Pripremite ukusne juhe za zimu

Objavljeno: 24.11.2016.

Sve što možemo vidjeti ovih jutra je tmurno nebo, poledice na cesti i česte magle. Preko dana prati nas sunce i griju njegove zrake, no jednom kada se sunce skrije opet postane nekako hladno. 

A kada dođemo kući nakon radnog dana, dan se već polako mrači pa baš i nemamo želje lutati gradom ili ići u shopping. Jedino što želimo prije ušuškavanja u dekicu je da pojedemo nešto toplo. Na žlicu. 

Juhe, juhe i samo juhe

Juha je širom svijeta poznata po svojim okrjepljujućim moćima, a njihov pozitivan utjecaj na zdravlje je i znanstveno potvrđen. Tako pileća juha dokazano pomaže kod prehlade, a juha od rajčice preporučuje se protiv mamurluka. 

Također se pokazalo da juha može biti odličan saveznik kod gubitka tjelesne težine jer povećava sitost i smanjuje unos kalorija.  Dakle, juha je najbolje jelo za ove hladne dane kada svi volimo malo pojačati hranu i nakupiti višak kilograma smiley

A znate li da juha može potaknuti pozitivne emocije? Može nas utješiti, okrijepiti, liječiti i nerijetko nas podsjeća na domaću, obiteljsku atmosferu ili na nedjeljni ručak kad se svi okupimo za stolom. 

Ah… stvarno volimo juhe, zar ne? Zato smo se odlučili podijeliti s vama 3 savršena recepta koji će vas okrijepiti nakon napornog dana, a i podići će vam imunitet.

Gusta juha od butternut tikvice i jabuke

Pripremite krem juhu od tikvica uz pomoć Soehnle vaga

  • 2 žlice maslaca
  • 2 poriluka (samo bijeli dio)
  • luk
  • veći krumpir
  • 2 šalice narezane tikvice
  • 2 narezane mrkve
  • Granny Smith jabuka
  • 1 dcl vrhnja
  • 1/4 šalice bijelog vina (po želji)
  • 1/4 pilećeg temeljca
  • žličica muškatnog oraščića
  • 2 žlice nasjeckanog vlasca ili peršina

Pomoću noža za ljuštenje, ogulite krumpir, tikvicu i jabuku te ih narežite na dasci za rezanje. Da bi što bolje nasjeckali krumpir možete koristiti i rezač za krumpir.  

Na maslacu popirjajte luk i poriluk, a kada omekšaju dodajte nasjeckani krumpir, tikvice, mrkvu, jabuku te pileći temeljac.

Smanjite vatru, poklopite lonac i pirjajte povrće sve do kad ne omekša (oko 20-ak minuta). Zatim malo po malo usitnjavajte povrće štapnim mikserom sve do kad ne dobijete kašu.  

Pomoću mutilice lonac umiješajte vino i vrhnje, a ako je juha previše gusta dodajte vodu sve do kad ne dobijete željenu gustoću. 

Na kraju začinite juhu muškatnim oraščićem, soli i paprom. Zagrabite juhu, stavite je na tanjur i još je malo ukrasite s vlascem ili peršinom.

Krem juha od pečene cvjetače i poriluka

Pripremite krem juhu od cvjetače uz pomoć Soehnle vaga

  • 2 češnja češnjaka (usitnjena)
  • 2 žlice ulja (po vašoj želji)
  • kg cvjetače (razdijeljenu na veće dijelove)
  • 3 žlice maslaca
  • 2 poriluka (samo bijeli dio)
  • 1/4 šalice brašna
  • 1/4 šalice pilećeg temeljca
  • 1/3 šalice vrhnja

Za početak zagrijte pećnicu na 135 stupnjeva. U maloj zdjeli pomiješajte ulje i istisnuti češnjak. Na lim za pečenje stavite papir za pečenje i na njega cvjetaču razdijeljenu na veće dijelove. Polijte cvjetaču mješavinom ulja i češnjaka i stavite je u pećnicu na kojih 30-ak minuta sve do kad ne porumeni i omekša.

Za to vrijeme na maslacu popirjajte poriluk, dodajte brašno i nastavite kuhati u zaklopljenom loncu još 5 minuta. Nakon toga, dodajte cvjetaču, pileći temeljac i vrhnje i kuhajte sve do kad se okusi ne sjedine (20-25 minuta).

Na kraju začinite juhu po želji.

Krem juha od mrkve

Pripremite krem juhu od mrkve uz pomoć Soehnle vaga

  • 500 g mrkve
  • 3 žlice ulja
  • 2 žlice curry praha
  • 4 štapića celera
  • srednje veliki luk (narezan)
  • šalica povrtnog temeljca
  • 200 ml mlijeka ili vrhnja

U loncu pomiješajte ulje i curry, a zatim dodajte mrkvu, celer i luk. Njih možete usitniti i pomoću sjeckalice za povrće i voće Twistcut. Nakon 10 minuta dodajte temeljac i kuhajte mrkvu sve do kad ne omekša. Povrće ulijte u plastičnu posudicu s poklopcem i usitnite ga štapnim mikserom ili ga u loncu usitnite pomoću gnječilice. Podgrijte juhu i poslužite je dok je još topla.

Krem juhe savršeni su obrok za ove hladne dane. Nutritivno su bogate vlaknima, vitaminima i mineralima, pa ćete se tako obraniti i od gripe.

A za pripremu zdravih juha vjerojatno će vam biti potrebna i neka kvalitetna kuhinjska vaga. Ipak trebate izvagati tih pola kile mrkve ili kilu cvjetače.

U spas će doći Soehnle analogne i digitalne kuhinjske vage. Vage ne zauzimaju mnogo mjesta, praktične su, ali i modernog dizajna. Većina ih ima odvojiv tanjur za vaganje kojeg možete jednostavno očistiti i spremiti.

Digitalna kuhinjska vaga Siena

Sada ste spremni za pripremu ukusnih krem juha smiley

Ako imate neki omiljeni recept ili se odlučite pripremiti neki od ovih recepata, slobodno to podijelite s nama na Matram Facebook stranici.

Dobar tek vam želimo!

Pogledajte Soehnle kuhinjske vage