Veganski jelovnik za restorane

Objavljeno: 09.11.2017.

Jeste li znali da je studeni svjetski mjesec vegana?

Veganstvo je već daleko rašireno po cijelom svijetu, osobito u Americi, a u posljednjih nekoliko godina je popularizirano i u Hrvatskoj. 

Biti vegan više ne znači da pripadate grupi čudaka i hipija. To je životni stil sve većeg broja ljudi u svim zemljama svijeta. Budući da je veganstvo sve popularnije (pogledajte samo poznate osobe kao što su Mike Tyson, Ellen DeGeneres, Bill Clinton i Woody Harrelson), mnogi će u restoranima tražiti upravo vegansku ponudu jela. Ako je nećete imati moguće je da ćete izgubiti veliki broj gostiju.

I upravo zbog toga, zašto ne bi ugodno iznenadili svoje goste i ponudili im ukusne veganske specijalitete? Barem ovog mjeseca! Štoviše, ovakvi posebni meniji nisu rezervirani samo za vegane. I mi svejedi, volimo eksperimentirati s novim stvarima i isprobavati nepoznate okuse.

Razmislite: ako ponudite nešto ukusno i neobično, gosti će se zasigurno vraćati! A to zasigurno vrijedi za vegane koji su još uvijek zakinuti s veganskom ponudom u restoranima na području Lijepe Naše.

Što je zapravo veganska prehrana?  

Veganska prehrana temelji se na žitaricama, mahunarkama, voću i povrću, a u velikom se luku izbjegava meso, riba, morski plodovi, jaja, mlijeko, mliječni proizvodi i sve ostale namirnice životinjskog porijekla.

Pripremiti pravu vegansku hranu ponekad je pravi izazov jer zaista morate paziti što stavljate u jelo. Na primjer, mnogi će kuhari bez ikakvog razmišljanja prepržiti luk na maslacu ili na masti koju vegani ne konzumiraju. 

Upravo su zbog toga vegani primorani jesti u restoranima koji u ponudi imaju tajlandsku, indijsku, talijansku, meksičku i kinesku hranu u kojoj imaju raznovrsniji izbor jela, a i veće izglede da će se najesti. Pa da bi vegani i njihovi prijatelji svejedi mogli doći k vama na ručak ili večeru ili proslaviti neki važan događaj, upotpunite jelovnik s nekoliko veganskih jela te potpuno drugačijim tanjurima i priborima za jelo koji će upotpuniti cjelokupnu prezentaciju gastronomskih jela. 

Papstar Pure idealan je za prezentaciju veganskih jela

Papstar Pure tanjuri

Papstaru je oduvijek bila želja da svaku zabavu, ulični festival pa i restorane opremi isključivo kompostirajućim i jednokratnim posuđem koji se nakon upotrebe zajedno s hranom, stolnjacima i salvetama može direktno baciti u otpad.

Upravo je zbog toga u svoj asortiman dodao Pure liniju koja se svom silom kloni plastike i umjetnih materijala. Svi Pure proizvodi su u potpunosti biorazgradivi, kompostirajući i nisu nimalo štetni za ljudsko zdravlje te su savršeni za one restorane koji su uistinu ekološki osviješteni i koji zaista brinu za svoje goste. 

Samo zamislite! Pribori za jelo i tanjuri izrađeni od drvenih vlakana, šećerne trske ili palmina lišća, četvrtastog, okruglog, srcolikog i konusnog oblika, zasigurno će biti lijepa prezentacija za veganski ili bilo koji drugi objed.  A koliko je Pure sve popularniji pokazuje to što već veći broj veganskih restorana poslužuje zdravu hranu na Papstarovim estetski privlačnim i biorazgradivim tanjurima.

Želite li i vi biti dio novog trenda vrijeme je da izbacite stare dosadne tanjure i zamijenite ih Pure tanjurima, a jelovnik upotpunite veganskim gastro specijalitetima.

Evo nekoliko jednostavnih recepata koje će pozitivno iznenaditi vaše goste i koji će lijepo izgledati na Pure tanjurima

1. Predjelo: Veganska tjestenina s kremastim umakom od avokada i krastavca

Veganska tjestenina savšreno je hladno predjelo

Na veganskom jelovniku se najčešće mogu naći jela od tjestenine vjerojatno zato što su sva jela od reda ukusna, a i zato što se najbrže pripreme. Dakle, savršeno jelo za svaki restoran.

