
Objavljeno: 07.12.2017.
Predbožićno doba je posebno. Zima, žaruljice, miris cimeta i fritulica koji se šire trgovima… To je doba iščekivanja, veselja i zvončića.
To je i doba u kojem se ljudi više druže i zalaze u kafiće i restorane nakon što im se noge zalede na nekom od gradskih adventskih klizališta.
Također, to je doba u kojem se približava kraj poslovne godine i restorani su mjesto u kojem se održavaju božićne zakuske, domjenci, ručkovi i večere šefova i zaposlenika.
Znate i sami kao vlasnik restorana - to je vrijeme predbožićnih ludnica u kojem se i od restorana očekuje da nosi dio božićne atmosfere.
Kako bi vaš restoran dolično spremili za dane žaruljica, pahuljica i sobova, pripremili smo vam nekoliko praktičnih savjeta.
Matramovi praktični savjeti za božićno uređenje restorana
1. Napravite divne blagdanske menije: prilagodite ponudu jela i pića
Ljudi vole posebne ponude. Uzimaju ih jer se osjećaju posebno, a pogotovo ako su isprintane na nekom lijepom meniju, poželjno s božićnim motivima.
U Dalmaciji se tako na božićnim menijima može naći pašticada, a diljem Zagorja varijante na temu purice z mlincima.
Prava ponuda pića jednako je važna kao i ponuda hrane. Pa u predbožićno i božićno vrijeme pripremite posebne aperitive na bazi cimeta i naranče, ili napravite liker od jaja i ruma.
2. Pobrinite se za posebnu ponudu za poslovnjake
Pripremite ponudu za dolazak velikih grupa - za božićne domjenke i proslave.
Ali i za one sve ručkove i večere koje se u to vrijeme godišta češće odigravaju među poslovnim partnerima.
Catering u tvrtke sve je češći u blagdansko doba. I tada trebate dobro urediti prostor, baš kao što trebate razmišljati o ponudi hrane.
Pomiješajte domaću i tradicionalnu hranu i nemojte zaboraviti na slatki stol. Za prezentaciju koristite hranu različitih boja, koja će biti poslužena na ravnim tanjurima i zrcalnim podlogama.
Paštete, masline i plemenite sireve poslužite u efektnim i elegantnim fingerfood posudicama koje će poslužiti kao lijepa dekoracija na stolu, a možete ih iskoristiti i za deserte.
Kako bi gostima olakšali uzimanje hrane uz svaku zdjelu stavite odgovarajući pribor za posluživanje kao što su žlica za povrće, lopatica za hranu i žlica za serviranje. Ako nudite hladne nareske, na pladanj stavite pikalice kako gosti ne bi trebali prstima uzimati narezanu salamu ili sir.
3. Božićno uređenje restorana
Posao uređenja možete prepustiti profesionalcima, a ako vas budžet ograničava, možete restoran i sami urediti.
- Božićna jelka. Za restoran odaberite umjetnu jelku kako biste je mogli sljedeće godine ponovo koristiti. Umjetne jelke su skladnije od prirodnih pa ih je lakše dekorirati, a time ćete izbjeći čišćenje iglica koje će svakodnevno padati s jelke. Ispod jelke stavite kartonske kutije koje ćete upakirati u ukrasni papir i omotati ukrasnom trakom, a one će glumiti darove - to uvijek raduje djecu koja maštaju o igračkama koje se nalaze ispod jelke!
- Uređenje stolova. Neovisno o vrsti restorana, stolovi uvijek moraju izgledati čisto i uredno, a stolnjaci moraju biti ispeglani i bez mrlja. Birajte stolnjake ravnih linija i neutralnih boja, a za vrijeme božićnih blagdana možete koristiti jednobojne nadstolnjake zagasito crvenih ili zelenih nijansi boja. Ako je vaš restoran manji, rustikalniji i odiše posebnošću i detaljima, odaberite stolnjake ili nadstolnjake s božićnim motivima.
- Božićni ukrasi. Jelka, ukusna hrana, piće i lijepo uređeni stolovi trebali bi sami biti ukras vašeg restorana, a toplu i ugodnu atmosferu možete stvoriti lampicama koje su obavezan dio božićnog uređenja. Romantično ozračje dočarajte mirisnim lučicama i svijećama koje će oponašati toplinu i svjetlost doma.
- Ugođaj. Ako vas mami miris cimeta, naranče i klinčića, vjerojatno se u blizini priprema kuhano crno ili bijelo vino ili možda punč! Savršeno za opuštanje s društvom prijatelja ili kolega.
4. Pripremite svoje osoblje
Pobrinite se da vaš tim bude spreman te da organizirano prate rezervacije i pojačane upite. Ako vaš restoran ima radnu odjeću, dodajte im detalj poput crvenog ili zlatnog revera, a ako nema, jednostavno ih uputite da svoju odjeću prilagode blagdanskom duhu i budu potpuno opušteni!
Nekoliko savjeta za kraj:
- Blagdansku atmosferu dočarajte prigodnim pjesmama.
- U svoju posebnu ponudu ove godine uključite čokoladno kuhano vino.
- Ako se radi o dočeku Nove godine ili ludom božićnom partyju, za goste nabavite kape od papira, puhalice ili trube.
- Ako pripremate tematski party, iskoristite pikalice i slamčice s različitim zastavicama i motivima.
- I ne zaboravite, vedar duh stvara najbolje ozračje.
Najbolji stolnjaci za božićni ugođaj Salvete za dekoraciju tanjura