Recepti za salate i dressing

Objavljeno: 06.04.2017.

Uskršnji doručak - vjerojatno najdraži doručak u cijeloj godini.

Zašto? Pa tko inače za doručak jede kuhana jaja, šunkicu, svježi hren, mladi luk i domaći kruh i druži se s obitelji?
Uz sve ove čari, na blagdanskom stolu će se svakako naći mjesta za nezaobilazne pisanice, umake od hrena, pokoji domaći kolač, ali i salate! 

Uz najdražu nam Francusku salatu, uskršnji doručak je savršena prigoda za isprobavanje raznih kombinacija salata. 

Tako se neki znaju i zaigrati pa kombiniraju povrće, voće, meso, ribu, voćne sokove te izrađuju razne preljeve, tj. dressinge za salatu.

Da bi ove godine zadivili članove obitelji, odlučili smo podijeliti s vama par recepata za salate i dressinge koje je zaista lako napraviti. Vjerujte nam na riječ, i vaša baka će uživati u novim i čudnovatim okusima smiley

1. Miješana salata s preljevom od senfa

Miješana salata s preljevom od senfa

Sastojci za salatu:

  • 4 jaja
  • 10 dkg tvrdog sira
  • glavica zelene salate
  • tunjevina iz konzerve
  • rajčica
  • svježi krastavac
  • pola šalice mahuna
  • par šnita šunke

Preljev od senfa:

  • režanj češnjaka
  • žličica šećera
  • 2 žlice balzamičnog octa
  • čajna žličica Dijon senfa
  • 3-4 žličice ulja
  • sol i papar
  • malo bosiljka
  • po potrebi malo vode

Jaja tvrdo skuhajte i narežite ih na šnite. Da vam se žumanjci ne bi mrvili, uzmite Leifheit rezač za jaja čije su žice izrađene od nehrđajućeg čelika. 

U jednoj velikoj zdjeli pomiješajte četiri tvrdo kuhana jaja, konzervu tunjevine, zelenu salatu i na kockice narezani tvrdi sir, rajčicu i šunku. Želite li narezati sir na fine, tanke kriške, upotrijebite rezač za tvrdi sir Proline. Jednostavan je i elegantan te je vrhunac Leifheit linije pomagala. 

Za preljev, u šalici mutilicom dobro izmiješajte sve sastojke i prelijte preko salate. 

2. Salata s jabukama, brusnicama i orasima

Salata od jabuka, brusnica i oraha

Sastojci za salatu:

  • manja glavica zelene salate
  • crvena jabuka
  • zelena jabuka
  • šalica (250 ml) nasjeckanih oraha
  • 1/3 šalice narezanog feta sira
  • 1/3 šalice suhih brusnica

Slatko-kiseli preljev:

  • šalica soka od jabuka (može kupovni)
  • 4 žličice jabučnog octa
  • 2 žlice meda
  • sol, papar
  • par kapi ulja

U velikoj zdjeli pomiješajte zelenu salatu, nasjeckane jabuke, orahe, feta sir i suhe brusnice.

Ako za goste želite vizualno što ljepšu salatu, narežite jabuke na jednake šnite. U tome će vam pomoći Leifheit rezač za jabuke koji reže jabuku na 12 jednakih dijelova te pritom uklanja jezgru. 

U posebnoj posudici ili šalici pomiješajte sve sastojke za dressing i začinite salatu neposredno prije posluživanja. Budući da će umak trebati stajati sa strane, pospremite ga u Leifheit staklenu posudu za pripremu umaka

Moramo vam reći da se na boci nalazi još 5 recepata za ukusne dressinge, pa zašto ih ne iskoristiti? 

3. Waldorfska salata - salata od celera i jabuka

Waldorfska salata

Sastojci za salatu:

  • 300 g korijena celera
  • 200 g kiselkastih jabuka (najbolje su Granny Smith)
  • 200 g pečenog pilećeg bijelog mesa
  • pola glavice kristal salate
  • 1-2 rajčice
  • 50 g oraha za posipavanje

Preljev od jogurta:

  • 150 ml jogurta (najbolje je čvrsti, ali može tekući)
  • 2-3 žlice majoneze
  • 1 žlica ulja
  • sok od pola limuna
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • sol, papar

Pileće bijelo meso ispecite i dobro ohladite. Kod pečenja, tavu možete zaštiti zaštitom od prskanja tako da poslije ne trebate mnogo čistiti.

Nožem za ljuštenje ogulite celer i jabuke te ih naribajte na tanke ploške ili na rezance. U zdjeli pomiješajte celer, jabuke, pileće meso narezano na komadiće, rajčice i zelenu salatu. 

U šalici pomiješajte sve sastojke za preljev, prelijte salatu i na vrh salate dodajte mljevene orahe. Ovaj preljev možete poslužiti i kao ukusan dip za fingerfood hranu ili za grickalice.

Preljev možete pripremiti i u Leifheit posudi s poklopcem 3 u1, tj. u njoj možete mjeriti, miješati i spremati preljeve. Posuda ima zaštitu od prskanja prilikom miješanja i poklopac za čuvanje svježine, pa ako ste složili previše preljeva, sačuvajte ga za kasniji dip uz grickalice smiley

4. Proljetna salata s vinskim preljevom

Proljetna salata

Sastojci za salatu:

  • glavica salate kristal
  • 100 g šunke
  • vezica rotkvica 
  • 200 g cherry rajčica
  • svježi krastavac
  • 200 g matovilca
  • vezica mladog luka
  • 150 g tvrdog sira

Vinski preljev:

  • češanj češnjaka
  • 3 žlice aceto baslamica
  • 50 ml polusuhog crnog vina
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 1/2 žličice origana
  • sol, papar
  • vode po potrebi

Za pripremu preljeva, u posudu stavite očišćeni i potisnuti češnjak i dodajte sve sastojke. Dobro ih izmiješajte i prelijte preko salate. 

5. Salata od kupusa s preljevom tisuću otoka

Salata od zelja i rajčice

  • 200 g svježeg kupusa
  • 2 rajčice
  • manja konzerva kukuruza
  • 2 tvrdo kuhana jaja
  • svježi krastavac

Preljev Tisuću otoka:

  • 1/2 šalice majoneze (šalica 250 ml)
  • 2 žlice kečapa
  • 3 žlice sjeckanog luka
  • 1 režanj češnjaka
  • 3-4 žlice svježe sjeckane crvene svježe paprike
  • kuhano jaje
  • 3-4 žlice sjeckanih kiselih krastavaca
  • žlica Worcester umaka
  • žličica jabučnog octa
  • sol, papar
  • mlijeko po potrebi

Za preljev skuhajte jedno jaje i grubo ga nasjeckajte.U blender dodajte jaje, majonezu, kečap, luk, češnjak, ocat, crvenu papriku, kisele krastavce, Worcestershire umak, sol i papar.

Usitnite sve sastojke i malo po malo dodajte mlijeka dok ne postignete željenu gustoću. Umjesto mlijeka možete dodati i slatko vrhnje. Na kraju dodajte 1/2 žličice šećera. 

Nadamo se da će barem jedna od ovih salata krasiti vaš uskršnji stol. 

A i budimo realni. Kada ćete eksperimentirati sa salatama, ako ne sada? Barem sada imate dobrovoljne pokusne kuniće - svoju obitelj wink 

Opremite kuhinju za pripremu usrkšnjeg doručka