Umjesto da posegnete za tjesteninom koju ste sami pripremili (BEZ jaja), napravite špagete od zucchini tikvica.

Evo recepta:

  • velika zucchini tikvica
  • par komada cherry rajčica
  • ljuta papričica po izboru
  • klice soje
  • naribana korica limuna
  • avokado srednje veličine
  • svježi krastavac
  • sok jednog limuna
  • 2 češnja češnjaka
  • 1/4 žličice papra

U lonac stavite vodu i posolite je. Naribajte zucchini tikvicu na rezance (kao špagete) i prokuhajte je svega 5 minuta. Maknite lonac s vatre i procijedite vodu

Za umak narežite avokado i svježi krastavac, istisnite češnjak i iscijedite limunov sok. Sve zajedno usitnite sve do kad ne postane kremasto i začinite ga po želji.

U duboki tanjur stavite špagete od tikvice, prelijte ih kremastim umakom i jelo ukrasite narezanim cherry rajčicama, ljutom papričicom, klicama soje i naribanom koricom limuna.  

I to je to! Brzi jednostavni recept za hladno predjelo!

2. Predjelo: Gusta juha od kestena i slanutka

Gusta juha od kestena i slanutka kao vegansko jelo

Sastojci:

  • 500 g kestena
  • 100 g slanutka
  • luk
  • 2-3 češnja češnjaka
  • svježi peršin i timijan
  • 300 g gljiva po želji
  • maslinovo ulje
  • po želji sol, papar i vrhnje od soje

Za početak skuhajte kestene. Na malo maslinova ulja prepržite luk i češnjak, dodajte gljive i pržite ih sve do kad ne omekšaju. Kad omekšaju, dodajte slanutak (konzerviran ili kuhan) i začine po želji. Sve pržite još nekoliko minuta.

Dodajte kuhane kestene, maknite iz vatre i sve zajedno usitnite štapnim mikserom ili blenderom. Miksajte sve do kad ne dobijete kremastu juhu. Na kraju još malo prokuhajte juhu i poslužite je komadićima svježeg začinskog bilja. 

3. Glavno jelo: Sirove veganske tortilje

Tortilje od rajčice i kukuruza prelivene kremastim sirom od indijskih oraščića i umakom od avokada, rajčice i luka, pomiješanog s orasima… Zvuči odlično, zar ne? Iako se čini kompliciranim, ovaj recept je stvarno jednostavan i brzo se sprema. 

Tortilje na veganski način

Za tortilje:

  • 1/2 čaše narezanog luka
  • čaša kukuruza
  • čaša narezane rajčice
  • 1/4 čaše mljevenog lana
  • papar, sol

Usitnite luk, kukuruz i rajčicu sve do kad ne dobijete kašu. Dodajte mljeveni lan, sol i papar i miješajte sve do kad ne dobijete gustu smjesu. Ako treba, u smjesu dodajte još lana. 

Iz smjese napravite tortilje i prepecite ih kao normalne tortilje.

Za namaz od indijskih oraščića:

  • čaša indijskih oraha
  • 1/4 čaše nutritivnog kvasca
  • 1/2 žličice kurkume
  • češanj češnjaka
  • 3/4 čaše vode (ako je potrebno)
  • sok od pola limuna

Sve sastojke usitnite u blenderu  ili štapnim mikserom sve do kad smjesa ne postane glatka i kremasta. 

Smjesa za punjenje: 

  • 1/3 čaše oraha
  • 1/3 čaše suncokretovih sjemenki
  • žličica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • po želji kumin, korijander, sol, papar

Usitnite sve sastojke u blenderu ili štapnim mikserom sve do kad ne dobijete smjesu s komadićima.

Za salsu:

  • 2 rajčice
  • 1/2 glavice luka
  • avokado
  • svježi peršin
  • sok od pola limuna
  • sol i papar po želji

Sada slijedi priprema. Namažite tortilje salsom, smjesom za punjenje i namazom od indijskih oraščića. Zarolajte ih i prekrijte ih ostatkom namaza i smjese za punjenje. 

