Objavljeno: 10.10.2019.

“Ma, to je samo jedna plastična čaša.” Riječi su to milijarda ljudi na svijetu. Odjednom je ta jedna plastična čaša postala tona plastičnog otpada koje se skriva negdje na dnu mora i koje će se razgrađivati stotinama godina.

“Ma to je samo jedan tanjurić, jedna slamka, jedna vilica….” Dok to izgovaramo i kupujemo još jednu plastičnu vrećicu u dućanu, nepovratno uništavamo okoliš, zagađujemo rijeke, mora, zemlju, kontaminiramo hranu otrovima i teškim metalima. Problem ignoriramo, a razlog je jednostavan - još uvijek nismo na svojoj koži osjetili svu strahotu uništavanja prirode zbog nepropisnog odlaganja otpada i njegovog nekorištenja kao sirovine u ponovnoj proizvodnji.

Svaki proizvod je nastao od sirovina iz prirode i resurs je koji bi se mogao i morao koristiti u ponovnoj proizvodnji. Najviše se to odnosi na papir, staklo i plastiku koji čine najveći dio ambalaže raznih proizvoda. Gdje u vašem domaćinstvu ili industriji završava taj otpad?

Papir se može sedam puta reciklirati

Papir se može reciklirati čak sedam puta

Jeste li znali da papir čini preko 30% kućnog otpada i preko 70% uredskog? A jeste li znali da je za proizvodnju jedne tone papira potrebno srušiti 17 stabala?

Ali, ne samo to. Za proizvodnju jedne tone papira potrebno je još i 240 tisuća litara vode i 4.700 kWh električne energije.

Da bi se ista tona papira proizvela iz recikliranog papira nije potrebno posjeći niti jedno stablo, a potrošnja vode smanjuje se za 99%, a električne energije za 40%.

Još malo bitnih činjenica: potrebno je čitavih 50 godina da bi jedno drvo naraslo do svoje pune visine, a tijekom života proizvede dovoljno kisika za dva čovjeka. Odraslo stablo koje ostavite na životu dnevno će proizvesti dovoljno kisika da namiri potrebe 64 osobe.

Nije li to dovoljan razlog da počnete misliti na okoliš i brižno odlaganje otpada?

Plastična boca zagađuje okoliš i mora

Plastika se nalazi u hrani i piću

Čak 50% plastike koju koristimo je za jednokratnu upotrebu. Žalosno, ali trećina te plastike ne zbrinjava se adekvatno i završava u prirodi. Godišnje u oceanima završi oko 13 milijuna tona plastike, a mi nismo ni svjesni da već sada pijemo i jedemo plastiku.

Ona je puna toksičnih kemikalija koje razgradnjom ispušta u okoliš. Ako i ne brinete za milijune riba koje stradavaju zbog gušenja i trovanja plastikom, trebali biste brinuti za sebe i svoju djecu. Isto se događa i nama.

Kontrola plastike u svijetu ne odnosi se samo na to da je pravilno zbrinjavamo. Treba prestati s upotrebom jednokratnih plastičnih proizvoda i brinuti da kupujemo proizvode izrađene od materijala koji se recikliraju, a ne štete okolišu ni ljudima.

Nije dovoljno reciklirati, treba pametno kupovati

Razvrstavanjem otpada omogućuje se njegovo recikliranje i ponovna upotreba. Ali to nije dovoljno, potrebno je misliti o tome što uopće kupujemo i koje proizvode koristimo u domaćinstvu ili proizvodnji.

Kada bismo išli zbrajati koliko jednokratnih proizvoda dnevno koristimo, bilo bismo iznenađeni. Ne možemo ih izbjeći, ali možemo paziti od kakvih su materijala napravljeni.

Matram Pure Papstar kava za van šalica

Gablec često konzumiramo “s nogu” u obližnjoj pekari ili uzmemo neku zdraviju varijantu u prodavaonici zdrave hrane. Kupimo bočicu vode ili prirodni sok, uzmemo kavu za van ili složimo djetetu kakao, a on ga baš voli piti sa slamčicom.

Europska komisija donijela je odredbu kojom se zabranjuje proizvodnja barem desetak različitih plastičnih proizvoda za svakodnevnu upotrebu. Na udaru su se našle plastične čaše, plastične posudice za hranu, jednokratni pribor za jelo, plastični štapići za uši i mnogi drugi.

Papstar Pure eco-friendly rješenja

Papstar Pure linija jednokratnih proizvoda izrađena je od potpuno obnovljivih sirovina, oni su 100% biorazgradivi i kompostirajući. Nisu štetni za okoliš ni ljude i potpuno su sigurni za upotrebu.

Pure linija ima rješenje za sve one jednokratne proizvode koje svakodnevno koristimo. Od čaša izrađenih od bioplastike pogodnih za hladna pića i proizvedenih od obnovljivih biljnih sirovina, do čaša za tople napitke koje se proizvode od bagas biljke.

Papstar Pure proizvodi za pečenje

Koliko puta tjedno konzumirate kavu za van? Pure linija donosi inovativne materijale čaša namijenjenih toplim napitcima poput “coffee to go” s biorazgradivim premazom, a mogu podnijeti temperaturu do 90 °C.

Uz Papstar Pure liniju jednokratni tanjuri više ne predstavljaju prijetnju za okoliš. Izrađeni su od šećerne trske, odnosno biljke bagas. Njihov dizajn prilagođen je prilikama kada ih koristite, od jednostavnijih do onih atraktivnijih koji izgledom podsjećaju na palmin list.

Jednokratni proizvodi za sve prigode

Pure linija jednokratnih biorazgradivih proizvoda misli na sve aspekte pripreme, pakiranja i serviranja hrane. Posude za juhu i tekuća jela mogu podnijeti temperaturu do 80 °C, posude za snack napravljene su od obnovljivih sirovina koje su otporne na mast pa su pogodne za posluživanje i nošenje brze hrane.

Papstar Pure jednokratni proizvodi za sve prigode

Isto se odnosi i na razne kutije za hranu i posude za sendviče koje su napravljene od kartona, kukuruznog škroba i mnogih drugih biomaterijala, a podnašaju temperature do 90 °C i pogodne su za mikrovalnu.

Slamke od papira za topla ili hladna pića, jednokratni beštek koji je iznimno izdržljiv, miješalice za kavu izrađene od kvalitetnog brezinog drveta, kalupi za pečenje hrane... Papstar Pure linija pokrila je gotovo sve segmente jednokratnih proizvoda za svakodnevnu upotrebu.

Njihova najveća vrijednost je u potpuno ekološki prihvatljivim materijalima od kojih su napravljeni. Svi su proizvodi biorazgradivi i mogu se kompostirati.

Upotrebom Papstar Pure proizvoda, posluživat ćete i konzumirati hranu za koju znate da je sigurna i nije u doticaju s otrovnim kemikalijama iz, primjerice, plastične ambalaže, ali ćete učiniti i veliki korak za zaštitu prirodnih resursa.

 

Provjerite ponudu Pure jednokratnih proizvoda