Objavljeno: 12.01.2017.

Tijekom blagdana samo ste nešto pekli, kuhali, kemijali i još više pekli i kuhali

Niste imali vremena ni za sebe, a kamoli za neko temeljito čišćenje. Samo ste sve trpali i trpali na prazna mjesta i skrivali nered od znatižejnog pogleda obitelji i prijatelja.

Ako ste u zadnje vrijeme otvorili vrata smočnice vjerojatno ste samo zažmirili na jedno oko, trudeći se ne primijetiti novonastali nered.

Ne vidite onih pet vrećica gdje je u svakoj ostalo nekoliko grama brašna, poluotvorene čokolade ili makarone pomiješane sa školjkicama… 

Uf… jednom ćete i smočnicu morati dovesti u red, pa zašto to unedogled odgađati?

Ovog vikenda podvucite rukave i organizirajte smočnicu iz snova. Evo nekoliko savjeta koji će vam zasigurno olakšati život.

1. Izbacite sve iz smočnice

Ispraznite police i ladice. 

Izbacite sve čemu je prošlo rok trajanja i sve vrećice u kojima je ostalo jedva gram nečega (brašna, kakao praha, praška za pecivo...). 

Stavite sve namirnice na kuhinjski stol i odmah napravite popis stvari za shopping. Napišite što će vam uskoro ponestati, a čega vam je ponestalo.

2. Očistite svaki milimetar smočnice

Vjerojatno ste u žurbi nesmotreno bacali stvari s jedne na drugu hrpu, pa nije iznenađujuće što se na podu i policama nalaze ostaci riže, brašna, ulja i tko zna još čega. 

Očistite svaki milimetar polica od masnih mrlja i ostatka brašna

Krpom za prašinu ili još bolje rukavicom za prašinu očistite i onaj najdalji kutak police. Nakon brisanja prašine, navucite rukavice i očistite police mokrom krpom i vodom u koju ste stavili deterdžent za posuđe.

Sve ljepljive mrlje dobro izribajte spužvicom za posuđe i na kraju prebrišite pod. Pričekajte da se police i pod osuše ili ih prebrišite suhom krpom. 

Pitate se zašto uložiti toliko truda u čišćenje smočnice? Odgovor je jednostavan: Ako smočnicu odmah na početku temeljito očistite imat ćete više poticaja da i dalje ostane čista. Ako imate problema s plijesni pokušajte je se riješiti sa soda bikarbonom i octom.

Savjetujemo da na police stavite običan bijeli papir za zamatanje kako bi ubuduće lakše očistili police. Neki vole koristiti i šarene papire za zamatanje kako bi unijeli vedrinu u smočnicu. 

3. Naoružajte se spremnicima za organizaciju polica

Ako vam je smočnica svako malo neorganizirana, vrijeme je za kupnju odvojenih spremnika s kojima ćete lakše organizirati stvari. Nađite niske košarice i plastične prozirne posudice kako bi odmah mogli vidjeti što se nalazi u njima. 

Ako nemate dovoljno posudica, za neke sitne stvari možete iskoristiti i plastične posude za hranu.

4. Organizirajte sve stvari iz smočnice

Sakupite sve otvorene vrećice brašna i tjestenine te ih stavite u posebne posudice

Ako imate više otvorenih vrećica brašna, tjestenine ili kakao praha, stavite ih u jednu posudu i dobro zatvorite. Ovdje će vam dobro doći Leifheit posude Fresh koje nakon zatvaranja ne propuštaju zrak ni vodu. Dostupne su u šest različitih veličina, pa ćete pomoću njih organizirati gotovo sve stvari iz smočnice.

Da kavu ne bi držali u vrećici u kojoj ste je kupili, preselite je u posudu za kavu koja ne propušta zrak, vodu, pa ni svjetlost. Tako će vas svako jutro će dodatno razbuditi svjež i jak miris kave.

Posudica za kavu

5. Nađite logično mjesto za preostale stvari iz smočnice

Na kraju će vam ostati nekoliko stvari za koje nećete znati kako ih logično organizirati u skupine. Neki više vole organizirati namirnice iz smočnice prema vrsti jela - doručku, ručku, grickalicama i pićima, dok neki više vole organizirati prema vrsti namirnica. Na primjer, brašno i šećer, konzerviranu hranu i hranu u staklenkama, žitarice i mahunarke, krumpir i luk, itd.

Na vama je da se odlučite u kojem ćete smjeru ići.

6. Označite staklenke i spremnike

Ključ dobre organizacije je u označavanju gotovo svih kutijica, staklenka i spremnika. Možda trenutno sada znate što ste gdje stavili, no zaboravit ćete za nekoliko dana. 

Označite sve posudice kako bi kasnije znali što je u njima

Isto tako, smočnicu koriste i ostali članovi obitelji koji nemaju ni trunkicu ideje gdje se što nalazi u novo organiziranoj smočnici.

7. Napravite razine na policama

Ako imate široke police i mnogo konzervi, radi bolje preglednosti pomoću daskica napravite postolja različitih visina. Tako će one najbliže zidu biti najviše podignute, one u sredini malo manje podignute, a ove najbliže ne trebaju nikakvo postolje.

Tako ćete odmah vidjeti oznake na staklenkama i nećete kupiti dodatnu konzervu kiselih krastavaca kada ih imate još tri. 

Nakon ovoliko savjeta, slijedi malo teži dio - organizacija smočnice!

Danas je četvrtak pa imate još dva dana za dobru psihičku pripremu i za nabavu posudica, košarica i ostalih pomagala za organizaciju stvari smiley

Organizacija smočnice vas čeka