Top 10 recepata za nezaboravan finger food party

Objavljeno: 17.11.2016.

Zakuske, dječji rođendani, proslave i godišnjice ne moraju biti muka zbog pripreme velikih količina raznovrsnih jela.

Moderna gastronomija unazad nekoliko godina sve više gura termin finger food.

U izravnom prijevodu, to bi bila hrana koja se može jesti prstima, no možemo je podijeliti u 3 skupine:

  • jede se rukama;
  • praktična je jer se konzumira s nogu;
  • može se pojesti u jednom zalogaju.

Prije nego što je postojao ovaj moderan gastronomski obrok, sličan smo način serviranja hrane svi doživjeli kao djeca.

Na dječjem rođendanu mame i bake bi na velike tanjure poredale male sendviče napravljene od “Francuza”, zatim malo sira, čajne salame i majoneze.

Pronašlo bi se ondje i polovica kuhanih jaja, kiselih krastavaca, mrkve, krekera i drugog. No, ta su vremena iza nas, a moderni finger food je okrenuo novu stranicu gastronomije. 

Kako biste unijeli novo ruho vašim možda dosadnim večerama, poslovnim sastancima ili zakuskama i proslava, donosimo 10 izvrsnih recepata nakon kojih će vaši gosti, sasvim sigurno, tražiti još.

1. Cikorija s namazom od graha

Sastojci za 12 komada:

  • 400 g kuhanog bijelog graha
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 file slane srdele
  • 1 žlica sirnog namaza ili feta sira
  • 5 sitno nasjeckanih maslina
  • 1 žlica sitno sjeckanog peršina
  • sol i papar
  • 1 kora naranče
  • 12 listova cikorije

Grah ocijedite i grubo ga usitnite vilicom. Dodajte mu maslinovo ulje, sitno nasjeckani file srdele, sirni namaz, masline i peršin. Posolite i popaprite.

Na svaki list cikorije stavite po jednu žlicu namaza od graha, a na vrh stavite trakicu od kore naranče.

2. Kuglice od sira, datulja i pistacija

Sastojci za 12-15 komada:

  • 200 g krem sirnog namaza ili mekanog kozjeg sira
  • sol
  • 6 otkoštenih datulja
  • 30 g očišćenih pistacija
  • 1 žlica crvenog papra

Posolite sirni namaz ako je potrebno. Uzmite po žličicu namaza i oblikujte ga dlanovima u kuglice. Datulje, pistacije i papar blenderom ili nožem usitnite na male komadiće.

Uvaljajte kuglice u dobivenu mješavinu i do posluživanja ih čuvajte u hladnjaku. Možete ih pripremiti i dan prije.

3. Kruh s nadjevom od poriluka

Tijesto:

  • ½ kocke svježeg kvasca
  • 2 žličice šećera
  • 200 ml mlakog mlijeka
  • 300 g brašna
  • 1 žličica kiselog vrhnja
  • prstohvat soli
  • 3 žlice maslinova ulja

Nadjev:

  • 50 g pancete narezane na kockice
  • 100 g poriluka narezanog na tanke kolutiće
  • 2,5 žlice kiselog vrhnja
  • 1 žličica senfa
  • sol, papar i svježe nariban muškatni oraščić

Premaz:

  • 1 jaje
  • sjemenke po želji (komorač, kim, sezam…)

Stavite kvasac u toplo mlijeko sa šećerom da se zapjeni, a zatim ga dodajte u brašno. Dodajte i kiselo vrhnje pa umijesite tijesto. Pustite ga da se diže 30 min. Zatim dodajte ulje i premijesite ga pa ga pustite još 30 min da kisne na toplom.

U međuvremenu stavite pancetu i poriluk u tavu pa pržite dok panceta ne porumeni i dok poriluk ne uvene. Maknite s vatre i dodajte sve ostale sastojke za nadjev. Ugrijte pećnicu na 200 ˚C. Kad se tijesto diglo, podijelite ga na 2 jednaka dijela i razvaljajte ih tako da dobijete 2 kruga promjera otprilike 25 cm.

Stavite jedan krug na pleh obložen papirom za pečenje pa ga premažite nadjevom pazeći da ostavite 1 cm uz rub nenamazan. Pokrijte drugim krugom i dobro utisnite rubove da se spoje. Na sredinu kruga stavite naopačke okrenutu jednu čašu koja će vam služiti kao orijentir. Režući od čaše prema van, nožem razrežite tijesto na četiri dijela. Zatim svaku četvrtinu podijelite na 2 dijela, a potom svaki od tih dijelova na još 3 dijela.

Na kraju trebate imati 24 kraka. Uzmite svaki od njih za kraj i zavrnite ga tri puta oko njegove osi. Maknite čašu sa sredine, premažite kruh jajetom i pospite sjemenkama. Pecite ga 30 min dok ne porumeni.

