Royal salvete su najbolji izbor za očuvanje okoliša

Objavljeno: 10.08.2017.

Vodite li ugostiteljski objekt, svjesni ste na koliko stvari trebate misliti da bi sve išlo "kao po loju".  

Za početak, trebate sve držati na oku. Restoran, ugostiteljsku salu, rezervacije, zaposlenike, uspostaviti savršeni ambijent za goste… 

A gdje je još provjeravanje i čišćenje cijele sale nakon što gosti odu. Čišćenje mrlja sa stolca i poda, zamjena prljavih stolnjaka i salveta novima, njihovo nošenje na profesionalno čišćenje,...

A sljedećeg dana opet trebate provjeravati svježe oprane stolnjake i salvete kako bi se uvjerili da na njima nema zaostalih mrlja. 

Hm…a jeste li između svega navedenog razmišljali da bi platnene salvete zamijenili Royal jednokratnim i elegantnim setovima za savršeno postavljen stol?

Vjerojatno se pitate po čemu su jednokratni proizvodi kojima ovako i onako nije mjesto u restoranu bolji od kvalitetnih platnenih salveta.

Iskreno, drago nam je što vas interesira jer razloga ima napretek! 

Za početak, Royal salvete nisu kao obične papirnate salvete. U sebi sadrže pamuk, ističu se izgledom i kvalitetom, a što je najbolje, imaju veliku ulogu u očuvanju okoliša.

I na ovoj temi ćemo se zadržati - na očuvanju okoliša koje je u zadnje vrijeme među najbitnijim stavkama cijele kugle Zemaljske. No zar jedna salvetica može imati tolikog utjecaja na okoliš?

Royal salvete vs. platnene salvete: koja pokazuje zeleno svijetlo za okoliš?

Royal salvete nagrađene su raznim ekološkim certifikatima

Mala i naizgled beznačajna stvarčica kao što je salveta, može imati značajan utjecaj na okoliš. No kako znati koje rješenje je ekološki prihvatljivije? Platnena salveta ili papirnata? Jer papirnate se odmah bacaju u smeće, a platnene se ipak trebaju prati, glačati, izbjeljivati i tako dalje. 

Hm… Pa da sumiramo bitne razlike!

1. Proizvodnja salveta

Proizvodnja pamuka nije ekološki najprihvatljivije rješenje. Zapravo proizvodnja svakih 28 grama pamučnih salveta stvara više od jednog kilograma emisija stakleničkih plinova i za proizvodnju koristi 150 litara vode! 

Usporedbe radi:

  • papirnate salvete stvaraju samo 10 grama emisija stakleničkih plinova i koriste 0,3 litara vode,
  • platnene salvete stvaraju 112 grama emisija stakleničkih plinova i koriste 22 litara vode

2. Pranje salveta

Na temelju prosječne perilice, svaka platnena salveta kroz potrošnju električne energije stvara 5 grama stakleničkih plinova i troši 1/4 litre vode.

Osim toga, prašak i deterdženti za pranje rublja djeluju štetno na okoliš, a dodate li još i izbjeljivač koji se na veliko koristi u profesionalnim praonicama rublja, možete tek približno zamisliti koliko štetite okolišu. 

3. Sušenje salveta

Po jednoj platnenoj salveti, sušilice stvaraju 10 grama emisija stakleničkih plinova. Naravno, da ne bi štetili okolišu, možete čekati da se salvete prirodno osuše, no… tko za to ima vremena, pogotovo u vrijeme najjače turističke sezone.

4. Potrošnja salveta

Royal salvete lako se razgrađuju

Mana običnih papirnatih salveta je ta što se odmah nakon jedne upotrebe bacaju u smeće.

Samo zamislite ovo: 

U Hrvatskoj ima 4 milijuna stanovnika. Da svaki stanovnik dnevno koristi jednu salvetu za tri obroka, to bi iznosilo 12 milijuna bačenih salveta koje se teško i dugo razgrađuju. Prema tome, platnene salvete su mnogo bolji i ekološki prihvatljiviji izbor. I mi se s time slažemo! Ali samo ako se radi o običnim papirnatim salvetama!

Royal salvete su potpuno drugačije. Naime, Papstar je ekološki osvještena tvrtka koja ima dugu tradiciju u iskorištavanju obnovljivih sirovina, pa tako svi Royal proizvodi imaju FSC® certifikat te nordijske eko oznake ”Svanen” i “seeding”.

Takve oznake predstavljaju poveznicu između odgovorne proizvodnje i potrošnje te omogućuju potrošačima da donesu odluku o društveno-ekološki odgovornoj kupnji.

Royal salvete i stolnjaci u potpunosti su biorazgradivi i kompletno kompostirajući što znači da salvete možete baciti zajedno s hranom. 

I tko pobjeđuje?

Koristite li u ugostiteljskim objektima tekstilne salvete, možemo pretpostaviti da ih se trebate riješiti nakon otprilike 50 pranja. Uzmete li u obzir stvaranje emisija stakleničkih plinova za proizvodnju, pranje i sušenje salveta i upotrebu raznih izbjeljivača prilikom pranja, papirnate salvete i više su nego očitiji pobjednik!

Royal salvete očito su bolji izbor od platnenin salveta

Uz to što su bolje za okoliš, Royal salvete su bolja opcija od platnenih jer na njima nikada nećete naći ostatke mrlja, nikada neće biti zgužvane i boja nikada neće izblijediti.

Želite li svoj ugostiteljski objekt opremiti kvalitetom i pokazati gostima da ste ekološki osviješteni, znate što vam je činiti!

Royal vas nestrpljivo čeka!

Krenite u potragu za Royalom