Objavljeno: 26.01.2017.

Riža, riba, povrće, malo začina, listovi algi, plodovi mora, sirove ribe… 

To je sve što vam treba za ukusan sushi.

Za one koji ne znaju, sushi je zapravo tradicionalno japansko jelo pripremljeno od sirove ili dimljene ribe te kuhane riže začinjene octom.

S obzirom na njegovo podrijetlo i starost, priprema sushija se s vremenom mijenjala, pa zbog toga danas postoji nekoliko vrsta sushija.

Najpoznatiji su:

  • Nigiri sushi: riječ je o rukom stisnutom sushiju. Riža se rukom oblikuje u pravokutni oblik na koji se potom stavlja nadjev. Najčešće je riječ o wasabi umaku, sirovoj ribi, ali može ići i meso.
  • Maki sushi: Zamotana riža u nori listu (listu sušene alge), punjena ribom ili povrćem
  • Uramaki sushi: Popularno nazvan i “sushi naopačke”. Sličan je Maki sushiju, no riža se nalazi na vanjskoj strani, tj. na listu sušene alge. Obično se priprema s nekoliko nadjeva, npr. losos, krastavac i kriška ananasa. 
  • Sashimi: svježa riba ili morski plodovi servirani uz dodatak wasabi umaka, limuna ili soya umaka  

Bez obzira na koju se vrstu sushija odlučili, ni jedan recept nije toliko kompliciran. Samo je bitno imati prave sastojke, znati ih kombinirati s rižom te ono najbitnije - pravilno odabrati i pripremiti rižu.

Isto tako, priprema sushija ne mora biti skupa aktivnost. Izostavite li ribu, a rižu spojite s nekoliko pametnih sastojaka, dobit ćete jeftini sushi koji će i dalje imati ukusan okus i primamljivi izgled poput pravog sushija. 

Ovdje ćemo se usredotočiti na pripremu Maki sushija, no riža se priprema na isti način za sve vrste sushija.

1. Priprema riže za sushi

Kod kuhanja riže važan je omjer vode i riže

Najkritičniji dio kod pripreme sushija je odabir prave riže i njezino kuhanje. Obično se preporučuje koristiti specijalnu rižu Shari, no ako je niste u mogućnosti koristiti, poslužit će i bijela riža kratkog zrna. Jedino je bitno da je ljepljiva. 

Na početku je rižu potrebno dobro isprati sve do kada voda ne bude potpuno prozirna. Pustite je da se “odmori” 20-ak minuta, pa je stavite kuhati. 

Omjer vode i riže

Kod kuhanja riže bitan je omjer vode i riže. Ako ćete pripremati Maki sushi, za jedan algin list dovoljno je oko 70 g kuhane riže (iz jednog lista dobit ćete 6 Maki komada).

Stavite rižu u lonac i dodajte za nijansu više vode u odnosu na rižu, točnije 1,2:1 u korist vode.

Na početku kuhajte rižu na jačoj vatri uz povremeno miješanje sve do kad ne zavrije. Nakon što zavrije, smanjite vatru, poklopite lonac i kuhajte je još 10-ak minuta. Povremeno provjerite rižu, no nemojte je miješati.

Začinjavanje riže

Važno je napomenuti da rižu tijekom kuhanja ne smijete soliti ili dodavati bilo koji drugi začin.

Kada se riža skuha, izvadite je iz lonca pomoću žlice za cijeđenje, stavite u posudu i počnite s pripremom posebnog preljeva. 

Sastojci za preljev na 100 g kuhane riže:

  • 2 žlice rižinog octa
  • pola žlice šećera
  • pola žličice soli

U posudi zagrijte rižin ocat, šećer i sol. Preljev konstantno miješajte pomoću mutilice i kuhajte sve do kad ne zavrije. Smanjite vatru i kuhajte još minutu do dvije. Topli preljev prelijte preko tople riže i promiješajte drvenom žlicom. 

Na kraju ostavite rižu da se ohladi na sobnoj temperaturi. 

Ako kod kuće nemate rižin ocat, dobra i jeftinija zamjena je jabučni ocat.

2. Vanjska podloga za Maki sushi

Sushi se inače zamata bambusovim podmetačem

Za pripremu Maki sushija obično se koristi bambusov podmetač jer se tako listovi alge lakše rolaju, no možete koristiti i prozirnu foliju. 

Izvažite 70 g kuhane riže i jednoliko je rasporedite na Nori list. Riža mora biti raspoređena u tankom sloju, nikako ne debljem od jednog centimetra, a gornji dio lista ostavite prazan.

Zamjena za Naki alge

Budući da su alge jedna od skupljih namirnica za pripremu sushija, sushi možete pripremiti i bez njih.
Umjesto na algu, rižu ravnomjerno rasporedite po prozirnoj foliji, u sredinu stavite željene sastojke i na kraju zamotajte. Ovako pripremljeni sushi uvaljajte u popržene sjemenke sezama. 

Listove alge možete zamijeniti i blanširanim listovima zelenog lisnatog povrća kao što su blitva, kelj i špinat. No ovakva verzija sushija više se i ne može nazvati sushijem.

3. Izbor punjenja za sushi

Najčešće u sushi ide svježa tuna i losos

Sushi se najčešće puni sirovom ribom, pa na dasci za rezanje lijepo izrežite svježe komade tune i dimljenog lososa.

Od ostalih sastojaka možete dodati i avokado, mrkvu, mladi luk, krastavac, japanske gljive, kuhana jaja…. Odluka je na vama! Da bi povrće bilo što ljepše narezano, umjesto noža koristite rezač za hranu ili rezač za jaja.

Na kraju zamotajte sushi pomoću bambusovog podmetača ili prozirne folije. Dio Nori lista na kojeg niste stavili rižu malo navlažite vodom i preklopite ga tako da se zalijepi za glavni dio. 

Ako mislite da je zamatanje sushija prekomplicirana stvar, imamo jednostavno rješenje za vas. Riječ je o aparatu za izradu sushija Perfect Rollu
Potrebno je ponoviti sve korake u pripremi sushija, no umjesto da sve sastojke stavljate na bambusov podmetač ili foliju, stavite ih u ovaj mali aparatić. Povučete trakicu i to je to! Imate savršene male smotuljke. Ako nam ne vjerujete, slobodno pogledajte video.

A uz ovaj aparatić ćete dobiti i knjigu s receptima u kojoj ćete naći mnogo ideja za pripremu sushija smiley

Uz sushi poslužite soja umak, đumbir ili wasabi za umakanje.

Uživajte u sushiju i, naravno, pozovite društvo!

Krenite u izradu sushija