4. Smotuljci s piletinom i fetom

Sastojci:

  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žličice maslinovog ulja
  • 2 pileća prsa
  • 2 žličice đumbira
  • 1/4 žličice cimeta
  • žličica šafrana
  • 80 ml pilećeg temeljca
  • 100 g špinata
  • 50 g maslaca
  • 9 listova tijesta za savijače
  • 100 g feta sira
  • 60 g pečene paprike
  • žličica peršina

Zagrijte pola količine ulja u posudi i pirjajte piletinu nasjeckanu na kockice velike 2 cm 2-3 min. Premjestite piletinu u zdjelu. Preostalo ulje zagrijte u tavi. Pirjajte luk 5 min miješajući, dodajte češnjak i đumbir, pa pirjajte 1-2 minute.

Dodajte piletinu, cimet, prstohvat šafrana i temeljac. Zakuhajte pa smanjite vatru i kuhajte povremeno miješajući 10 minuta. Dodajte špinat i kuhajte minutu. Ostavite pola sata da odstoji.

Premažite kalupe maslacem. Tijesto stavite na čistu površinu, pa pokrijte prvo suhom, onda vlažnom kuhinjskom krpom kako se ne bi lijepilo. Premažite list tijesta maslacem, stavite drugi, opet premažite maslacem i ponovite isto.

Narežite tijesto na trećine po dužini. Svaku trećinu prerežite na pola i napravite pravokutnike. Ponovite s ostalim tijestom, a na kraju biste trebali imati 12 pravokutnika. Stavite u kalupe po 2 pravokutnika, nadjenite smjesom, fetom i paprikama, presavijte tijesto, premažite maslacem i pecite 30-35 min na 220˚C ili dok ne poprime zlatnu boju.

5. Morski zalogajčići s bijelim i crvenim umakom

Za 5 osoba dovoljno je 170 g surimi račića

Sastojci za bijeli umak:

  • 300 g grčkog jogurta
  • sok 1 limuna
  • 2 žlice nasjeckanog peršina
  • 2 režnja nasjeckanog češnjaka
  • malo soli

Sastojci za crveni umak:

  • 400 g sjeckane konzervirane rajčice
  • 1 sjeckani luk
  • 3 žlice stabljike i listića celera
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice šećera
  • 2 žlice octa
  • mljevena ljuta paprika
  • sol i papar
  • 1 žličica sušenog origana
  • ½ žličice sušenog bosiljka

Pomiješajte sve sastojke za bijeli umak i po potrebi prilagodite količinu začina po vlastitom ukusu.

Za crveni umak, na maslinovom ulju pirjajte luk i celer dok ne omekšaju. Dodajte sjeckanu rajčicu i sve ostale sastojke osim bosiljka i origana, te kuhajte 10 minuta. Po potrebi prilagodite količinu dodataka, a bosiljak i origano dodajte tek zadnju minutu kuhanja.

Panirane račiće pržite u ulju 4-5 minuta.

6. Trokutići od sira s osvježavajućim umakom

Sastojci:

  • 1 paket kora za savijače
  • 20 dkg feta sira
  • 15 dkg kravljeg sira
  • 2 jaja
  • mlijeko
  • suncokretovo ulje

Za umak:

  • 1 mali krastavac
  • 1 bijeli luk
  • 500 ml jogurta
  • sol, papar

Feta sir, kravlji sir i jaja dobro promiješati. Kore izrezati na trake širine 10 cm, rezati po dužini. Kore mazati mješavinom suncokretovog ulja i mlijeka da omekšaju. Na donji dio svake kore staviti žlicu nadjeva od sira i preklapati tako da se formira trokut.

Peći na 180°C oko pola sata. Poslužiti s umakom (sitno naribati krastavac i bijeli luk, preliti jogurtom, posoliti i popapriti, po ukusu. Sve sjediniti, pa ostaviti u frižideru bar pola sata, da se okusi prožmu).

7. Pecivo s pancetom, maslinama i ružmarinom

Za 25 komada:

  • 50 g maslaca
  • 125 ml mlijeka
  • 110 g brašna
  • 50 g prepržene pancete narezane na kockice
  • 5 sitno nasjeckanih maslina
  • ½ žlice svježeg ružmarina (sitno nasjeckanog)
  • 2 jaja

U lončić stavite maslac i mlijeko te kada mlijeko zavri odmah maknite s vatre. U većem loncu pomiješajte brašno i mlijeko s maslacem pa snažno miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Dodajte pancetu, masline i ružmarin pa pričekajte da se malo ohladi.

Ugrijte pećnicu na 150 ˚C i obložite pleh papirom za pečenje. U tijesto umiješajte jedno po jedno jaje i tucite mikserom dok ne dobijete homogenu smjesu (u početku će se razdvajati, ali nakon minutu-dvije miksanja dobit ćete glatko i sjajno tijesto).

