Leifheit sušila za rublje dizajnirana su tako da maksimalno koriste onoliko prostora koliko imate.

Objavljeno: 25.09.2020.

Posljednjih godina vam se sušenje rublja u kući ili na balkonu predstavlja kao ne baš najbolji način sušenja. Kažu kako je sušilica rublja daleko najbolja opcija, a sušenje na zraku bi trebali izbjegavati. 

Je li to zapravo tako?

Često će pobornici sušilica rublja spominjati vlagu i pare omekšivača, odnosno snagu sunca ili nepredvidljivo vrijeme. Sušenjem rublja u stanu podiže se vlaga, pare omekšivača su opasne po zdravlje, sunce će izbijeliti odjeću, a što ako se pojavi pljusak? 

4 perilice rublja. Toliku količinu odjeće možete sušiti zaštićenu od kiše.

U vremenu u kakvom živimo, ništa nas više ne može iznenaditi, ali isto tako, gotovo uvijek i u svakoj situaciji možemo pronaći potencijalni problem. Sušenje rublja stvarno ne treba biti nikakav problem. 

Slobodno sušite rublje u stanu, dvorištu ili na balkonu. Osim što je to prirodniji način, višestruko je isplativiji. Kako je točno isplativiji pročitajte u nastavku, a bit će tu i nekoliko savjeta za vas moderne pobornike tradicionalnog načina sušenja rublja. 

Sušilica rublja brže troši odjeću, treba jako puno energije, a energija se plaća...

S druge strane, vjetar i sunce su još uvijek besplatni i daleko su iskusniji kada se radi o sušenju rublja. Sušilice su na ovom svijetu tek nešto manje od 100 godina. 

Čak i onih par mjeseci u godini kada rublje ne možete sušiti vani na zraku, prednost ćete dati kućnom sušilu za rublje. Pogotovo jer znate da su danas tako dobro dizajnirani da štede prostor. 

Sušenje rublja na zraku, u kući ili na otvorenom štedi energiju i novac. U svakom kućanstvo najveći potrošači su sustavi grijanja, klimatizacije, a uz bok njima stoje i sušilice rublja.

Osim što su veliki potrošači, sušilice mogu biti i opasno dobri “skupljači”. Mislimo ovdje na onaj omiljeni par traperica koje nakon sušilice više niste mogli niti zakopčati. Vrućina i veliki broj okretaja djeluju tako na vlakna da se ona skupljaju i uvijaju, a to rezultira odjećom koja vam više ne pristaje. 

Sušenje odjeće na zraku, puno je blaže prema tkanini i vlaknima. Istrošeni dijelovi pamuka ili vune često će začepiti filter koji svaka sušilica ima. Razlog zbog kojeg se odjeća brže troši u sušilici je visoka temperatura i veliki broj okretaja.

Ako ste i imali nekih dvojbi oko sušenja rublja na zraku, sada ste sigurni da je to ono što želite i ono što vaša odjeća više voli. Konačno, podijelit ćemo s vama i 5 savjeta za najbolje rezultate. 

#1 Pravilno vješajte rublje

Nije isto vješate li plahte ili džemper. Plahte su najveće pa njih vješajte na početku konopca, a ako koristite vrtno rotacijsko sušilo, objesite ih na vanjske, najduže linije. Džempere, s druge strane, nikako nemojte vješati. Za njih je najbolje da ih položite na mrežasto ravno sušilo.  Gornja polica Tower 270 sušila idealno je mjesto za vašu omiljenu vestu ili džemper. 

Pravilno vješanje mokrog rublja pomaže mu da se suši brzo i bez gužvanja.

#2 Nakon pranja - protresite

Ako želite izbjeći krutu odjeću, svakako je protresite prije nego što je objesite na sušilo. Tako ćete protresti vlakna, “obogatiti” ih zrakom koji će spriječiti da se vlakna zalijepe i postanu kruta. Isto tako, protresena odjeća će se manje gužvati

#3 Simulirajte vjetar kada morate sušiti u stanu

Lagani povjetarac najbolji je način sušenja odjeće, vlaga iz mokrog rublja tada nestaje lagano i ravnomjerno. Isti takav učinak u stanu možete simulirati malim ventilatorom kojeg ćete postaviti u istu prostoriju u kojoj sušite odjeću

Piramidalna struktura sušila omogućuje postavljanje u tuš.

#4 Bijele tkanine na sunce, tamne u hlad

Intenzivna sunčeva svjetlost razgrađuje boje koje se koriste kod tkanina i onda one blijede. Kada sušite raznobojnu ili crnu odjeću sušilo za rublje treba biti u hladu, po mogućnosti s laganim protom zraka. 

S druge strane, direktna sunčeva svjetlost održavat će bijelo rublje - bijelim. Isto tako, sunce će prilično učinkovito ubiti bakterije koje uzrokuju neugodne mirise pa je odjeću u kojoj trenirate i čarape, poželjno sušiti na direktnom suncu. 

#5 Nakon sušenja, odjeću preklopite i složite

Koliko će sušenje točno trajati, teško je reći, ali je osušenu odjeću korisno odmah složiti. Kako se ne bi dodatno gužvala, odjeću odmah po skidanju sa sušila složite i olakšajte si glačanje

Budete li slijedili ovih nekoliko savjeta, sušenje na zraku će uvijek dati najbolje rezultate. Vaš budžet i planeta će vam biti zahvalni. 

 

LEIFHEIT Sušila za odjeću