Božićno uređenje restorana

Objavljeno: 07.12.2017.

Predbožićno doba je posebno. Zima, žaruljice, miris cimeta i fritulica koji se šire trgovima… To je doba iščekivanja, veselja i zvončića.

To je i doba u kojem se ljudi više druže i zalaze u kafiće i restorane nakon što im se noge zalede na nekom od gradskih adventskih klizališta. 

Također, to je doba u kojem se približava kraj poslovne godine i restorani su mjesto u kojem se održavaju božićne zakuske, domjenci, ručkovi i večere šefova i zaposlenika.

Znate i sami kao vlasnik restorana - to je vrijeme predbožićnih ludnica u kojem se i od restorana očekuje da nosi dio božićne atmosfere

Kako bi vaš restoran dolično spremili za dane žaruljica, pahuljica i sobova, pripremili smo vam nekoliko praktičnih savjeta. 

 

Matramovi praktični savjeti za božićno uređenje restorana


1. Napravite divne blagdanske menije: prilagodite ponudu jela i pića

 

Božićni meni isprintan na lijepom papiru

Ljudi vole posebne ponude. Uzimaju ih jer se osjećaju posebno, a pogotovo ako su isprintane na nekom lijepom meniju, poželjno s božićnim motivima.  

U Dalmaciji se tako na božićnim menijima može naći pašticada, a diljem Zagorja varijante na temu purice z mlincima. 

Prava ponuda pića jednako je važna kao i ponuda hrane. Pa u predbožićno i božićno vrijeme pripremite posebne aperitive na bazi cimeta i naranče, ili napravite liker od jaja i ruma. 

 

2. Pobrinite se za posebnu ponudu za poslovnjake 

Pripremite ponudu za dolazak velikih grupa - za božićne domjenke i proslave. 
Ali i za one sve ručkove i večere koje se u to vrijeme godišta češće odigravaju među poslovnim partnerima. 

Catering  u tvrtke sve je češći u blagdansko doba. I tada trebate dobro urediti prostor, baš kao što trebate razmišljati o ponudi hrane. 

Pomiješajte domaću i tradicionalnu hranu i nemojte zaboraviti na slatki stol. Za prezentaciju koristite hranu različitih boja, koja će biti poslužena na ravnim tanjurima i zrcalnim podlogama. 

Paštete, masline i plemenite sireve poslužite u efektnim i elegantnim fingerfood posudicama koje će poslužiti kao lijepa dekoracija na stolu, a možete ih iskoristiti i za deserte

Kako bi gostima olakšali uzimanje hrane uz svaku zdjelu stavite odgovarajući pribor za posluživanje kao što su žlica za povrće, lopatica za hranu i žlica za serviranje. Ako nudite hladne nareske, na pladanj stavite pikalice kako gosti ne bi trebali prstima uzimati narezanu salamu ili sir.

 

Efektne i elegantne fingerfood posudice

 

3. Božićno uređenje restorana

Posao uređenja možete prepustiti profesionalcima, a ako vas budžet ograničava, možete restoran i sami urediti.  

  • Božićna jelka. Za restoran odaberite umjetnu jelku kako biste je mogli sljedeće godine ponovo koristiti. Umjetne jelke su skladnije od prirodnih pa ih je lakše dekorirati, a time ćete izbjeći čišćenje iglica koje će svakodnevno padati s jelke. Ispod jelke stavite kartonske kutije koje ćete upakirati u ukrasni papir i omotati ukrasnom trakom, a one će glumiti darove - to uvijek raduje djecu koja maštaju o igračkama koje se nalaze ispod jelke!

Šareni pokloni ispod jelke

 

  • Uređenje stolova. Neovisno o vrsti restorana, stolovi uvijek moraju izgledati čisto i uredno, a stolnjaci moraju biti ispeglani i bez mrlja. Birajte stolnjake ravnih linija i neutralnih boja, a za vrijeme božićnih blagdana možete koristiti jednobojne nadstolnjake zagasito crvenih ili zelenih nijansi boja. Ako je vaš restoran manji, rustikalniji i odiše posebnošću i detaljima, odaberite stolnjake ili nadstolnjake s božićnim motivima.

Salvete i stolnjaci sa božićnim motivima

 

  • Božićni ukrasi. Jelka, ukusna hrana, piće i lijepo uređeni stolovi trebali bi sami biti ukras vašeg restorana, a toplu i ugodnu atmosferu možete stvoriti lampicama koje su obavezan dio božićnog uređenja. Romantično ozračje dočarajte mirisnim lučicama i svijećama koje će oponašati toplinu i svjetlost doma.

      Mirisne svijeće i lučice na božićnom stolu

 

  • Ugođaj.  Ako vas mami miris cimeta, naranče i klinčića, vjerojatno se u blizini priprema kuhano crno ili bijelo vino ili možda punč! Savršeno za opuštanje s društvom prijatelja ili kolega.


4. Pripremite svoje osoblje

Pobrinite se da vaš tim bude spreman te da organizirano prate rezervacije i pojačane upite. Ako vaš restoran ima radnu odjeću, dodajte im detalj poput crvenog ili zlatnog revera, a ako nema, jednostavno ih uputite da svoju odjeću prilagode blagdanskom duhu i budu potpuno opušteni!


Nekoliko savjeta za kraj:

  • Blagdansku atmosferu dočarajte prigodnim pjesmama.
  • U svoju posebnu ponudu ove godine uključite čokoladno kuhano vino.
  • Ako se radi o dočeku Nove godine ili ludom božićnom partyju, za goste nabavite kape od papira, puhalice ili trube.
  • Ako pripremate tematski party, iskoristite pikalice i slamčice s različitim zastavicama i motivima.
  • I ne zaboravite, vedar duh stvara najbolje ozračje.

Najbolji stolnjaci za božićni ugođaj     Salvete za dekoraciju tanjura