Žličicom vadite male neuredne hrpice promjera otprilike 3 cm na pleh. Pecite 25 min. Pecivo je najbolje dok je još vruće, ravno iz pećnice.

8. Rolada od vratine i sira

Sastojci:

  • dizano tijesto
  • pasirana rajčica za premazivanje tijesta
  • origano
  • cca 8 šnitica vratine
  • 50 g sira po želji
  • malo tostiranih sjemenki sezama za posipanje
  • jaje pomiješano s mlijekom za premazivanje

Dizano tijesto razvaljajte u obliku pravokutnika veličine cca 40x20 cm. Tijesto premažite s malo pasirane rajčice, posipajte origanom, a zatim na jednom kraju u jedan red posložite tanko narezane šnitice vratine. Preko svega naribajte sir.

Oprezno zarolajte roladu, stavite je na lim za pečenje (vjerojatno će biti potrebno prepoloviti je), premažite jajem pomiješanim s malo mlijeka te pospite tostiranim sjemenkama sezama. Pecite 10-15 minuta na 180 °C.

9. Quiche od slanine i sira

Za prhko tijesto:

  • 200 g oštrog brašna
  • 125 g maslaca ili margarina (hladnog)
  • 1/2 čašice vrhnja
  • 1/2 praška za pecivo
  • malo soli

Sve sastojke osim vrhnja stavite u multipraktik i izmiksajte dok ne dobijete smjesu nalik na krušne mrvice. Istresite tu smjesu u posudu, dodajte vrhnje i samo kratko zamijesite kako bi se sastojci povezali. Pobrašnite radnu površinu, razvaljajte tijesto i režite kružiće. Utisnite kružiće u kalup i stavite u frižider. Dok se tijesto hladi pripremite punjenje.

Punjenje:

  • 200 g slanine
  • 200 g sira po želji
  • malo tvrdog sira za posipanje
  • 2 jaja
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 100 ml mlijeka
  • malo soli, papra i Vegete

Slaninu narežite na sitne kockice te na laganoj vatri dobro prepržite kako bi kockice postale hrskave. Sir narežite na kockice. Mlijeko, jaja, vrhnje, sol, papar i Vegeru dobro izmiješajte. U svaku košaricu stavite malo prepržene slanine i sira te zatim zalijte mješavinom mlijeka, vrhnja i jaja.

Posipajte naribanim sirom te pecite u zagrijanoj pećnici na 180 °C sve dok ne dobiju lijepu zlatnu boju

10. Lisnate grickalice s maslinama

Sastojci:

  • 2 lista lisnatog tijesta
  • punjene zelene masline
  • 1 žumanjak
  • 1 žlica mlijeka

Lisnato tijesto razvaljajte tanko na komadu papira za pečenje. 

Složite dobro ocijeđene masline u redove, ali ostavite 2 cm prostora između redova. Prazan prostor između redova maslina premažite žumanjkom koji ste razmutili s mlijekom. Poklopite drugim listom lisnatog tijesta i dobro pritisnite prstima da slojevi tijesta između maslina prionu jedan za drugim. Stavite sve skupa 20-ak minuta u hladnjak.

Narežite na prutiće, prvo narežite šire trake koje obuhvaćaju cijele masline pa onda svaku prepolovite tako da vam rez bude na pola masline. Okrenite izrezane trake na stranu na istom papiru na kojem ste ih napravili, pažljivo papir premjestite na pleh i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 200 °C dok lagano ne porumene (10-ak minuta).

Estetika iznad kuhinje

Kao nekad hladna zakuska, tako je i moderni finger food stvar iznenađenja i estetike jednako kao i dobre kuhinje. 

Dakle, da bi hrana bila odlična, mora je pratiti adekvatan asortiman.

Papstarov asortiman za jednokratnu upotrebu sve je što vam, osim super recepata, treba za uspješan finger food.

Kreativne Papstar finger food Pikalice
Kreativne Papstar finger food pikalice


Posude u obliku broda, elegantni tanjuri, širok izbor čaša i posuda, te naravno kreativne pikalice (štapići za hranu) uz ostali asortiman izvući će maksimum iz vaše finger food zabave.

Moderni finger food stvar je iznenađenja i estetike
Moderni finger food stvar je iznenađenja i estetike


Papstarovi proizvodi će vašu kućnu ili poslovnu zakusku dići na jedan sasvim drugi nivo.

Da bi hrana bila odlična, mora je pratiti adekvatan asortiman
Da bi hrana bila odlična, mora je pratiti adekvatan asortiman


Zavirite u Matram web shop i odaberite najbolje za vaš tulum wink!

Asortiman za savršeni finger food