Kako spriječiti nabore na odjeći?

Objavljeno: 23.02.2017.

Lako je oprati odjeću. Ubacimo sve u perilicu rublja, dodamo deterdžent i omekšivač i pritisnemo gumbić START. 
Za kojih pola sata odjeća je oprana i treba je samo osušiti. Ni to nije toliko teško, ali ono što slijedi nakon sušenja je za mnoge prava noćna mora. 

Glačanje! 

Iako bi radije i ovu turu svježe oprane odjeće samo bacili na stolac, to je nemoguća misija jer na njega više ništa ne stane.

I eto… 3,2,1 glačanje je počelo. Odjeća je zgužvana kao da ga je krava prožvakala i nikako se ne možete riješiti silnih nabora na odjeći.

Da se ne bi trebali više toliko mučiti, otkrit ćemo vam jednu tajnu. Nabori na odjeći mogu se izbjeći jednostavnim trikovima, počevši od samog pranja. 

Ne vjerujete? Pročitajte ovih par savjeta i isprobajte ih kod kuće wink

1. Odvojite težu odjeću od laganije

Kao što prije pranja odvajate šarenu i bijelu odjeću, tako bi trebali odvajati i tešku od laganije odjeće. Teška odjeća kao što su traperice i debele veste pritiskat će laganiju odjeću kao što su košulje i lagane majice. Zbog toga će se one smežurati i zgužvati.

2. Perite odjeću u toplijoj vodi

Odjeću je najbolje prati na 60 stupnjeva (i više) jer se zbog topline ne stvaraju toliki nabori na odjeći, a i deterdženti za pranje rublja se obično aktiviraju tek na 60 stupnjeva.

Naravno, ako je na etiketi odjeće označeno da se treba prati na hladnijoj temperaturi, tako i postupite.

3. U perilicu stavite manje odjeće

Nemojte pretrpati perilicu rublja

Pretrpate li bubanj perilice rublja, odjeća neće imati dovoljno prostora za kretanje što znači da deterdžent neće prodrijeti do nekih komada odjeće i ostat će prljava. Isto tako, odjeća će tijekom okretanja bubnja biti zbijena i vjerojatnije je da će izaći naborana i zgužvana. 

4. U perilicu rublja stavite šalicu octa

Kako bi smanjili nabore na odjeći, u perilicu rublja stavite jednu šalicu bijelog alkoholnog octa. Prije nego započnete ciklus pranja, ulijte šalicu octa izravno u bubanj.

Prije nego što se odlučite za stavljanje octa u perilicu rublja, savjetujemo da pročitate upute s kojima je perilica stigla jer možda nešto piše u vezi korištenja octa. 

Umjesto alkoholnog, možete koristiti i jabučni ocat, ali nikako ne balsamico.

5. Izglačajte odjeću dok je još vlažna

Izglačajte odjeću dok je još vlažna

Ovaj trik vrijedi samo za odjeću koja se ne suši u sušilici rublja. Prije nego što se osuši, skinite odjeću s užeta i glačajte je dok je još vlažna.

6. U sušilicu rublja stavite par kockica leda

Sušilica za rublje je odličan način za uklanjanje nabora s odjeće. Prije nego što uključite sušilicu, stavite u nju par kockica leda. Led će se rastopiti i pretvoriti u paru koja će ukloniti nabore s odjeće. Umjesto leda možete staviti vlažnu čarapu u sušilicu. 

7. Složite odjeću odmah nakon sušilice rublja 

Odmah nakon sušilice rublja složite odjeću

Bacite li odjeću na hrpu odmah nakon sušenja, možete uzrokovati nabore na njoj. Sušite li odjeću u sušilici, odmah nakon završetka sušenja lijepo složite svaki komad odjeće i stavite ih u ormar.

8. Poprskajte odjeću s vodom

Ako kod kuće nemate sušilicu za rublje ili nemate vremena za sušenje, poprskajte odjeću s vodom. Objesite majicu na vješalicu i poprskajte je vodom. Možete prstima ili pomoću bočice s raspršivačem. Zatim majicu zagladite rukama sve dok nabori ne nestanu. 

Ako vas ipak za određene komade odjeće očekuje glačanje, isprobajte Leifheit daske za glačanje ili parne postaje.

Leifheit daska za glačanje s parnom postajom

Daske za glačanje imaju navlaku sa termorefletkirajućom oblogom zbog koje će glačanje kraće trajati, a daske za glačanje s parnom postajom imaju funkcije kao što su klizanje, usisavanje i ekstrakcija zraka. Tako uklanjaju višak pare i omogućuju glačanje bez nabora.

I za kraj imamo još jedan savjet. Uvijek je lakše glačati uz neku dobru seriju ili emisiju na tv-u smiley

Nabavite dasku za glačanje