Točenje vina na riblji fešti

Objavljeno: 12.07.2018.

Svi gradovi u Hrvatskoj možda nemaju velike manifestacije poput fešte svetog Vlaha i Duje, Špancirfesta ili Sinjske alke, ali sigurni smo da ljetne tematske večeri u svom godišnjem planu ima svaka turistička zajednica.

Ono što bismo vam preporučili jest da vrijeme godišnjeg odmora u željenoj destinaciji svakako prilagodite datumu održavanje ribarske fešte.

Zašto? Ove tradicionalne pučke zabave osim pjesme i plesa nude nezaobilazne kulinarske specijalitete koje ljubazni domaćini pripremaju i prezentiraju od najboljeg dnevnog ulova ribe i morskih plodova. Na ribarskoj fešti ne okupljaju se veliki gurmani već samo ljudi željni dobrog raspoloženja, a cilj domaćina je samo jedan - zabaviti ih dobrim “štimungom” i najslađim vinom te feštati dugo u noć.

Što se nudi na tradicionalnoj ribarskoj fešti?

Gradele. Još gradela. Pa još malo.

Na tipičnoj ribarskoj fešti rivom se širi šum mora i miris pečene ribe. Na meniju se nalazi raznovrsna ponuda svježe ribe i morskih delicija poput onih klasičnih - srdela, orade, skuše i liganja, ali onih malo neobičnijih - morskog pasa, tune i repova škampa.

Osim gradela, riba se priprema i u toću, karakterističnom mediteranskom gustom umaku koji hrani daje specifičnu aromu. Najpopularniji specijaliteti na ribarskoj fešti još su rižoto s plodovima mora, carpaccio i nezaobilazni škampi na buzaru.

Svi ovi specijaliteti zaslužuju i najbolju prezentaciju, osobito ako ste jedan od izlagača koji na ribarskoj fešti ne sudjeluje prvi put ili za one koji iza sebe imaju tim stručnjaka iz vlastitog ugostiteljskog objekta poput restorana ili sea fast fooda.

U tom slučaju vaš štand mora zasjati. Da biste se istaknuli, uz zanimljivu prezentaciju preporučujemo posluživanje u zabavnim i atraktivnim posudicama, s pripadajućim priborom za jelo.

Rižoto poslužen sa srcem

Sasvim je svejedno je li rižoto na crveno ili bijelo, s malo svježeg parmezana i listićem bosiljka uvijek će izgledati primamljivo. Možete poslužiti u zanimljivim posudicama u obliku srca, palminog lista ili ribe iz Papstar Pure kolekcije.

Rižoto poslužen u posudicama oblika srca

Posudica u obliku srcaBijela posudica u obliku listaPosudica u obliku ribe

Posudice za posluživanje zanimljivih oblika

Ove posudice atraktivnog i prirodnog izgleda te individualnog karaktera nemaju miris, ne propuštaju vodu te su otporne na toplinu, a možete ih čak staviti i u zamrzivač ili mikrovalnu pećnicu.

Elegantni Carpaccio

Losos, tuna i hobotnica najčešći su sastav Carpaccia.

Ovo jelo samo imenom zvuči elegantno i tajnovito iako su svi već upoznati kako se iza njega krije sirova riba ili meso. Carpaccio se prvi puta pojavio u Veneciji, a podrazumijeva jela od sirove namirnice narezane na tanke ploške koje čine neprekinuti niz.

Poslužen carpaccio

Posudica za carpaccio       Bijela posudica za carpaccio       Okrugla posudica za carpaccio

Plitki tanjuri za posluživanje Carpaccia

Prvi Venecijanski Carpaccio pripremljen je od svježe govedine, dok se na našim prostorima najčešće priprema od ribe. Uz ribu se najčešće nalazi zeleno povrće ili bilje te ribani tvrdi sir, a poslužuje se na plitkom tanjuru.

Uz Papstar Pure kolekciju tanjura izrađenih od obnovljivih materijala poput palminog lista i šećerne trske, postanite pravi profesionalci u posluživanju ovog neobičnog jela.

Škampi u “toćastim” posudicama

Nije buzara ako nemaš u što umočiti kruh i nije buzara ako u njoj nema jadranskih škampi.

Ovo najomiljenije ribarsko jelo, ekskluzivan je i vrhunski jadranski specijalitet od svega nekoliko sastojaka - luka, češnjaka, maslinovog ulja, peršina i naravno - škampi.

Posluženi škampi

Četvrtasta posudica za škampe              Bijela posudica za škampe             Bijela posudica za škampe

Duboki tanjuri i posudice za umake

Psst... ne biste vjerovali koliko “paše” uz istarsku malvaziju koju, osim što je možete popiti, smijete uliti i u buzaru.

Za ovo jelo potrebne su vam dublje posudice ili tanjuri s visokim rubom kako se taj fini umak ne bi prolio.

Uz posudice odaberite i zanimljivi pribor za jelo ili praktična pakiranja za van, jer vjerojatno će netko poželjeti vaše specijalitete podijeliti s onima koji su ostali kod kuće.

Za kraj ćemo vam samo poželjeti dobru feštu, a imamo i poruku za sve izlagače na ribarskim feštama: Nemojte štedjeti na porcijama! 

Ribarska fešta s daškom prirode