 1. Ne sadrže štetne sastojke. Prirodna sredstva za čišćenje ne iritiraju i ne štete koži zbog svojih prirodnih sastojaka. Isto tako ne ostavljaju tragove kemikalija na podovima.
 2. Jednako su učinkovita kao i kupovna sredstva. Iako su napravljena kod kuće, sredstva za čišćenje podova mogu biti u jednakoj mjeri djelotvorna kao i kupovna sredstva. Neka će čak i bolje očistiti mrlje na podovima.
 3. Čuvaju zdravlje. Kad čistimo podove, ne udišemo štetne kemikalije koje većina kupovnih sredstava za čišćenje sadrže. A isto tako pogodna su za one sklone alergijama, pa se više ni oni neće moći izvlačiti od kućanskih poslova :)
 4. Ugodnog su mirisa. Zbog kupovnih sredstava za čišćenje nerijetko trebamo provjetravati cijelu prostoriju. U prirodna sredstva koje napravite sami kod kuće možete dodati bilo koje mirise pomoću eteričnih ulja. Lavanda, majčina dušica, čajevac, eukaliptus… Zaista ih ima mnogo, pa ćete vjerojatno naći i nešto za sebe :)
 5. Jeftinija su. Sastojke je vrlo lako nabaviti i nisu skupi. Zapravo, većinu njih već imate i kod kuće. Samo trebate otići do kuhinje i zaviriti na policu.

Napravite sami prirodna sredstva za čišćenje

1. Univerzalno prirodno sredstvo za čišćenje

Ovaj recept je stvarno univerzalno sredstvo za sve vrste podova. Pločice, laminat, drvo, brodski pod, linoleum, bambus, vinil… Možete ga čak koristiti i na mramoru i granitu.

Sastojci:

 • žličica ribanog prirodnog sapuna
 • litra destilirane vode
 • 2 žlice boraksa (možete ga nabaviti u svakoj ljekarni)
 • žličica limunske kiseline

Kad se voda zagrije, dodajte sapun i miješajte sve do kad se sapun ne rastopi u vodi. Nakon toga dodajte sve ostale sastojke. Zatim u kantu natočite toplu vodu, dodajte 3 jušne žlice sredstva za čišćenje i prebrišite pod.

I to je to smiley

Ostatak sredstva za čišćenje čuvajte u staklenoj ili plastičnoj boci.

2. Prirodno sredstvo za čišćenje podova bez potrebnog ispiranja

Par kapi eteričnog ulja i svako sredstvo za čišćenje podova će lijepo mirisati

Ovo je jedan od najjednostavnijih recepata za čišćenje podova. Toliko jednostavan da samo trebate zaviriti ispod kuhinjskog sudopera i već imate skoro sve sastojke.

S ovim sredstvom riješit ćete se masnoća i prljavštine, a još k tome ubija sve bakterije! Čak i one skrivene između pločica.

I fino miriše smiley

Sastojci:

 • kanta vode
 • 1/4 šalice alkoholnog octa
 • 15 kapi eteričnog ulja po želji

U kantu vode dodajte 1/4 šalice alkoholnog octa i 15 kapi eteričnog ulja po želji. I to je to! Operite pod i pričekajte da se osuši. Bez muke i nauke smiley

Ovo sredstvo je odlično za keramičke pločice, laminat, pa čak i drvene podove.

3. Prirodno sredstvo za potpunu dezinfekciju podova

Ovaj recept je odličan za podove u kupaonici i svugdje gdje je potrebna dobra i redovita dezinfekcija podova.

Sastojci:

 • 3 litre vruće vode
 • 1/4 šalice boraksa

U kanti pomiješajte vodu i boraks te sve pomiješajte pomoću mopa. Boraks je odlično dezinfekcijsko sredstvo pa će očistiti i najtvrdokornije mrlje. I bitno je napomenuti kako ne trebate isprati podove nakon čišćenja s ovim sredstvom.