4. Seitan na divlje

Seitan na divlje

O seitanu se govori kao o pšeničnom mesu jer vegani i vegetarijanci upravo njime zamjenjuju meso, a sastoji se uglavnom od vode i pšeničnog brašna. 
U ovom receptu seitan se priprema kao divljač pa ne sumnjamo da će ovo biti omiljeno jelo i onima koji obožavaju meso.

Sastojci:

  • 300 g seitana
  • 3 žlice tamari sojina umaka
  • 2 žlice sezamova ulja
  • žlica senfa Estragon
  • žlica jestivog škroba (Gussnel)
  • voda
  • 50 g polubijelog brašna
  • žlica jabučnog octa
  • peršin

Seitan premažite senfom i marinirajte ga u tamari soja umaku najmanje pola sata. Izvadite ga iz marinade, uvaljajte u brašno i pecite na zagrijanom ulju. Pečeni seitan stavite u lonac i prelijte ga s toliko vode da ga prekrijete. Stavite lonac na vatru i kad zakipi, dodajte ocat i jestivi škrob (Gussnel) razmućen u malo vode. Uz vodu možete dodati i koju kap vina da bude baš na divlje

Kratko prokuhajte i pospite sitno sjeckanim peršinom.

Seitan na divlje poslužite uz kuhanu integralnu rižu ili proso.

5. Ratatouille na veganski

Ratatouille na veganski

Sastojci:

  • 2 patlidžana
  • 5 žlica maslinovog ulja
  • 2 crvena luka
  • 4 češnja češnjaka
  • 2 crvene paprike
  • Komorač
  • 3 velike tikvice
  • 4 rajčice

Salsa:

  • malo bosiljka
  • malo peršina
  • malo korijandera
  • malo metvice
  • češanj češnjaka
  • čajna žličica kapara
  • 4-5 žlica maslinova ulja
  • sok od pola limuna

Narežite patlidžane na ploške, premažite ih uljem i prepecite ih na jakoj vatri kao na roštilju. Možete ih staviti u pećnicu ili ih prepeći na tavici.

Usitnite luk i češnjak, a koromač, papriku i tikvice narežite na trakice ili kockice. U tavi zagrijte preostalo ulje, dodajte luk i češnjak i pržite sve do kad ne poprime zlatnu boju. Dodajte papriku, komorač i tikvice i pržite ih sve do kad ne omekšaju.

Ogulite rajčice tako da ih na par sekundi stavite u kipuću vodu, usitnite ih i dodajte u tavu s preostalim namirnicama. Smanjite vatru i povrće kuhajte sve do kad ne bude kuhano. 

Za salsu pomiješajte sve sastojke i usitnite ih štapnim mikserom ili blenderom. 

U zdjelu posložite pečeni patlidžan, prekrijte ga preostalim povrćem i sve zalijte salsom. Ratatouille možete poslužiti i uz kuhanu rižu.

6.Desert: Vegan torta od mrkve i naranče

Veganska torta od mrkve

Biskvit:

  • 2 šalice brašna
  • jedna i pol šalica naribane mrkve
  • 2 žličice cimeta
  • naranča
  • 7 žlica šećera
  • pola šalice ulja
  • prašak za pecivo
  • šaka oraha

Preljev:

  • 2 žlice kakaa
  • malo ulja
  • malo mlijeka od soje
  • 2 žlice šećera

Mrkvu naribajte što sitnije, a zatim naribajte narančinu koricu. Iscijedite sok od naranče i pomiješajte s uljem i šećerom.

U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, cimet i na sitno isjeckane orahe. Dodajte sok od naranče i mrkvu te po potrebi dodajte mlijeko od soje. Smjesu stavite u peći na 40 minuta na 180 stupnjeva.

Za preljev pomiješajte sve sastojke i zagrijte ih na vatri. Miješajte 2-3 minute dok se ne zgusne i prelijte ih preko torte. Tortu stavite u hladnjak i poslužite je za par sati.

Evo, šest ukusnih i jednostavnih veganskih jela koja će svakog oduševiti!

Budite drugačiji, budite u trendu i u jelovnik dodajte ove ukusne veganske recepte koje ćete poslužiti na našim eco tanjurima

Budite drugačiji! Budite Pure :)