Sušenje rublja može biti izazov

Objavljeno: 23.10.2019.

Posljednjih nekoliko godina sušenje rublja u stanovima i kućama na lošem je glasu. Što je neobično, s obzirom na to da strojevi za sušenje postoje tek od 20. stoljeća. Također, nisu svi imali mogućnosti sušiti rublje vani, naročito oni u stanovima. Pa zašto odjednom jedan od najčešćih načina sušenja rublja više nije dobar? 

Krivac za to je puno bolja izolacija životnog prostora koja smanjuje protok zraka čime se štedi na grijanju zimi i hlađenju ljeti. No, to novo doba uštede dovelo je i podmuklu vlagu sa sobom

Vlaga, osim što neprivlačno izgleda, može i nanijeti dosta štete zidovima i puno je isplativije spriječiti je nego je sanirati. Ipak, postoji nekoliko načina kako uspješno osušiti rublje uz što manje nakupljanje vlage i oštećivanja rublja. A nakon sušenja slijedi najzabavniji zadatak svakog kućanstva, glačanje .

Izbjegavajte radijatore

Iako se radijatori čine kao dobra ideja jer emitiraju mnogo toplinske energije i time brže suše rublje, sušenje rublja na njima nije dobar izbor iz nekoliko razloga.

Radijatori ne bi trebali služiti za sušenje rublja

Prvo, vlažno rublje može naštetiti metalnim radijatorima jer može doći do hrđe. Kada dođe do hrđe radijator više nije tako učinkovit kao prije, a ako nastavite sušiti rublje na takvom radijatoru, hrđa može ostaviti mrlje na rublju.

Radijatori mogu brzo osušiti rublje, ali to ujedno znači mogućnost da se u prostoru nađe velika količina vlage. U kombinaciji s toplinom u prostoru, stvaraju se povoljni uvjeti za razvoj plijesni koje se teško riješiti iz dobro izoliranih prostora.

Visoka temperatura radijatora može i oštetiti neke vrste tkanina, naročito osjetljivije što je još jedan od razloga za izbjegavanje sušenja rublja na radijatorima.

Odaberite najbolje sušilo za vaš prostor

Za sušenje rublja u stanu ili kući ne treba više bušiti rupe u zidovima kako bi se zavezalo uže, moderna metalna i plastična sušila puno su elegantnija i štede prostor. 

A što je najbolje, na tržištu se nalai veliki broj različitih modela za sve prostore.  Zidno, podno, viseće, rolo, harmonika, okomito ili čak sušilo za kadu, zasigurno ćete naći ono koje savršeno odgovara baš vama.

Okomita sušila štede prostor, a mogu i u tuš kabinu

Klasična sušila svima su poznata, a njihova prednost je velika površina sušenja, čak do 20 metara dužine i sklopive bočne stranice. Osim toga, velika većina klasičnih sušila mogu se koristiti i za unutrašnje i vanjske prostore pa ih je moguće staviti na balkon kada je vrijeme povoljno.

Okomita sušila u obliku tornja odlična su za manje prostore, a postoje plastificirane verzije koje možete staviti čak i u tuš. Iako su namijenjeni manjim prostorima, to ne znači da imaju manji kapacitet za sušenje, štoviše, neki modeli imaju čak i više linija od klasičnih sušila.

Zidna sušila mogu biti u obliku harmonike ili rolo sušila. Oblik harmonike bolji je za manje prostore i za sušenje manje količine rublja dok je rolo sušilo odlično rješenje kada se mogu montirati u posebnu prostoriju jer osiguravaju čak do 20 metara linije za sušenje.

Klasično sušilo ima veliki kapacitet   Sušilo za kadu pametno koristi prostor   Sklopivo sušilo odlično je za sve prostore

Viseća sušila se u pravilu koriste za manju količinu rublja, a mogu se postaviti na prozore, balkon, vrata, pa čak i na radijator, bez da ga rublje dodiruje.

Sva navedena sušila praktična su za različite prostore, no kod njih postoji mali rizik od kapanja vode na pod prilikom sušenja rublja.

Ako su parketi ili laminati u kući ili stanu preosjetljivi na vodu, možete odabrati posebno sušilo u obliku slova A koje se montira na kadu.

Voda će kapati u kadu, a rublje će se nesmetano sušiti bez zauzimanja prostora u drugim dijelovima stana ili kuće.

Pozicija je najbitnija

Savršeni scenarij uključivao bi posebnu prostoriju samo za sušenje koja je dobro prozračena. No, nisu svi te sreće, a dragocjeni prostor koristi se za bitnije namjene.

Za sušenje odabertite prostoriju u kojoj ne boravite često

Ipak, postoje prostorije koje bi trebali izbjegavati za sušenje rublja kako bi smanjili mogućnost pojave respiratornih problema. 

Dnevna i spavaća soba, odnosno prostorije u kojima se provodi najviše vremena trebale bi biti isključene iz rasporeda za sušenje. Dugotrajno izlaganje velikoj količini vlage može potaknuti probleme s diasanjem pa ne biste trebali spavati u prostoriji s vlažnim rubljem. Osim toga, zajedno s vlagom mogu se isparavati i ostaci deterdženta i omekšivača, a njih je štetno udisati, osim ako su od prirodnih sastojaka.

Hodnici, stubišta i spremišta bolji su izbor za sušenje rublja bez mogućnosti da izazovu probleme s disanjem.

Rublje se može sušiti i na hodniku

Kuhinja također nije dobar izbor, osim ako želite da vam odjeća za posao miriši po jučerašnjem ručku.

Smanjite vlagu u prostoru

Kada ste odabrali svoje sušilo i prostoriju u kojoj ćete sušiti rublje, vrijeme je da se pozabavite vlagom koja nastaje sušenjem. 

Prvi i najjednostavniji način je redovito provjetravanje prostora ako nemate instaliranu ventilaciju. Redovitim prozračivanjem smanjit ćete nakupljenu vlagu i ukloniti neugodne mirise iz prostora, a jako je bitno da s tim nastavite čak i ako je vani veoma hladno. Nekoliko minuta otvorenog prostora neće drastično ohladiti prostoriju, a zrak će biti puno svježiji.

Sol izvlači vlagu iz prostora,a lavanda daje ugodan miris

Osim provjetravanjem, vlaga se brzo može riješiti odvlaživačem zraka. On će automatski smanjiti vlagu na optimalnu razinu, a moderni odvlaživači troše malo električne energije tako da skoro nećete ni osjetiti.

U prostoriju u kojoj sušite rublje možete staviti i malo riže kako biste smanjili postotak vlage u zraku. Jednostavno napunite male količine riže u platnene vrećice i ona će upiti višak vlage iz zraka.

Osim riže, na sličnom principu djeluje i sol. Krupnu ili sitnu sol stavite u vrećicu ili posudicu, a za mirisniji prostor možete dodati i nekoliko kapi najdražeg eteričnog ulja ili suho bilje.

Pronađite svoje savršeno sušilo