4. Prirodno sredstvo protiv tvrdokornih mrlja na podovima

Ovo sredstvo za čišćenje podova će riješiti i najtvrdokornije mrlje

Ovo je jedan od najboljih recepata za čišćenje najtvrdoglavijih mrlja - ljepljivih mrlja od sokova, blata, masti, nakupljene prljavštine... Ma svega.

A također je dobar za većinu podova.

Sastojci:

 • kanta tople vode
 • 1/2 šalice alkoholnog octa
 • 1/2 šalice alkohola (ili vodke, ako vam nije žao smiley)
 • 2 žlice tekućeg deterdženta
 • 15 kapi eteričnog ulja

Napunite kantu s toplom vodom i dodajte sve sastojke. Nakon što operete podove, namočite čistu krpu u toplu vodu i njome prebrišite podove.

Dodatni savjet: ako želite pojačati djelovanje ovog sredstva, dodajte ¼ šalice sode bikarbone.

5. Prirodno sredstvo za poliranje podova

Kad smo se riješili svih mogućih mrlja, vrijeme je za “završni finish” - poliranje podova. Zbog kombinacije maslinovog ulja i eteričnog ulja limuna, vaši podovi će mirisati jednako dobro kao što će i izgledati. Ovo sredstvo je također pogodno za skoro sve vrste podova, pa čak i laminat i drvo.

Sastojci:

 • 1/4 šalice maslinovog ulja
 • 1/3 šalice alkoholnog octa
 • 12 kapi eteričnog ulja limuna
 • 5 šalica tople vode

Sve sastojke izmiješajte i ispolirajte podove pomoću mopa ili krpe. Ako je pod nakon poliranja previše sklizak, prebrišite ga suhom pamučnom krpom.

Što je s priborom za čišćenje?

Uz sredstva za čišćenje podova, potreban vam je i odgovarajući pribor

Da bi vam podovi bili čisti kao suza, uz ova prirodna sredstva potreban vam je i kvalitetan pribor za čišćenje podova.

A tu u pomoć dolaze Leifheit proizvodi - u kojima su kvaliteta, multifunkcionalnost, ergonomičnost i ekonomičnost spojeni u jedno.

A koje bi vam mi proizvode preporučili?

 • Supra metla. Prije nego započnete s brisanjem poda, potrebno ga je i dobro pomesti, zar ne? A većina nas ima metle stare 100 godina, pa vas često poslije metenja poda, ruke bole i tri dana poslije. Da bi izbjegli ovako bolnu vrstu sporta, dobro će vam doći Supra metla koja mete svu prašinu, dlake i prljavštinu s poda. Njome možete mesti parkete, laminate, pločice, pa čak i neravne kamene podove. A kod tvrdokornih mrlja može poslužiti i kao četka za ribanje. Sada imate kvalitetan temelj za brisanje poda.
 • Brisač poda Multimop. Zašto multimop? Jer ima tri funkcije u jednom: čisti grube nečistoće, a kad ga namočite u ova prirodna sredstva za čišćenje, kompletno uklanja svu vodu s poda. Opremljen je s grubom četkom, mekom i zamjenjivom spužvom te gumenim čistačem.
 • Set za čišćenje podova Classic mop. Ako nemate kantu (ili barem nije dovoljno velika) gdje ćete izmiješati sve sastojke za ove prirodne deterdžente? S Leifheit setom za čišćenje dobit ćete brisač poda i kantu čiji je kapacitet čak 12 litara! A odmah ima i cijedilo da kod kuće ne bi slučajno napravili pravu malu poplavu. Ako vam nije potreban mop, Leifheit u ponudi ima i samo kante koje imaju ugrađeno cjedilo.

Ovo su samo neki od super funkcionalnih proizvoda koje nudi Leifheit.

Nadamo se da ćete uz ove proizvode isprobati i kućna sredstva za čišćenje podova. Jer stvarno djeluju, a potpuno su zdrava i prirodna smiley

Trebate pribor za čišćenje podova?