Napadnite prljavštinu u kući

Objavljeno: 23.03.2017.

Kada dođe zima, želimo hibernirati.

Večeri provodimo na kauču, zamotani u toplu dekicu, uz šalicu toplog čaja i dobar film ili knjigu. Gdje će bolje ako cijeli dan možemo provesti u pidžami ili trenirci! 

Nakon što prođe ovo zamorno razdoblje, polako, ali sigurno, izlazimo iz svojih pećina. Rano ujutro možemo čuti cvrkut ptičica i sve više želimo provoditi dane na svježem zraku i suncu nego unutar četiri zida.

Istina, prve zrake sunca bude onaj duboko zakopani polet i energiju u nama, no zrake sunca bude i još nešto. Mrlje! 

Kao da nam je kuća alergična na sunce. Sada tek vidimo koliko su prozori prljavi, koliko paučine visi sa stropa i sve otiske prstiju na kuhinjskim ormarićima.

Užas! Koliko nas ovdje živi? Cijela zgrada?

Sve u svemu, čeka nas proljetno čišćenje koje je već u neku ruku postalo pravi vjesnik proljeća. 

Budući da smo svjesni kako svi znate primiti metlu u ruke, odlučili smo napraviti mali vodič koji će vam pomoći u samoj organizaciji čišćenja. Ako želite da čišćenje prođe s malo muke, evo nekoliko savjeta smiley

1. Napravite popis za čišćenje

Zvuči glupo, ali svaki veliki projekt kao što je proljetno čišćenje može postati pravi izazov jer je proljetno čišćenje mnogo više od uobičajenog usisavanja i prebrisavanja pločica i podova

Zato je dobro napraviti plan kojeg je kako odradimo neki posao, uživancija malo po malo križati smiley

Uzmite olovku i papir i napravite popis svih prostorija u kući, uključujući i smočnicu, garažu i tavan. Nakon toga, napravite popis svih stvari i elemenata koji trebaju duboko čišćenje - tepih, unutrašnjost ormara, prozori, zidovi… ima tu svašta.

Uglavnom, ovdje se trebaju naći stvari koje inače ne čistite na regularnoj osnovi. 

2. Pripremite se! Napravite cijeli set za čišćenje

Ovdje ne govorimo o psihičkom pripremanju već o nabavci svih potrebnih stvari za čišćenje i uzimanju vremena za čišćenje. Čišćenje nije najuzbudljivija stvar na svijetu, no bit će ga mnogo teže obaviti ako svako malo trebate otići do trgovine ili skuhati nešto za ručak. 

Nakon što ste napravili popis, vrijeme je za kupovinu deterdženata i pribora za čišćenje.

Leifheit kanta za čišćenje

Uzmite kantu i napunite je osnovnim stvarima:

Tako ćete cijeli set za čišćenje imati na jednom mjestu.

3. Riješite se nepotrebnih stvari

Budimo iskreni, svi smo ponekad lijeni da bi bacili stare novine ili račune koji više ničemu ne služe i malo po malo stvaramo sve veće hrpe smeća. Da ne bi proljetno čišćenje izgledalo tako da jednu hrpu smeća premještate na drugu hrpu, organizirajte sve stvari. 

Pogledajte što vam više ne treba. 

Ako neke stvari bez ikakvog razloga stoje na polici i samo skupljaju prašinu, zašto ih imati? Da bi imali više toga za čistiti? Riješite se svega!

4. Dovedite odred za pomoć

Imate dobar plan, imate slobodnog vremena i cijeli set za čišćenje. No opet se nekako čini kao previše posla za jednu osobu.

Pozovite odred za pomoć! Djecu, muža, jako dobre prijateljice…

Čišćenje vrlo lako možete pretvoriti u zabavu

Ako imate djecu neka očiste svoje sobe (naravno uz vaš povremeni nadzor). Stavite im na noge pamučne čarape i neka završno ispoliraju podove. Ili im na ruku stavite zabavnu rukavicu za brisanje prašine i neka obrišu prašinu gdje mogu.

Čišćenje možete pretvoriti u pravu zabavu, a za još bolju atmosferu navinite muziku do daske smiley

5. Krenite s čišćenjem od vrha prema dolje

Najbolji trik za brzo i efikasno čišćenje je uhvatiti se sa svakom sobom u koštac od vrha prema dolje. 

  • Riješite se prašine. Obrišite prašinu sa stropova, zidova i svih elemenata u prostoriji. Za teško dostupna mjesta (tj.visoka) dobro će doći brisač prašine koji se može staviti na teleskopsku ručku sa zglobom za savijanje. Uz sve one vidljive površine, nemojte zaboraviti obrisati prašinu sa žaluzina, radijatora i ostalih kuteva u kojima se krije prašina
  • Izribajte i prebrišite sve elemente. Kao što smo rekli, s prvim zrakama sunca vidljivi su svi otisci prstiju i sitne mrlje od hrane i pića. Dobro izribajte i prebrišite sve elemente - ormare, kuhinjske elemente, regale i slično. Iz vanjske i iz unutarnje strane. 
  • Operite prozore. Mnogima je čišćenje prozora najzamornija stvar, no budimo realni. Oni su najčešće i najprljaviji, pa trebaju i dubinsko čišćenje. Umjesto pranja s novinskim papirom i deterdžentom za pranje prozora te gledanjem jesu li tragovi od brisanja s vanjske ili unutarnje strane prozora, uzmite usisavač za pranje prozora. On ne ostavlja nikakve tragove, a može se upotrijebiti i za čišćenje ogledala, pločica, tuš kabina i ostalih glatkih površina.
  • Dubinski očistite tepihe. Vjerojatno ne moramo govoriti koliko se prljavštine, bakterija i grinja nakupi u tepisima, pa ako već obavljate proljetno čišćenje, usredotočite se na tepihe. Nakon što ste pomeli tepih, bacite na sve četiri i izribajte ga najbolje što možete. 
  • Pometite podove i prebrišite ih. Nakon zamornog čišćenja tepiha, na red dolazi manje zahtjevan posao. Dobro pometite podove i na kraju ih prebrišite mopom ili brisačem poda sa špricom. U tom slučaju vam kanta s vodom neće biti potrebna. 

6. Poželite toplu i čistu dobrodošlicu u svoj dom

Jedna stvar koju većina nas zaboravi očistiti - otirač za vrata. Jeste li ga uopće ikada očistili?

Očistite otirač za vrata

Otirač za vrata služi za čišćenje prljavih nogu i samo možete naslutiti koliko se u njemu krije prljavštine. Pa, ako je kuća već čista, očistite i prvu obranu od prljavštine. Istresite i usišite otirače. Ako se radi o gumenim, plastičnim ili drvenim otiračima samo ih stresite i pometite.

7. Donesite malo života u kuću

Nakon što ste gotovi s čišćenjem, vrijeme da nagradite sebe, a i svoju tip-top čistu, blistavu kuću.

Kupite svježe cvijeće ili biljku u tegli. Malo zelenila i šarenila u kući bit će lijep završni dodir, zar ne?

A osim što će izgledati lijepo, poboljšat će kvalitetu zraka u zatvorenim prostorima, poboljšati raspoloženje i (neki vjeruju) potaknuti kreativnost.

Pa tko zna! Možda će biljke i u vama probuditi kreativnost pa ćete se upustiti u bojanje zidova ili u veće građevinske radove smiley

Sretno čišćenje! I zapamtite kako ide stara narodna poslovica - ono što se mora nije teško cheeky

Očistite kuću kao profesionalac